”Kolesterol ile mücadele uzman hekim denetiminde olmalıdır”
Kolesterol vücudun temel yapıtaşlarından biri olmasına karşın kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde ana rol oynamaları kolesterol tedavisi ile ilgili bir çok şehir efsanesinin oluşumuna zemin hazırlamış ve toplumu ikiye bölmüştür. Birçok kişi almakta olduğu tedaviyi yarıda bırakmıştır. Oysaki kolesterolün belli bir seviyenin üzerinde olması kalp damar hastalığı riskini arttıran temel faktörlerden biridir. Bunun yanında yüksek kolesterol seviyesine yönelik tedavi planlaması bireyselleştirilmelidir. Öncelikle kişideki mevcut kalp hastalığı, şeker ve tansiyon hastalıkları ortaya konulmalı ve sağlıklı bireylerin kalp hastalığına yönelik risk yüzdesi hesaplanmalı ve tedavi buna göre planlanmalıdır. Bu yazıyla zihinlere yerleşen yanlış efsanelerin doğrularını derledik.
YANLIŞ: Kolesterol zararsızdır !
DOĞRUSU: Kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalıkları ile ilişkisi 1000′ nin üzerinde klinik araştırma ile net olarak gösterilmiştir. Tedavi edilmeyen kolesterol yüksekliği damar sertliğinin oluşumunda rol oynamakta kalp krizi ve felç riskinde artış yapmaktadır. Mevcut kalp damar hastalıklarının ilerlemesindeki temel etkenlerden biride kolesterol yüksekliğidir.
YANLIŞ: Hayvansal gıdalar kolesterol yüksekliğine sebep olmaz!
DOĞRUSU: Çok miktarda yağlı et ve sucuk salam gibi işlenmiş et tüketimi kolesterol miktarında artış yaparak kalp damar hastalığı oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle sakatat grubundaki ürünler yüksek kolesterol ihtiva eder ve kalp hastalarının uzak durması gereken ürünlerdir.
YANLIŞ: Kolesterolüm yüksek ise et tüketimi yasaklanmalı!
DOĞRUSU: Kalp hastaları ve yüksek kolesterolde et tüketiminin yasaklanması söz konusu değildir. Kolesterolün en zararlı kaynağı margarin ve fırınlanmış hazır ürünlerdeki trans yağlardır. Ette bulunan doymuş yağ asitlerinin belirli seviyede tüketimi sağlıklı beslenmenin önemli bir unsurudur. Sağlıklı beslenme için günlük önerilen et tüketim miktarı 60-80 gram kadardır.
YANLIŞ: İlaca ihtiyacım yok, doğal yöntemlerle kolesterolü düşürürüm!
DOĞRUSU: Yaşam biçimi değişikliği dediğimiz beslenme, egzersiz ve ideal kiloya ulaşma, sigara ve alkolden uzaklaşma ile kolesterol değerlerinde % 50 ye varan bir düşüş sağlanabilir. Ancak bu süreç zaman alır ve özellikle kalp krizlerinde, stent uygulanan hastalarda, şeker hastalarında yüksek kolesterol için ilaç kaçınılmazdır.
YANLIŞ: Kolesterolüm yüksek, komşu, eş ve dostun kullandığı ilacı almam yeterli olur!
DOĞRUSU: Kolesterol tedavisi bireysel bir tedavidir. Kişideki mevcut hastalıklar, rsik durumuna ve kolesterol seviyesine göre tedavi farklılık gösterir. Normal bir bireyde tedavi gerektirmeyen kolesterol düzeyi kalp hastalığı varlığında tedavi gerektirebilir. İlaç tedavisi mutlaka uzman hekim önerisiyle başlanmalıdır.
YANLIŞ: Kolesterolüm yüksek, ilaca hemen başlamalıyım!
DOĞRUSU: Bilinen kalp damar hastalığı veya şeker hastalığı olmayan, risk seviyesi düşük kişilerde karşılaşılan kolesterol yüksekliğinde temel yaklaşım 2 aylık yaşam şekli değişikliğidir. 2 aylık süreçte yeterli tedavi cevabı alınamayan hastalarda ilaç tedavisi hekim önerisiyle düşünülebilir.
YANLIŞ: Kolesterolüm yüksek, acilen tedavi almalıyım!
DOĞRUSU: Kolesterol yüksekliği kişiyi acile götürecek bir klinik durum değildir. Her kolesterol yüksekliği olan kişide aniden damar tıkanıklığı oluşmaz. Kolesterol yüksekliği uzun vadede damarlarda birikerek damar sertliğine ve kalp damar hastalığına yol açar. Kolesterol düşürücü tedavinin faydasıda zaman içinde daha net olarak ortaya çıkar.
YANLIŞ:İlaç kullandım, kolsterolüm düştü. İlacı kesip eski yaşantıma dönebilirim!
DOĞRUSU: Kolesterol ile mücadele ömür boyu süren bir savaştır. Yaşam şekli değişiklikleri kalıcı olmalıdır. Kolesterol seviyesinde çok aşırı miktarda düşüş olmadıktan sonra ilaç kesilmemeli ve mümkün olan en düşük doza inilmelidir. İlaç kesilmesi mutlaka hekim önerisi ile yapılmalıdır.
YANLIŞ: Kolesterol ilacı karaciğeri bozar, cinsel fonksiyonları kötüleştirir!
DOĞRUSU: Kolesterol ilaçları yan etki profili açısından oldukça güvenli ilaçlardır. Çok yüksek dozda kullanılduğında karaciğerde geçici enzim yükselmesi yapabilir ancak kalıcı karaciğer harabiyeti altta yatan karaciğer hastalığı olanlarda gelişebilir. Kolesterol ilaçları cinselliği baskılamaz tam tersine damar üzerindeki olumlu etkileri ile cinsel fonksiyonu düzeltici etki gösterebilir.
DOĞRUSU: Yüksek kolesterol hastalarını hala kaygılandıran bir başka önemli konu da, yumurta tüketimi. Her sabah 2-3 yumurtayla yapılan omletler elbette kolesterolü yükseltiyor. Buna bir de sucuk, salam ve pastırma veya margarin yağı eklendiğinde artış daha da yükseliyor. Ancak, gün aşırı bir adet yumurta yemek (haşlanmış) ise kolesterolün yükseltmiyor ve hastalara rahatlıkla öneriliyor.
Bu yazı ile ilişkili yaptığımız programı vimeo kanalından izleyebilirsiniz.
Ahmet Bey,
41 yaş, 180 boy-72 kg
Şubat 2021 de , d vitamini eksikliği ile 8 hafta haftada 1 david-3 verildi ,
Yapılan diğer tetkikle de ;
Trigliserid : 154
LDL : 249
HDL: 55
Kolesterol :325
Dr hiç bir öneri vb tavsiye vermeden direkt 4mg lık kolesterol ilacı ve 2 günde 1 kan sulandırıcı (ekopirin pro 81) hap reçete yazdı , kronik hastalığım, ilaç kullanımım yok,
Kolesterol ile ilgili sayfanızda ki faydalı ve açıklayıcı yazıları okudum.
İlaç kullanımı konusunda kararsızım,
Değerli tavsiyeniz ne olur du benim ile ilgili
Teşekkürler
Saygılar
Ferhat
Değerler genetik geçişli bir kolesterol dengesizliğini gösteriyor. Damar sertliğine yönelik ileri tetkik faydalı olacaktır.
Hojam ben hipertansiyon hastasıiym kalbimbe sorun iok dedi doktor ama ben gösumun tam ortasında bir boşluk ve kalbimin duracakmış gibi oluo birden halsız ve uyku basıo beni
Şikayetler düzensiz atımlara bağlı olabilir. Ritim holter tetkiki faydalı olur.
kolesterol ile verdiğiniz bilgilerde çok güzel,hasta yı direk ilaç tedavisine almadan önce tedaviyi düşünen,lakin düzelme olmayınca ilacı kullandıran bir anlayış çok doğrudur.insanlar ilaç deposu olmamalı lakin son çare ilaçdanda kaçmamalı.kalp hastası, tahlillerde kolesterolü düşükse ilaç kullanmalımı?
Kalp hastalarında hedef kolesterol değerine varıldığında ilaç dozunda azalma yapılır ve etkin en düşük doz ile devam edilir.