KALBİNİZ ’ ÇARPINTI ’ İLE SİNYAL VERİYOR, KAYITSIZ KALMAYIN !

7
6630

‘’9-15 Nisan Kalp sağlığı haftası kapsamında hazırladığımız bu yazıda çarpıntıya yol açan kalp hastalığı dışındaki nedenleri öğreneceksiniz’’

 

Kalp hastalıkları günümüzde en önde gelen sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Kalp hastalıklarında tanı koymak her zaman kolay olmaz ve hastaların şikayetleri bu hastalıklar için sinyal kabul edilir. Çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı kalbin bize verdiği en sık sinyallerdir. Bu sinyallerden çarpıntı birebir kalp ile ilişkilidir ve kalbin hızlı çalışması anlamına gelir. Çarpıntı genç-yaşlı her kesimin yaşadığı ve hissettiği şikayetlerden biridir. Çarpıntı ilk planda kalp hastalığı belirtisi olarak düşünülse de aslında tüm vücut için bir sinyal olarak kabul edilmelidir. Yani kalbimiz hızlı çarparak aslında vücudumuz için bize sinyal göndermeye çalışmaktadır. Bu nedenle çarpıntıya yönelik araştırma yapılırken kalp kadar kalp dışındaki faktörler de dikkate alınmalıdır. Çarpıntı gelişimine yol açan ve direk kalbi ilgilendirmeyen hastalık ve durumları sizler için sıraladık.

  • Kansızlık: Kansızlık genç yaşlı her kesimin ortak sorunlarından biri olup, sıklıkla tedavisi ihmal edilen bir hastalıktır. Kansızlıkta kalp vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışır ve kişi sıklıkla çarpıntı hisseder.
  • Guatr: Boyunda bulunan tiroid bezinin anormal derecede hızlı çalışması vücudun metabolizmasını hızlandırır. Bu durum sıklıkla kendini çarpıntı ile gösterir. Sebebi bulunamayan çarpıntı şikayetlerinde mutlaka tiroid hormonlarına bakılmalıdır.
  • Hipoglisemi: Kan şekerinin düşmesi anlamına gelen hipoglisemi genç yaşlı herkesi tehdit etmektedir. Yemek yedikten hemen sonra aşırı insülin salınmasına bağlı olarak da gözlenebilir. Sıklıkla bu durum kendisini halsizlik ve çarpıntı ile gösterir.
  • Hipotansiyon: Tansiyon düşüklüğü anlamına gelen hipotansiyon daha çok uzun boylu zayıf gençleri ve de yaşlıları tutmaktadır. Aşırı yorgunluk, ayakta durma ve az su içilmesiyle bağlantılı tansiyon düşüklüğü genelde kendisini halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntı ile gösterir.
  • Böbrek üstü bezlerinin hastalıkları: Böbrek üstü bezleri küçük organlar olup vücuttaki stres hormonlarını salgılayan temel organdır. Hastalık nedeniyle bu bezden aşırı salınan hormonlar kendisini çarpıntı ve tansiyon yüksekliği ile gösterir.

  • Sigara ve alkol tüketimi: Tütün ürünleri ve aşırı alkol tüketimi vücudun metabolizmasını etkiler ve stres hormon seviyelerinde artış yapar. Bu durum sıklıkla çarpıntı ataklarına yol açar.
  • İlaçlar: İlaç kullanımı çarpıntıya yol açan en önemli dış etkenlerden biridir. Özellikle grip ve astım ilaçları, guatr ilaçları, antibiyotikler ve depresyon ilaçları ciddi çarpıntı atakları yapabilir.
  • Ateşli hastalıklar: Ateş yüksekliği çarpıntıyı tetikleyen temel etkenlerden biridir. Sıklıkla enfeksiyon yada romatizmal hastalıkların eşlik ettiği ateş yüksekliği sırasında kalbin üzerindeki yük artar ve kalp daha çok çalışır, çarpıntı oluşur.
  • Mineral ve su dengesizliği: Vücuttaki su ve tuz miktarının az olması çarpıntıyı tetikleyebilir. Bu duruma sıklıkla halsizlik ve tansiyon düşüklüğü de etki eder.
  • Stres ve kaygı bozukluğu: Vücutta oluşan her türlü fiziksel ve duygusal stres çarpıntıyı tetikler. Bunun yanında kaygı bozukluğu, evham ve depresyon çarpıntının temel sebeplerinden birisidir.
  • Hormonal değişimler: Kadınlarda oluşan hormonal değişimler kendisini çarpıntı olarak gösterebilir. Özellikle mens periyotları öncesinde ve menopoza geçiş sürecinde çarpıntı atakları sık gözlenir. Hamilelik sürecinde de kalp hızı yükselir ve çarpıntı şikayetleri sıklaşır.
  • Kondisyon düşüklüğü: Çarpıntının en sık sebeplerinden biri de vücudun efor yapmaması sonucu oluşan hamlama ve kondisyon düşüklüğüdür. Genç yaşlı herkesi etkileyen bu durum yokuş ve merdivenlerde çarpıntı ve nefes darlığı gelişmesiyle kendisini gösterir. Düzenli efor ve egzersiz tek çözüm yoludur.
  • Uyku bozuklukları: Uyku bozuklukları çarpıntının sık sebeplerinden biridir. Vücut uyku sırasında metabolizmasını yavaşlatır ve dinlenir. Düzenli ve kaliteli uyku uyumayan kişilerde gün içerisinde kalp hızı daha yüksek seyreder ve çarpıntı daha sık izlenir.
  • Kafein: Kafeinli enerji içecekleri ve yoğun kahveler çarpıntıyı sıklıkla tetikler. Aşırı koyu kıvamlı siyah çay da çarpıntıyı tetikleyen içecekler arasındadır. Yeşil çay tüketimi ise tam tersine kalbi sakinleştiren ve çarpıntıyı azaltan bir içecektir.
  • Gıda takviyeleri: Özellikle vücut geliştirme için kullanılan bitkisel gıda takviyelerinin çoğunda vücudu tetikleyecek maddeler bulunur ve bu durum çarpıntıya yol açar.
  • Aşırı spor ve egzersiz: Hazır olamayan bir vücudun yoğun spor yapması sıklıkla çarpıntıya yol açar. Zaman zaman bu durum ciddi ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Sıfırdan spora başlayacak kişiler için ilk ay ısınma şeklinde geçirilmelidir.
  • Alerji: Besin alerjileri sık çarpıntı sebeplerinden biridir. Deniz mahsullerinde daha sık izlenen bu durum yemek sırasında kendisini sıklıkla çarpıntı ve halsizlik gelişimi ile gösterir. Ağır yemek sonrası hazımsızlığa bağlı çarpıntı atakları da sıktır.
  • Uzun süreli hastalıklar: Yüksek tansiyon, KOAH gibi kronik hastalıklar, romatizmal hastalıklar ve kanser türleri de vücutta iltihabi reaksiyon oluşturarak çarpıntıya yol açabilir.
  • Olumsuz yaşama koşulları: Çok tozlu, havasız iş ve ev koşulları çarpıntıyı tetikleyebilir. Deniz seviyesinden yüksek rakımlara giden kişilerde oksijen açlığına bağlı çarpıntı şikayetleri sık izlenir.
  • Ağrı: Vücutta gelişen ağrı sıklıkla çarpıntıyı da tetikler. Baş ağrısı, diş ağrısı, böbrek ağrıları, bel ağrıları, kireçlenme ağrıları vücuttaki stres seviyesini yükselterek çarpıntıyı tetikleyebilir.
  • Fazla kilolar: Şişmanlık çağımızın en baş edilmesi zor sağlık sorunlarından biridir. Kalbimiz büyüklük olarak ideal kilomuza yetecek şekilde programlanmıştır. Fazla kilo kalbin daha çok çalışması anlamına gelir ve çarpıntı gelişir.

”Çarpıntı anında neler yapılmalı” başlıklı programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

 

7 YORUMLAR

  1. Tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları kullanıyorum. Panik atak da var. 2ay önce safra kesesi ameliyati oldum. Bunun ağrıları devam ederken idrar yollarından şikayetim başladı, çok sık tuvalete gitme isteği oldu ama ihtiyaç giderilemedi, kullanılan ilaçlardan olumlu cevap alınamadı ve son olarak Canephron isimli bitkisel ilaçla sonuca vardık. Bu bitti şimdide yapilan kan tahlilinde enfeksiyona rastlandı 67,7 CRP tespit edildi Bununla ilgili ilacı 2 gündür kullanıyorum ancak nabız 100 lerin üzerinde seyretmeye başladı. Hocam ne yapmalıyım… Teşekkürler.

  2. Merhaba kızım ikibuçuk aydır belock 50mg kullanıyor ritim bozukluğu yüzünden ancak ikibuçuk ay içinde iki kez daha çarpıntı yaşadı kısa süreli hemen geçiyor bu ilaç işe yaramadığınımı veya yetersiz kaldığınımı gösteriyor çok tedirginim bana yardımcı olurmusunuz

    • İlaç dozu yetersiz geliyor olabilir. Tekrar değerlendirme faydalı olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz