Çocuklarla oyun oynamak kalp sağlığına faydalı!

0
171
Çocuklarla oyun oynamak kalp sağlığına faydalı!
Çocuklarla oyun oynamak kalp sağlığına faydalı!

Çocuklarla oyun oynamak kalp sağlığına faydalı! “Hareketsizlik bir çok hastalığın tetikleyici durumundadır.

Çocuklarla birlikte yapılacak egzersiz tadında kısa süreli oyunlar da kalp ve damar sağlığına olumlu katkı yapacaktır.

Düzenli egzersiz yaşam tarzımızın merkezinde yer alan bir aktivite olmalıdır. Dünyada en çok ölüm sebebi olan kalp sağlığı hastalıkları ve kanser riskini düzenli egzersiz ile azaltmak mümkün.

Egzersizin süresine ve yoğunluğuna bağlı olarak, vücudun göreceği fayda değişkenlik gösterir. Yüksek tempo egzersiz tercih edenler için öneri haftalık 75 dakikadır. Bu süre 4-7 güne bölünebilir. Yani günlük ortalama 10 dakika yüksek tempo egzersiz sizin kalp krizi ve inme riskinizi azaltacaktır.

Orta tempo egzersiz tercih edenler için bu süre 150 dakikadır. Yani tempo azaldığında, aynı faydayı yakalamak için daha fazla egzersiz yapmanız gerekir. Gezi modunda yürüyüş yapanlar için süre daha da uzamaktadır. Yavaş tempo yürüyenler için günlük hedef 10 bin adım olmalıdır. Bu da yaklaşık günde 2 saat yürüme anlamına gelmektedir.

Egzersizden daha çok fayda görmek için tempolu olması hem zaman açısından hem de göreceğimiz fayda açısından faydalı gözükmektedir. Egzersiz sadece kalp damar hastalıkları ve felç riskini azaltmakla kalmaz.

Egzersiz bütün vücudu olumlu etkiler. Kan şekeri ve tansiyonu düzenler, diyabet riskini azaltır. Kolesterol dengesini iyi yöne kaydırır. Depresyon ve kaygı riskini azaltır. Barsak düzeni için faydalıdır.

Uykuyu düzene sokar ve kilo vermeye yardımcı olur. Kemik ve kas gücünü arttırarak müzmin vücut ağrılarını ve fibromiyalji hastalığını azaltır. Egzersiz ile nefes kapasitemiz artar.

Uzun süreli yüksek tempo egzersiz yapamayanlar, yada yürüyüşler için uzun saatler vakit bulamayanlar için çözüm ise çok kısa süreli yüksek tempo egzersizlerdir.

Avustralya’da yapılan bir çalışmada günde 3-4 kez 1 dakikalık yüksek tempo egzersiz yapanlarda kalp ve damar hastalığı riskinde belirgin azalma olduğu izlenmiştir. Bu çalışma şu göstermektedir. “nerede hareket, orada bereket”. Yani yeter ki egzersiz yapın! Süre önemli değil.

Mevcut egzersiz kılavuzlarından farklı olarak, egzersizin 10 dakika altında yapılması ve kısa süreli tempolu egzersizlerin de vücuda ciddi olumlu katkı sağladığı sonucuna varılmaktadır.

Köpekle 1 dakikalık koşturmaca, çocuklarla yapılacak 1 dakikalık saklambaç, yakalamaç, top peşinde koşturmaca ya da bahçe işlerine yardım gibi kısa aktiviteler kalp ve damar sağlığına olumlu katkı sağlayacaktır.

Şu noktayı da unutmamak gerekir. Tamamen hareketsiz yaşam süren bir kişinin 1 dakikalık yoğun tempo egzersiz yapması tansiyon atağına ve ritim sorunlarına yol açabilir.

Bu nedenler kısa süreli yoğun tempo egzersiz programını günlük rutin hareketli yaşantımızın içerisine monte etmemiz daha mantıklı olacaktır.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz