‘’Eriyen stent veya eriyen scaffold olarak tanımlanan tedavi platformu, metal stentleri tarihe karıştıracak gibi görünüyor’’
Tıkayıcı kalp damar hastalıklarının tanı ve tedavisindeki yenilikler teknolojiye paralel olarak gelişmeye devam ediyor. Balon anjiyoplasti ile 1977 de başlayan süreç metal stentler ve sonrasında da ilaç kaplı stentlerin geliştirilmesiyle hızlı bir ivme kazandı. Bu yenilikçi tedaviler ile koroner bypass ameliyatlarına giden hasta sayısında ciddi azalma olurken, girişimsel kardiyologlar ve cerrahlar daha kompleks hastalarla karşılaşmaya ve girişim yapmaya başladı. Özellikle çoklu stent takılan ve full metal-jacket olarak tabir edilen girişimlerde gözlenen tekrarlayıcı tıkanıklıklara girişim kimi zaman imkansız hale gelebiliyordu. Bu noktadan hareketle tamamen eriyen stent fikrine yönelik yapılan çalışmalar son dönemlerde sonuç vermeye başladı ve tamamiyle eriyen stentler kardiyologların vede hastaların kullanımına sunuldu.
Birçok firma eriyen stentler konusunda araştırma yaparken, Abbot firması bu konuda daha erken davranarak Absorb BVS jenerik ismiyle piyasaya ürününü sürdüi. Eriyebilen dikişlerde kullanılan polylactide materiyalinden yapılan stentin tamamiyle erimesi 4 yılı bulsada, yapılan araştırmalar 18. ayda stent takılan bölgeye greft bağlanabileceğini gösteriyor. Erken dönemdeki işlem başarısı ve takipteki tekrar tıkanma riskleri metal stentlerle eşdeğerken; belli bir süre sonra stentin eriyip kaybolması koroner damarların eski orijinal yapısına dönmesine imkan vermekte ve özellikle stent normal doku sınırında anormal hücresel cevabın gelişmesine de engel olmaktadır. Eriyen stentlerin temel kullanım yerinin diffüz damar hastalığı olması ve tek hastada çoklu stent gereksinimi ile işlem maliyetinin çok yüksek boyutlara varması bu dönemdeki kullanımda kısıtlayıcı faktör olarak görülmektedir. Zaman içerisinde piyasaya sunulan ürünlerin artışı ile muhtemel maliyetin düşmesi, eriyen stent kullanımını standart hale getirecektir.
Tedavide çığır açan bu platform yapı olarak farklı olduğundan, tanımlamada stent yerine geçici stent veya daha sıklıkla scaffold (iskele) terimi kullanılmaktadır ve BVS(bioresorbable vascular scaffold) olarak ifade edilmektedir. Stentleme terimi yerine de bazı klinisyenler scaffoldlama terimini tercih etmektedir.
Eriyen stent veya scaffold, hangi terim kullanılırsa kullanılsın, bu gelişme koroner tıkanıklıkların tedavisinde devrim niteliğindedir. Eriyen stentlerle yapılan işlem teknik olarak standart stentleme işlemine göre farklılık göstermektedir ve işlemin tecrübeli ellerde yapılması başarıyı arttıracak ve istenmeyen komplikasyonların önüne geçecektir. Eriyen stentler periferik damar hastalıklarının tedavisinde de kullanıma sunulmuştur.
Merhaba hocam,
Annem 73 yaşında ve 2007 yılında bypass oldu. Fakat gerek şeker hastalığı, gerekse diğer hastalıkları dolayısıyla bazı damarlarının tekrar tıkanmış olduğu görüldü. 2 tane stent takıldı ve ana arter üzerine 3 tane daha takılması gerekiyor. Ancak, damar yapısının bozulması ve damarın bir bölümünün yaklaşık 2mm gibi bir kalınlıkta olması sebebiyle bunun riskli olabileceği söylendi. Benim sormak istediğim konu şu: 2mm’lik stent bulunabiliyor mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
öncelikle geçmiş olsun. damar çapının net değerlendirilmesi için ayrıntılı ölçüm yapılması faydalı olur. genellikle 2.25 mm ile başlayan çaplara stent koymaktayız. bu çapta eriyen stent ise henüz yok. ayrıca hastanın damarındaki hastalık yaygın olduğu için damar çapı yanlışda olarakta yorumlanmış olabilir.
mrb hocam benim babam 65 yaşında 3 defa kalp krizi geçirdi ve durumu çok hazsas kalp damarlarında %70 varan tıkanıklık var ve damarlarda incelme var bu durumdaki hastada da eriyen stent uygulamak doğrumudur beni aydınlatırsanız bu konuda çok sevinirim şimdiden tşr.
Eriyen stentler damar yapısı uygun olan her hastaya takılabilir. Özellikle uzun stent gereken hastalarda fayda daha fazladır.
Merhaba hocam,
Bahsettiğiniz scaffold, %70 daralma olan 33 yaşında bayan aort koarktasyonu hastasına da uygulanabilir mi acaba. Uygulanamazsa ne önerebilirsiniz? Teşekkürler.
aort koarktasyonu farklı bir hastalık olup, onda kullanılan stentler farklı yapıdadır ve eriyen scaffold bu hastalarda uygun değildir.
Merhaba sayın hocam bu eriyen stentleri siz uyguladınız mı?eski stentlerin üzeribe uygulanabiliyor mu?sonuçları nasıl ve güvenilirliği nedir acaba hocam?bu konuda bilgilendirebiilir misiniz?teşekkürler şimdiden sayın hocam
uyguladığımız hastalarda geyet iyi sonuçlar aldık. eski stentlerin içinede eriyen stentler uygulanabiliyor ama işlem tecrübe gerektiriyor.
merhaba, eğer biliyorsanız bu stentlerin fiyatını söyleyebilir misiniz?
fiyatlar değişim göstermekle birlikte yaklaşık 5000 dolar civarında…
Sevgili hocam,
Öncelikle ellerinize sağlık gerçekten çok başarılı bir anlatım olmuş ki abboatt bile bu kadar iyi özetleyemezdi!
Özellikle genç hastalarda ileride oluşabilecek tekrar girişim ve ameliyat şansını arttırırken kolaylaştırıyorda, söylediğiniz gibi biraz yüksek bir fiyatla piyasaya girdi fakat ARGE maliyetinden yeni bir buluş olduğundan dolayı böyle. Zamanla piyasa şartlarına ayak uydurmasını ve endikasyonu olan tüm hastalarda kullanılmasını ümit ediyor ve arzuluyoruz.
Tekrar teşekkürler