UYKU SIRASINDA KALP KRİZİ GELİŞİR Mİ ?

18
18449

‘’Göğüs ağrısı ile uykuya dalmayın’’

Kalp krizi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önde gelen ölüm sebebidir. Kalp krizi sıklığını azaltmak için gösterilen onca gayrete karşın her sene kalp krizi geçiren kişi sayısında artış önlenememiştir. Kalp krizi gelişiminin temel sebepleri genetik yatkınlık, kronik hastalıklar ve sağlıksız yaşam şekli olarak özetlenebilir. Uyku ile kalp krizi arasında net bir ilişki vardır. Uyku düzensizliği olan, uykusuzluk çekenlerde kalp krizi oranı daha yüksektir. Kalp krizi sıklığı genelde sabahın erken saatlerinde ve gündüz saatlerinde daha fazla olmasına karşın uykuda kalp krizi geçirenler de az değildir. Kalp krizlerinin yaklaşık beşte biri uyku sırasında gelişmektedir. Oysa ki uykuyla vücutta oluşan sakinlik hali, metabolizma yavaşlaması, nabız ve tansiyon düşmesi kalp krizi riskini azaltması beklenmektedir. Peki bir kişi uykuda neden kalp krizi geçirir?, kimler risk altında? Hiç uyumayalım mı? Önlem için neler yapmak gerekir? Gibi soruların yanıtlarını bu yazıda bulacaksınız.

Uykuda kalp krizi geçirilir mi?

Kaliteli uyku kalbin dostu olsa da, kalp krizi uykuda da gelişebilir. Öyle ki ciddi kalp krizleri uykudan uyanmaya fırsat tanımadan ölüm ile sonuçlanabilir. Bu durum bazı kişilerde panik atak oluşumuna yol açarak kişinin uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Hatta yalnız yaşayan insanlar bu korku ile çoğu zaman uyumak dahi istemez.  Bu korku genelde yersiz olup, sağlıklı yaşam şeklinin sürdürülmesi ve uyku kalitesinin arttırılması uykuda gelişebilecek kalp krizi riskini en az seviyeye indirecektir.

Kimler risk altında?

Uykuda kalp krizi en sık yaşlılarda, düşkünlerde görülmekle birlikte, aşağıda belirtilen durumlarda risk artar.

-Uyku apnesi: Bu hastalığa sahip olanlarda uykuda kalp krizi geçirme riski daha fazladır. Özellikle nefesin durduğu zamanlarda kalp üzerindeki yük artar. Nabız ve tansiyon değerlerinde ani değişimler izlenir. Bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Uyku apnesi hastalığı olanların gece cihazla uyuması kalp krizi riskini azaltacaktır.

-Şeker hastalığı: Özellikle kontrolsüz şeker hastalığına sahip kişilerde uyku sırasında kalp krizi geçirme riski daha fazladır. Uyku zamanında oluşacak kandaki yüksek şeker damar içerisinde pıhtı oluşumunu tetikleyebilir. Şeker hastalarında göğüs ağrısı daha az gözlendiği için uyku öncesi gelişen gizli kalp krizleri uyku sırasında daha aşikar bulgulara sebep olabilir. Şeker tedavisinin aksatılmadan uygulanması ve gece saatlerinde atıştırmalıklardan uzak kalınması uykuda kalp krizi riskini azaltacaktır.

-Yüksek tansiyon: Kontrolsüz hipertansiyon hastalarında uykuda kalp krizi geçirme riski daha fazladır. Normalde kan basıncında uyku dönemi ile birlikte % 10-30 arasında düşme izlenir. Tedavisini aksatan hipertansiyon hastalarında bu düşme olmayacak ve uyku sırasında da kalp üzerindeki yükü arttıracaktır. Tansiyon ilaçlarının aksatılmaması, tansiyon ölçümü ile kontrol yapılması uykuda kalp krizi riskini azaltacaktır.

-Uyku bozukluğu: Uykusu düzensiz olanlarda, sık uyananlarda, sık kabus görenlerde uykuda kalp krizi riski fazladır. Uykunun düzensiz olması, uykunun kalitesini azaltarak nabız ve kan basıncında ani değişimlere yol açar. Bu durum uykuda kalp krizine yakalanma riskini arttırabilir. Uyku bozukluğu yaşayanlar bu konuda profesyonel yardım ve gerekirse geçici ilaç desteği ile uykuyu düzene sokmalıdır.

-Panik ve kaygı bozuklukları: Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde uyku düzensizlikleri sık izlenir. Çoğunlukla uykuya dalış zor ve geç saatte olur. Kaygının verdiği vücuttaki stres yükü tetikleyici hormon salınımını arttırır, kan basıncı ve nabızda değişimler yapar. Bu durum uykuda kalp krizi geçirme riskinin arttırabilir. Bu durum özellikle yalnız yaşayanlarda daha belirgindir. Kaygı ve panikle etkin mücadele, yalnız yaşayan kişilerin belirli bir dönem aile ve arkadaşlarından destek alması uykuda gelişecek kalp krizi riskini azaltacaktır.

Uykuda kalp krizi nasıl bulgu verir?

En sık izlenen bulgu göğüste sıkıntı hissi ve çarpıntı ile uyanmaktır. Bu duruma genelde soğuk terleme eşlik eder. Bunun yanında boyun bölgesine yayılan göğüs ağrısı, güçsüzlük hissi, baş dönmesi ek olarak izlenebilir. Bu şikayetlerle uyanan kişilerin özellikle tuvalete giderken dikkatli olmaları önerilir. Zira, tuvalet sırasında baş dönmesi ve baygınlık gelişebilir. Şiddetli kalp krizlerinde ölümcül ritim bozuklukları tetiklenebilir. Belirtilen şikayetlerle uyanan ve şikayetlerinin şiddeti artarak devam eden kişilerin ambulans çağırması yada en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları önerilir.

Uykuda kalp krizi riskini azaltmak için!

-Göğüs ağrısı ile yatağa girmeyin: Kalp krizleri çoğunlukla önceden bulgu verir. Göğüste sıkıntı hissi, göğüs ağrısı kalp krizinin en sık gözlenen bulgusudur. Bu şikayetleri belirgin olan kişilerin bu halde yatağa gitmemesi ve muayene olması önerilir. Hafif başlayan bulgular uyku sırasında belirginleşebilir.

-Akşam 9 dan sonra yemek yemeyin: Geç saatte yenilen yemekler, özellikle hamurlu tatlılar kan şekerini ve kandaki stres hormonlarını arttırır. Özellikle kontrolsüz şeker hastalarında risk belirgin olarak artış gösterir. Geç saatte acıkan kişiler kase yoğurt, yada ceviz yer fıstığı gibi bitkisel omega3 içeren besleyici atıştırmalıklar yiyebilir.

-Sigara içip yatağa girmeyin: Sigara kalp krizi riskini arttıran temel etkenlerden biridir. Sigara tiryakileri uyku öncesi genelde sigara takviyesi yapar. Bu durum kan akışkanlığı ve damar yapısında olumsuz etkilere yol açar. Özellikle geç saatte yenilen ağır bir akşam yemeğine sigara yada nargile türü tütün ürünleri eklenerek yatağa girmek uykuda oluşacak kalp krizine davetiye olacaktır.

-Uyku saatini kaçırmayın: Kaliteli uyku kalbin dostu olup, derin ve deliksiz uyku uyuyanlarda kalp krizi riski azalır. Bunun için özellikle gece 23-01 arasında uyumak çok önemlidir. Bu dönemde melatonin salınımı en üst düzeyde olup, kişinin daha kaliteli uyku geçirmesini sağlayacaktır.

-Tansiyonunuzu ölçün: Gece düşmeyen tansiyon uyku sırasında kalbe ek yük bindirir. Özellikle tansiyon değerleri dengesiz olan kişilerin yatmadan önce kan basınçlarını kontrol etmesi önem arz eder.

-Uyku ortamınıza düzen verin: Kaliteli bir uyku için yatılan yatağın kalitesi, ortamın nemi, toz oranı önemlidir. Uyku ortamının havalandırılması, tozdan arındırılması, ısıtma sistemi ve nemin düzenlenmesi ve kişinin rahat edeceği ortopedik ve hijyenik bir yatak tercih etmesi uykunun kalitesinin arttıracaktır.

– Ateşle yatağa girmeyin: Ateşli hastalıklar kalbin üzerindeki yükü arttırır. Sıklıkla gece saatlerinde artan ateşe çoğu zaman uyku ve ter atma ile çözüm aranır. Özellikle kalp damar hastalığı için riski olanlar, yaşlılar ve kalp yetersizliği hastalarında ateşli hastalıklar uykuda kalp krizi riskini arttırır.

-Hastalıkları önemseyin: Özellikle uyku apnesi, depresyon, kaygı bozukları gibi rahatsızlıklar çoğu zaman dikkate alınmaz ve tedaviden kaçınılır. Uyku düzenini bozan, uykuda kalp krizi riskini arttıran bu durumlar için mutlaka sosyal ve profesyonel destek alınmalıdır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların tedavileri aksatılmamalı ve düzenli kontroller yapılmalıdır.

Uykusuzluğa karşı reçete yazdığımız programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

18 YORUMLAR

  1. Erkek arkadaşım a stent takıldı 3 yıl önce damar tıkalı diye son yıl kan sulandırıcı kullanmayı bıraktı ve uykuda 2 krizde kaybettik sebebi ilacı bırakması mı yoksa stresli bir dönem geçiriyordu stres kalp krizini tetiklemiş olabilir mi dr 2 gün önce gitti ekg si ultrasonografi si iyi sorun olmadığını söylemişti dr ama kaybettik

  2. Meraba hocam çok zor durumdayım cevap yazarsanız çok büyük iyilik edersiniz dun gece malesef çok yoğun bir carpinti ve terlemeyle uykumdan uyandım kalbim çıkmak üzereydi adeta 112 yi aradı yakınlarım sinüs tasikardi teşhisi kondu onun dışında kan tahlili ve EKG temiz çıktı aynı zamanda panik atak rahatsızlığım da var ama bu geçirdiğim şey panik atak olamaz sizce ben kalp krizi mi geçirdim öyleyse yapılan tetkiklerde belli olur muydu

  3. Dün Gece Uykumdan Uyandım acı ile baktım kalbim kollarım ve bacaklarımdaki damarlar acıyordu yürüyemiyordum normalde hiç uykudan uyandıktan sonra uyuyamam hemen uyumuşum 8 saat daha hala ayak üzerinde dururken canım acıyor

  4. Merhaba bi çok kez yazdım her seferinde cv verdiniz çok sağolun kalp deligi var bende ama kucuk /büyük diye bir şey demediler sadece dîs tedavilerinde antibiyotik kullanılacağını söylediler yalnız vsd perimem.Kalp krizi geçirme riskim varmı büyük bir vsd olsa doğum yapmam sıkıntı olurdu degilmi lütfen yorumuzu bekliyorum şu anda bi şikayetim yok hamd olsun ne gibi belirtilwrim olur ne gibi risklerim olur

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz