Bilgisayarlı tomografi ile yapılan koroner anjiyografi, özellikle kalp hastalığı için yüksek risk grubundaki kişilerde faydalı bir tarama yöntemidir.
Kansız anjiyografi, 10, 6 yada 4 saniyede anjiyografi terimlerini sıklıkla duymaktayız. Bu terimlerin hepside de bilgisayarlı tomografi (BT) ile yapılan koroner anjiyografi kastedilmektedir. Aslında işlem 15-20 dakika arasında sürmektedir. Bahsedilen saniyelerle ölçülen zaman, işlem sırasında alınan kesit süresini göstermektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte 2*64 kesitli tomografi cihazlarının kullanıma girmesiyle kesit alma süresi 4 saniyeye kadar inmiştir. Kesitler alındıktan sonra, bilgisayarda tekrar bir değerledirme yapılarak 3 boyutlu görüntüler elde edilmektedir.
BT ile yapılan koroner anjiyografi nin doğruluk değeri yüksek olup, tarama testi için idealdir. Damardaki darlıkları direk göstermenin yanı sıra, damar duvarlarındaki kireçlenmeyi gösteren kalsiyum skorlaması ile hastalığın seyir riski açısından da önemli bilgiler verir. Ayrıca kalp boşluklarını ve kalbin kasılma fonksiyonlarınıda göstermektedir. Değerlendirmelerin tecrübeli bir radyolog ve bir kardiyoloğun birlikte yapmasıyla hata payı minimale inmektedir. BT koroner anjiyografi tarama dışında, stent takılan veya bypass yapılan hastalarda takip içinde oldukça faydalıdır.
BT anjiyografi işlemininin normal bir BT incelemesine göre çok farkı yoktur. Hasta işlem sonrası günlük hayatına hemen dönebilmektedir. İşlem sırasında kullanılan opak madde toplardamara takılan ince bir plastik iğne yolu ile verilir ve damarda oluşabilecek kanama riski minimaldir. İşlem sırasında kalp hızının yüksek olması görüntü kalitesini bozan temel faktördür. Bu sebeple kalp hızını yavaşlatan ilaçlara işlem sırasında ihtiyaç duyulabilir. Geliştirilen yüksek kesitli BT cihazlarıyla çekim hızının artmasına bağlı olarak bu problemde çözülmüş görünmektedir.
BT anjiyografi sonrası damarlarında darlık izlenmeyen hastaların ek tetkik yaptırmasına gerek yoktur. Ancak, orta-ileri derecede darlık saptanan hastaların standart anjiyografi yöntemiyle tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, darlık ihtimali yüksek olan, muayene sırasında yapılan eko-efor-nükleer tıp testlerinde yüksek olasılıklı kalp damar hastalığı öntanısı konulan hastaların direk anjiyografi olması daha mantıklı görünmektedir.
Kalp anjiyografisi başlıklı programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz…