KALP DAMARI TIKANIĞLIĞINDA ÖNCELİK BALON STENT Mİ YOKSA BYPASS MI ?

2
3050

bsbs”Gelişen teknik ve teknolojiye paralel olarak kullanıma giren yeni malzemeler, daha önceden bypass ile tedavi edilen hastalara balon stent işlemi ile ameliyatsız tedavi olanağı sağlamıştır”

” Balon stent uygulanan seçilmiş hastalarda aynı gün içinde dahi taburculuk mümkündür”

Kalp damar hastalıkları ülkemizde ve dünyadaki 1. numaralı ölüm sebebidir. Özellikle ülkemizde yürütülen bilinçlendirme çalışmalarıyla korunmaya yönelik tedbirlerin artması ve sağlığa ulaşımın kolaylaşması sonrası kalp damar hastalıklarının tedavisinde ciddi bir artış olmuştur. Anjiyografi sonrası saptanan ciddi damar hastalıkları balon stent işlemi yada bypass ameliyatı ile tedavi edilmektedir. Son dönemlerde piyasaya sürülen yeni malzemeler, tanıtılan yeni teknikler ve tecrübeli hekim sayısının artmasıyla daha önceleri bypass ameliyatı ile tedavi edilen hastalar artık balon stent yöntemi ile ameliyatsız sağlıklarına kavuşmaktadır.

Son zamanlarda balon stent işlemi ve bypass cerrahisini karşılaştıran bir çok araştırmada hastaların ölüm oranları benzer bulunmuştur. Balon stent işleminde sıkça karşılaşılan tekrar tıkanma ve tekrar girişim oranları yeni jenerasyon ilaçlı stentlerle birlikte ciddi azalma göstermiştir. 10 yıl öncesine kadar stent takılmasının kılavuzlar tarafından kesin önerilmediği sol ana koroner damar darlıklarında bile kılavuz değişikliğe gitmiş ve uygun hastalarda balon stent işleminin bypassa alternatif olarak tercih edilebileceği belirtilmiştir.

Özellikle bacaktan alınan damarlarla yapılan bypass ameliyatlarında, 10 yıllık damar açıklığı oranı % 50 civarındadır. Genç hastalarda bu durum yeniden girişimi kaçınılmaz hale getirmektedir. Bu nedenle genç hastalara bypass kararı alırken bir değil, bin kez düşünmek gerekir. Özellikle uzun ardışık stent takılması sonrası gelişen tekrar daralma riski ve damarın bypassa uygunluğunun kaybolması yeni gelişen eriyen stent teknolojisi ile aşılmıştır. Bu nedenle genç hastalarda bypass, teknik olarak balon stent işleminin iyi sonuç veremeyeceği yada yüksek riskli olacağı durumlarda daha çok tercih edilmelidir.

Bypass daha çok şeker hastalarında ve kalp fonksiyonları bozulmuş hastalarda daha iyi sonuç vermektedir. Klasik üç ana kalp damarında darlık saptanmış hastaları bypassa vermek doğru değildir. Damarların uç kısımları yaygın hasta olanlarda bypassın faydası kısıtlıdır. Yine küçük bir bölgeyi besleyen ince damarlara bypass yapmak teknik olarak zor olabilir. Kriz nedeniyle hasar görmüş ve canlı doku kalmamış bölgeye yapılacak bypass ta olumlu sonuç vermeyecektir.

Sonuç olarak bypass, çoklu damar hastalarında, darlık sonrası damar yapısı iyi olan, şeker hastaları ve kalp yetersizliği hastalarında daha çok tercih edilmelidir. Özellikle genç hastalarda çoklu damar hastalığı olsa bile hasta balon stent işlemi açısından özellikle değerlendirilmelidir. Ayrıca mevcut diğer hastalıkları nedeniyle anestezi açısından risk teşkil eden hastalarda balon stent işlemi tek çıkar yol olmaktadır.

2 YORUMLAR

  1. Merhabalar basımızdan bi olay geçti babam göğüs agrısından dolayı doktora gittik kalp damarlarında tıkanıklık olduğunu belirtti anju gerektiğini söyledi bunun üzerine anju in randevu aldık sonucunda 2 damar %98 civarında 1 damar %30 civarında 1 damarda %70 by durumda stend yada baypas amaliyat için karar verin dedi. Kafamız çok karışık sizce bu durumda mantıklı olan amaliyat mı stent takmakmı sağlıklı olur. Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar

    • Hastanın yaşı, ek hastalıkları, ve darlıkların yeri ve şekli stent bypass kararı ayrımında etkili olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz