KOLDAN YAPILAN KALP ANJİYOGRAFİSİ GÜVENLİ MİDİR?

0
2888

El bileğinden yapılan koroner     anjiyografi, hasta açısından daha konforlu  olup, kanama komplikasyonları kasıktan yapılan anjiyografi işlemine göre daha azdır. Bununla birlikte tecrübeli hekim ve özellikli malzeme gerektiren bir yöntemdir.

Son zamanlarda el bileğinden yapılan koroner anjiyografinin popülaritesi ülkemizde artmakta olup, çoğu sağlık programında ve reklamlarda yeni bir işlemmiş gibi lanse edilmektedir. Aslında bu yöntem uzun zamandır kullanılmakta olup, çoğu Avrupa ülkesinde hastaların yarısından fazlası koldan koroner anjiyografi olmaktadır. Hasta için oldukça konforlu bir yöntemdir. Hasta yatağa bağlı kalmamakta ve işlem sonrası hemen ayağa kalkabilmektedir. Stent işlemi uygulanan hastalarda da el bileğindeki kılıf hemen çekilmekte ve özelleşmiş el bileği bantlarıyla kanama kontrolü rahatlıkla yapılabilmektedir. Kasıktan yapılan stent işlemlerinde bacağın yaklaşık 12 saat hareketsiz kalması gerekliliği düşünüldüğünde, bu yöntemin hasta açısından artısı net olarak anlaşılabilir. Sadece anjiyografi yapılan hastalar genellikle  2 saat sonunda taburcu olabilmektedir. Ayrıca bacaktan yapılan işleme göre kanama komplikasyonlarına daha az rastlanmaktadır. Bununla birlikte, tecrübesiz hekimler tarafından yapılacak bir işlem kolda operasyon gerektirebilecek ciddi sıkıntılar oluşturabilir.

Koldan yapılan koroner anjiyografide, el bileğinin giriş yeri olarak kullanıldığı yöntem anlaşılmalıdır. Dirsek yada koltuk altının giriş yeri olarak kullanıldığı anjiyografiler tercih edilmemekte olup, komplikasyon riski daha fazladır ve ancak seçilmiş vakalarda bu yönteme başvurulmaktadır.

 

 

Koldan anjiyografi her iki koldan da yapılabilir. İşlem öncesi elin kanlanmasını değerlendirmek için Allen testi uygulanır. Bu testin normal olması, eli besleyen diğer atardamarında gelişmiş olduğunu gösterir ve işlem güvenli şekilde yapılabilir. Kasıktan yapılan işlemle karşılaştırıldığında, el bileğindeki damar ince yapıda olup; iğneyle damara girilmesi daha zordur ve tecrübe gerektirmektedir. Ayrıca bu damar spazm dediğimiz büzüşmeye meyilli olup, uzayan vakalarda damar duvarı büzüşme sonrası katetere sıkıca yapışarak komplikasyon riskini arttırabilmektedir. Koldan yapılan anjiyografinin temel zorluğu olan bu durum, kullanılacak ilaçlar, özelleşmiş ince çapta kateter kullanımı ve  tecrübeli ellerde işlemin kısa sürede sonlandırılması ile aşılabilir. Ayrıca bazı hastalarda özellikle omuz bölgesinde seyreden atardamardaki anatomik varyasyonlar nedeniyle işlem zorlaşabilir. Özel manevralar ile bu sorun aşılamazsa diğer el bileği veya kasık bölgesi alternatif olarak kullanılabilir.

El bileğinden anjiyografi işlemi damar yapısı normal olarak değerlendirilen her hastaya yapılabilir. Allen testi bozuk olan, el bileğindeki nabız zayıf hissedilen, daha öncesinde bypass yapılmış, kompleks girişim nedeniyle büyük çapta kateter kullanılacak hastalarda kasık bölgesinden giriş yöntemi tercih edilmelidir.

Kalp anjiyografisi ile ilgili temel bilgiler youtube kanalımızda yer alan bu programda…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz