SAĞLIKLI BİR BAYRAM GEÇİRMEK İÇİN BU NOKTALARA DİKKAT !!!

4
66

20140219_201855Ramazan ayının son günlerinde bayram hazırlığı telaşı başladı. Kimi yapacağı bayram ziyaretlerini planlarken, kimiside tatil için geri sayımda bekliyor. İster bayram ziyareti olsun, isterse tatil; bayramda temelde odaklanılan nokta tüketim. Çeşit çeşit tatlı ve çikolatalar ziyaretçilerini bekliyor. Yine tatil otellerinde açık büfe yemekler tatilcilerin hayalini süslemeye başladı bile.

”Ancak bayramı sadece midesi için kutlayan kişileri ciddi sağlık riskleri bekliyor”.

Oruçta 1 ayda kaybettiğiniz kiloyu, sağlığınıza kattığınız artıları 3 günlük bayram süresinde kaybetmeniz kaçınılmaz olabilir!

Kalp hastalarını bekleyen tehlikeleri sizin için sıraladık:

  • Çarpıntı ve ritim bozukluğu: Bayramda en sık karşılaşılan şikayet çarpıntı olmaktadır. Özellikle oruç ayında istirahatte olan midenin porsiyon porsiyon tatlılarla doldurulması ve sonrasında oluşacak mide gerilmesi ve hazımsızlık çarpıntıya sebep olur. Öyleki bu durum atriyal fibrillasyon gibi hastanelik edebilecek ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Çarpıntının diğer bir sebebide aşırı yemek tüketimi ile oluşacak yüksek tansiyondur.

  • Hipertansif atak: Oruçla birlikte kan basıncında düşme olur ve hipertansiyon hastalarında ilaç dozları sıklıkla azaltılır. Bayramla birlikte yapılacak aşırı tüketim, tuza dikkat etmemek kolaylıkla hipertansif atağa yol açarak kişiyi hastanelik edebilir. Bayramla birlilte hipertansiyon atakları ilaç dozlarında değişim olup olmayacağını doktorlarına danışmalıdır.

  • Kalp krizi: Mideye bayram yaptıracakları bekleyen en tehlikeli olay şüphesiz kalp krizidir. Gün içerisinde ikram edilen bütün tatlı ve şekerlemeleri reddetmeyen, üstüne ağır yemekler yiyen kişilerin kanında şeker ve yağ yüklenmesi olur. İnsülin salgısının artması ve uyarıcı sempatik sistemin aktive olmasıyla kalp krizi riskinde belirgin yükselme oluşabilir.

  • Felç: Bayramda yemek ve tatlıya saldıranları bekleyen büyük bir tehlikedir. Özellikle yüksek tansiyon atakları felç ile sonuçlanabilmektedir.

  • Şeker krizi: Gün içerisinde tüketilecek çok miktarda tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı börek ve yemekler, özellikle kilolu ve şeker hastalığına yatkın kişilerde kan şekeri seviyesinde belirgin artışa sebep olabilir.

  • Kolesterol yüksekliği: Oruç kolesterol dengesini iyi yönde etkiler. Kötü huylu kolesterol ve yağ seviyesinde azalmaya yol açarken iyi hıylu kolesterolde artış olur. Bayramda, sağlıksız ve dengesiz beslenme bu durumu tam tersine çevirebilir. Özellikle trigliserit denilen yağ seviyesinde belirgin artış gözlenebilir.

  • Kilo alma: Oruçta kaybedilen kilolar bikaç günde geri alınabilir. Bir ay süresince iki öğün yemeğe alışan ve yavaşlayan metabolizma bir anda yüksek kalorili diyet ile karşılaştığında kaybedilen kilolar bir anda geri alınır. Oruç sonrası eski diyet alışkanlığına kademeli olarak dönülmelidir. Özellikle öğle yemeklerinde ağır tercihler yapılmamalı ve ara öğünlerden kaçınılmalıdır.

Bayramda sağlıklı bir diyet nasıl olmalıdır ?

Kahvaltı ve öğle yemeği hafif olmalıdır. Bayram ziyaretlerinde ikram olarak sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmelidir. Hamur tatlısı tüketimi günlük 1 porsiyon ile sınırlandırılmalıdır. Tatile gidecek kişiler açık büfe yemeklerden kaçınmalı, alakart tercih etmelidir. Çok sayıda ana yemeği bir arada tüketme alışkanlığını tatilciler terketmelidir.

Not: Bu yazıda 24.07.2014 tarihli sabah.com.tr adresindeki ”bayramda kalp hastalarına 7 uyarı” başlıklı yazıdan alıntı yapılmıştır. http://www.sabah.com.tr/Saglik/2014/07/23/bayramda-kalp-hastalari-icin-7-kritik-uyari

4 YORUMLAR

  1. birde doktor bıkac doktora gıttım cogu doktor spor yapabılırsın sıkıntı yaratmaz bıtane özel hastanede gıttıgım doktor mvp nın anı ölüm rıskı var dedı gercekten oylemı tesekkurler

  2. DOKTOR BEY ÇARPINTI ŞİKAYETIYLE DOKTORA GITTIM EKG CEKILDI NORMAL ÇIKTI EKO ÇEKTILER MVP MİTRAL KAPAK PROLAPSUS TEŞHİSİ KONULDU .EKO RAPORUM DA ŞU :SOL ARTİUM 30 mm AORT KÖKÜ 22 mm LVESD 30mm LVEDD 45mm EF %60 IVS 9mm PW9mm YETERSİZLİK ESER MİKTARDA .HER İKİ KAPAK SİSTOLDE SOL ATRIUMA PROLABE OLUYOR SONUÇ NORMAL LV SİSTOLİK FONKSIYONLARI ESER MY YAZIYOR DOKTOR BEY BU NEDEMEKTIR KORKULACAK BİŞEY VARMI BIRAZ KAYGILI PANIK ATAK YAPIM VAR BANA ACIKLAYICI BIŞEY YAZARSANIZ SEVINIRIM TEŞEKKURLER…

    • hafif dereceli kapak çökmesi saptanmış. 2-3 yıllık aralıklarla eko takibi yeterli olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz