GÖĞÜS AĞRISI VE KALP AĞRISI AYRIMI NASIL YAPILIR?
”Göğüs ağrısı her zaman kalp hastalığını göstermez! Bu yazıda göğüs ağrısı ile kalp ağrısı arasındaki farkları anlatıyoruz”
Kalp ağrısı yaşıyor musunuz? Bu soruya cevabınız evet diyenlerin şaşıracağı bir bilgi verelim. Aslına bakarsanız göğüs kafesimizin içerisinde yer alan kalbimiz ağrımaz. Kalp ile ilgili sıkıntılar kendisini başka yerlere yansıyan ağrı olarak gösterir. Bu ağrı göğüs duvarına, sırtta, çene ve kollara vurabilir. Bu nedenle kalp ağrısına tıp dilinde özel bir isim verilmiştir: Angina pektoris. Göğüs ağrısı denildiğinde ağrının sebebi kalp de olabilir, farklı sebeplerde olabilir! Bu yazıda göğüs ağrısı ile kalp ağrısı arasındaki farklardan bahsedeceğiz.
Göğsümüz neden ağrır?
Göğüs ağrısı hemen herkesin belirli bir zamanda yaşadığı bir ağrı şeklidir. Baş ağrısı kadar yaygın görülen bir ağrıdır. Ancak baş ağrısından daha çok kaygı veren ve korkutan bir ağrı şeklidir. Çünkü göğüs ağrısı kalp krizinin en sık görülen belirtisidir. Göğüs ağrısı yaşayan çoğu kişi acaba kalbim mi ağrıyor diye hastaneye koşar. Aslında göğüs ağrısın en sık sebebi kalp krizi değildir. Yorgunluk ve stres bağımlı kulunç ağrıları, boyun fıtıkları, soğuk algınlıkları, mide sıkıntıları, mide reflüsü, ağır spor yapmak göğüs ağrılarına sebep olabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta göğüs ağrısının kalp ağrısı olup olmadığının net olarak anlaşılmasıdır. Şayet göğüs ağrısı kalp krizi başlangıcını gösteriyorsa erken tedavi hayat kurtarıcı olacaktır.
Göğüs ağrısı ne zaman korkutmalı?
- Daha önceden yaşanmayan ve bunaltıcı göğüs ağrıları korkutmalıdır.
- 20 dakikadan uzun süren, baş dönmesi, terleme ve kolda uyuşmanın eşlik ettiği göğüs ağrısı korkutmalıdır.
- Efor yada stres sonrası oluşan, yeri tam belli olmaksızın göğüste baskı şeklinde hissedilen göğüs ağrıları korkutmalıdır.
- Sanki birisi göğsüme oturdu, sanki ayva yedim de boğazıma takılıp kaldı diyorsanız korkmalısınız.
- Tansiyon düşüklüğü ya da tansiyon yüksekliğinin eşlik ettiği göğüs ağrıları korkutmalıdır.
- Daha önce kalp krizi geçiren hastalar, eski ağrılarına benzeyen göğüs ağrısı yaşıyorlarsa korkmalıdır.
- Karında gaz sıkıntısı, bulantı ve terlemenin eşlik ettiği göğüs ağrıları
Tarif ettiğimiz korkutucu göğüs ağrılarını yaşayan kişiler hastaneye başvurup muayene olmalıdır.
Kimler göğüs ağrısını daha çok dikkate almalı?
Göğüs ağrısının kalp kaynaklı olma ihtimali bazı kişilerde daha fazladır. Aşağıdaki risklere sahip kişilerin göğüs ağrısını önemseyip muayene olmasında fayda vardır.
- Ailesinde 50 yaş altı kalp krizi geçiren kişilerin olması
- Uzun süreli sigara tiryakileri
- Kontrolsüz şekeri olanlar
- Kolesterol değerleri sürekli yüksek olanlar
- Böbrek yetersizliği olanlar
- Daha önce kalp krizi ya da felç geçirenler
- Tansiyonu sürekli yüksek olanlar
- Göbekli ve şişman olanlar
- Hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam sürenler
- Uyku apne hastalığı yada vücutta iltihabi romatizmal hastalığı olanlar
- Yakın zamanda covid 19 enfeksiyonu geçirenler
- Yoğun stres, kaygı ve depresyon yaşayan kişiler
Bu tipteki göğüs ağrılarının kalp ağrısı olma ihtimali düşüktür!
