Doğuştan Kalpte Delik Saptanan Hastalar Nasıl Tedavi Edilmeli? “Kalp deliklerinin büyük bölümü ilk 3 yaş içerisinde kendiliğinden kapanır. Erişkinlerde gözlenen kalp deliklerinde ilk yaklaşım anjiyografi yoluyla cihaz konularak kapatılma yöntemidir”
Kalpte delik yaklaşık her 1000 doğum içerisinde 2 yada 3 bebekte gözlenen bir hastalıktır. Prematüre erken doğum yapan bebeklerde bu oran daha fazladır. En sık gözlenen kalp delikleri kalbin kulakçıkları arasında olan ASD, kalbin karıncıkları arasında olan VSD ve aort ile akciğer damarları arasında olan PDA dır. Toplumun yaklaşık %20-25 inde gözlenen ve kulakçıklar arasındaki deliği temsil eden PFO da ise çoğu zaman tedavi gerekmez.
ASD (Atrial septal defekt) erişkinlerde en sık gözlenen kalp deliğidir. Çoğunluğu bulgu vermediğinden genelde 30 ve 40 lı yaşlarda yapılan tetkiklerde tanı konulur. 8 mm altındaki deliklerin % 80 i ilk 4 yaş içeresinde kapanır.
8 mm üzerindeki deliklerin kapanma oranı ise daha düşüktür. ASD uzun vadede kalbin sağ tarafında büyüme ve kalp-akciğer arası basınçta artış yapar. ASD lerin % 75 i sekundum denilen kulakçıklar arası duvarın orta kısmında yer alır. Bu ASD ler genellikle cihaz ile kapatılmaya uygun olup nadiren ameliyat gerektirir.
Daha nadir görülen sinüs venozus ve primum tipi kalp deliklerinde ise sıklıkla cerrahi gerektirir. Kalpte büyüme yapmayan, kalp içi basınçta artış yapmayan ASD lerde müdahalesiz takip önerilir. Bu şekilde takip yapılan kişilerin dalma sporu yapması önerilmez. ASD lerde en sık rastlanan şikayetler çarpıntı, nefes darlığı ve çabuk yorulmadır. Muayene sırasında sıklıkla üfürüm saptanır ve ekokardiyografi denilen ultrason işlemi ile kesin tanı konulur.
VSD (Ventriküler septal defekt) daha ciddi sorunlar oluşturan bir kalp deliği türüdür. Büyük çaplı VSD ler yaşamın ilk yılında kalp yetersizliği oluşturur ve müdahale gerektirir. VSD ler nadir olarak gözlenen fallot tetralojisi gibi diğer doğumsal kalp hastalıklarının bir parçası olabilir.
Bu nadir hastalıklara genelde ilk yıl içerisinde cerrahi operasyon uygulanır. VSD lerin % 80 i perimembranöz dediğimiz aort kapak komşuluğunda izlenir. Küçük VSD lerin nerdeyse yarıya yakını ilk yıl içinde kapanır. VSD ler takip edilirken kalbin büyüklüğü, kalp içi basınçlar, bebeğin gelişmesi göz önüne alınmalı ve müdahale zamanı o şekilde planlanmalıdır.
Restriktif diye adlandırılan çok küçük VSD ler ise sıklıkla yetişkin çağda tesadüfi olarak saptanır. Kalpte büyüme, kalp içi basınçta artış yada aort kapakta sıkıntı oluşturursa müdahale gerekebilir. Yetişkinlerde izlenen VSD lerde ilk tercih cihaz ile anjiyografik olarak kapatma yöntemidir.
Ancak bu yöntem karıncık arası duvarın kas bölgesindeki deliklerde daha iyi sonuç vermektedir. Yetişkinlerde gelişen büyük kalp krizleri nadiren ani VSD gelişimine yol açabilir. Bu tür hastalarda erken müdahale yapılmadığında ölüm oranı oldukça yüksektir. VSD olan hastaların muayenesinde belirgin üfürüm duyulur. Tanı ve tedavi planlaması ekokardiyografi tetkiği ile yapılır.
PDA (Patent ductus arteriozus) daha nadir görülen bir delik çeşidi olup anne karnındaki dolaşım için önem arzeder. Doğum sonrası bu delik normalde kapanır. Kapanmayan deliklerinde % 70-75 i ilk 3 ay içinde kapanır. Bu dönemden sonra kapanmayan delikler anjiyografi ile cihaz konularak kapatılmalıdır. Erişkin çağda tesadüfi saptanan PDA şeklindeki kalpte delik de öncelikli tedavi yöntemi cihaz kullanılarak anjiyografi yöntemi ile kapatılmasıdır.
PFO (Patent foramen ovale) toplumda sık izlenen ve anne karnındaki dolaşım için gerekli olan bir deliktir. Doğum sonrası bu delik % 75-80 kişide kapanır. Açık olan kişilerde kalp büyümesi yada kalp içinde basınç artması yapmaz. Sebebi bulunamayan ve tekrarlayan felç ataklarında bu deliğin varlığı değerlendirilmelidir. Özellikle tünel tipi denilen PFO larda pıhtı birikimi nadiren felç gelişimine yol açabilir. Bu grup hastalarda PFO aynen ASD gibi cihaz kullanılarak anjiyografik yöntem ile kapatılır. PFO muayenede üfürüm oluşturmaz ve PFO varlığı ancak dikkatli bir Eko incelemesi sonrası anlaşılabilir.
ASD,VSD ve PFO yu ön planda ele aldığımız doğumsal kalp delikleri başlıklı programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz…
Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın
Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.
evlenmek sorun olurmu ?
Kalp delikleri tedavi edilebilir.
evlenmek sorun olurmu
Merhaba hocam benim doğuştan gelen kalp deligi var küçükken çok dr götürmüşler gelişmem iyi olunca kapatılmamış şu an 33 yasindayim ve hala defekt kapanmadı 2 doğum yaptım dogum yapmamda risk yokmuş ama ben baska riskim nedir ne değildir bundan sonrada sorunsuz gidermi kalp buyumesi olursa belirtisi nelerdir yorum yaparsanız sevinirim iyi günler.
Tamamen ayni durumdayiz Bende 36 yasimdayim
Iki Dogum yaptim Hic bir sorun yasamadim son bir kac aydir gogsum agriyor tesedufen bulundu yurt disindayim cok yavas ilerliyo r hersey Bende panic yapmaya basladim Asd Secundum var dediler daha fazla detay icin kamerayla bakacak lar ama ben ameliyat dusundukce panikliyorum daha ne boyutu ne ameliyat belli. Nefis darling I yasamadim kac defa xray cektim kalbin buyuk demedi ler dr kalbimi dinlerken fark etti sizde basima neler gelicek
Selam doktur benim 27 yasim var kabimda delik var evlenirsen bunun bir pirablem olurmu?