”Kozmetik amaçla yapılan yağ aldırma operasyonları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kilo vermek için öncelik, sağlıklı yaşam önerilerinin uygulanması olmalıdır.”
Toplumda hızla artan şişmanlığa paralel olarak yağ aldırma operasyonları her geçen gün daha fazla yapılmaya başlanıyor. İşlem sayısı her geçen gün artan yağ aldırma operasyonları nadir de olsa ciddi istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu operasyon; ısrarla risksiz bir işlem gibi lanse edilmeye çalışılsa da; operasyon uzman hekimler tarafından yapılmadığı takdirde sonrasında hayatın kaybedilmesine kadar giden süreçler yaşanabiliyor.
Yağ aldırma ameliyatı sonrası ölüm sebebi kalp krizi olarak ifade edilse de altta yatan mekanizma genelde farklı. Yağ aldırma operasyonu sonrası ölüm oranları 2-10/10000 oranında değişiyor. Ölümü tetikleyen 3 ana etken yağ embolisi, sıvı-mineral dengesi bozukluğu ve anestezinin getirdiği riskler.
–Yağ embolisi; operasyonun en korkulan komplikasyonu olup, yağın damara karışarak akciğere gitmesidir. Büyük emboliler kalp yetersizliği ve ritim bozukluğuna yol açarak ölüm ile sonuçlanabiliyor.
–Sıvı-mineral dengesi bozukluğu; operasyon sırasında yağ dokusunun serbestleşmesi için vücuda sıvı enjekte edilip tekrar geri çekiliyor. Bu işlem sırasında oluşacak sıvı ve mineral dengesizliği, kalp yetersizlikleri ve ciddi ritim bozukluklarını tetikleyerek ölüme yol açabiliyor.
–Anestezinin getirdiği riskler; yağ aldırma operasyonları genelde ek estetik operasyonlar ile birlikte yapılıyor. Bu da anestezi süresinin uzamasına yol açıyor. Özellikle yaşlı ve kalp hastalığı için risk faktörü olan kişiler uzamış anestezi etkisine bağlı olarak kalp krizi geçirebiliyor. Bu nedenle de özellikle riskli hastaların anestezi öncesi kalp hastalığı açısından değerlendirilmesi önem arz ediyor.
Her hastadan kalp muayenesi istenmeli mi?
Yağ aldırma ameliyatları öncesi yaklaşım diğer ameliyatlarla aynıdır. İşlemi yapacak hekim ve anestezi uzmanı kişiyi değerlendirir ve kalp hastalığı açısından sorgular. Riskli kişiler kardiyolojiye yönlendirilir. Her kişiden rutin kardiyolojik araştırma yapılmasına gerek yoktur.
Operasyon öncesi nelere dikkat edilmeli?
Kişinin ameliyatı tecrübeli ve techizat açısından yetkin bir merkezde yapması, merdiven altı işlem yapan ucuz yerlerden uzak kalması komplikasyon riskini azaltacaktır. Birden fazla estetik operasyonun tek bir seans yerine bölünerek ayrı seanslarda uygulanması da komplikasyon riskini azaltabilir. Elbette sağlıklı yaşamak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek bu tür operasyonların gerekliliğini azaltacaktır.
Sonuç olarak yağ aldırma operasyonu tek başına kalp krizi riskini arttırmıyor. Ancak operasyon sırasında gelişebilecek yağ embolisi, sıvı-mineral dengesi bozukluğu, anestezi etkisi ya da kanamalar kalbi olumsuz olarak etkileyip, ölüm riskini arttırabiliyor.
http://www.doktorumbenim.com/liposuction-da-oldurebilir-439.html