- Saniyelik gelip geçici göğüs ağrıları
- Gezici tarzdaki göğüs ağrıları
- Noktasal ve bastırmakla artan göğüs ağrıları
- Nefes almakla şiddeti değişen göğüs ağrıları
- Yemek sonrası yatmakla artan göğüs ağrıları
- Göğüste kas seyirmesi ile seyreden göğüs ağrıları
- Bıçak saplanır tarzda olan geçici ağrılar
Bu tip ağrılar kalp ağrısını çok göstermese de, riski yüksek kişilerin kontrolden geçmesi yararlı olacaktır.
Göğüs ağrısı yaşayan ne yapmalı?
İlk adım sakin olmaktır. Kalbim ağrıyor demeye başladığınız an vücutta adrenalin tavan yapar. Panik ile birlikte kan basıncı yükselir ve çarpıntı oluşur. Bu durum göğüs ağrısının artmasına neden olur.
Öncelikle ağrının şekli sorgulanmalıdır. Gelip geçici, göğüs ve sırtta gezinen, noktasal ve bıçak saplanır tarzda ağrılar; hareket, derin nefes almak ve öksürmekle artan ağrılar sıklıkla kalp krizini göstermez. Göğüste hissedilen, yeri net belli olmayan, geniş alana yayılan ve sıklıkla kesintisiz uzun süren ağrılar kalp krizinin en sık belirtisidir. Nefes darlığı, baş dönmesi, soğuk terleme, bulantı ve kusmanın göğüs ağrısına eşlik etmesi öncelikle kalp ağrısını ve kalp krizini düşündürür. Ağrının şekli nasıl olursa olsun, kişi kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurması faydalı olacaktır.
Göğüs ağrısı şikayeti kalp krizini düşündürüyorsa, temel hedef en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Ancak başvurulan merkezde kalp krizine etkili müdahalenin yapılıyor olması şarttır. Yakın çevresinde kardiyoloji merkezi olan kişiler, yakınları ile birlikte ambulans beklemeden hastaneye başvurabilir. Ancak hastane uzak mesafede ise ambulans çağırmak gerekir. Ambulans gelinceye kadar imkan varsa tansiyon ölçümü ve dakikalık nabız sayısı bakılmalıdır. Yarım tablet aspirin çiğnenmelidir. Eski kalp hastaları yanlarındaki dilaltını tansiyon değerleri normalse alabilir. Nabız düşüklüğü ve tansiyon düşüklüğü olan hastalar ambulans gelinceye kadar ayakları yüksekte olacak şekilde sırtüstü yatırılmalı ve aralıklı olarak kuvvetlice öksürmelidir. Paniklemek şikayetlerin belirginleşmesine sebep olacağından, özellikle hastanın yanında bulunan kişilerin soğukkanlı davranması şarttır.
Pandemi süreci kalp ağrılarını arttırdı!
Koronavirüs pandemisinde hepimiz virüs ile yatıp kalkar duruma eldik. Ancak kalp hastalıklarının hız kesmediği, kalp ağrısının daha da sıklaştığını gözden kaçırmamak gerekiyor. Pandemi kalbimizi neden kötü etkiledi diye soruyorsanız hemen cevaplayalım:
- Pandemi korkusu ile kalp ağrısı yaşayan kişiler hastanelere gitmedi. Kalp hastaları düzenli kontolleri ihmal etti.
- Pandeminin getirdiği kaygı, stres ve panik kalp damarlarını olumsuz etkiledi.
- Pandemi ile birlikte alınan kilolar ve hareketsiz yaşam tarzı kalp damarlarını olumsuz etkiledi.
- Pandemin tetiklediği tansiyon atakları ve kolesterol yüksekliği kalp damarlarını olumsuz etkiledi.
- Covid 19 kalp ve damarlara yerleşim gösterebilen bir virüstür. Covid 19 virüsüne yakalanan kişilerin vücudunda damar içi pıhtı oluşumu artar. Bu risk durumu özellikle enfeksiyondan sonraki 3 aya kadar devam edebilir. Vücutta kalp krizi ve felç riskinde artış olur. Bu riskli sürede gelişen göğüs ağrılarının kalp kaynaklı olma ihtimali daha yüksektir.
Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın
Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.