Çay ve Kahve Kalbi Nasıl Etkiliyor?

0
930
Çay ve Kahve Kalbi Nasıl Etkiliyor?

Çay ve Kahve Kalbi Nasıl Etkiliyor?

Çay mı? Kahve mi?

Kalp ve damar sağlığı için tercihiniz hangisi?

Çay ve kahve tüketimi bütün dünyadaki en yaygın alışkanlıklardan biridir. Su sonrası en çok tüketilen sıvı grubunu oluşturur. Çay kahve çoğu zaman keyif ve sosyalleşme aracı olmuştur. Bu alışkanlıkların kalp üzerine etkisi tartışılmaya devam ediliyor.

Özellikle çay tüketiminin kalp ve damarlar üzerinde olumlu etkileri olduğu bilimsel çalışmalar ile gösterilmiş.

Bu olumlu etki çaydaki antioksidan etki gösteren flavonoid ve kaşeksinler olarak adlandırılan yapı taşlarından gelmektedir.

Düzenli çay tüketimi ile vücuttaki iltihabi olaylar baskılanmakta, kolesterol dengesi olumlu etkilenmekte ve kan basıncı düşmektedir. Asya ülkelerinde daha çok tüketilen yeşil çayda bu olumlu etkiler daha ön planda görülmektedir. Öyle ki, yeşil çay demleme yanında, yeşil çay ekstreleri de sıklıkla tükenir olmuştur.

Yeşil çay Asya ülkelerinde ön planda olmasına karşın, tüm dünya da siyah çay daha fazla tüketilmektedir. Tüketilen çayın % 80 lik kısmı siyah çay grubunu oluşturur. Ülkemizde bu oran muhtemelen daha yüksektir. Siyah çayda kalp ve damarlar üzerinde olumlu etki göstermektedir. Günde 3 fincan siyah çay tüketimi kalp krizi ve inme riskini azaltmaktadır.

Son olarak İngiltere’den yapılan orta yaş grubundaki 14 yıllık takip çalışmasında günde en az 2 fincan siyah çay içimi ile kalp krizi ve inme riskinde % 10 luk düşüş izlenmiştir. İçilen çayın yoğunluğu ile ilgili bir ayrıntı verilmemekle birlikte orta demlikte taze çay tercih edilmelidir. Tabii ki, çay şekersiz olmalı ve çay yanına abur cubur konulmamalıdır.

Kahvenin kalp üzerindeki etkisi ise çay gibi net değildir. Kahvenin uyarıcı etkisi içerdiği kafeine bağlıdır. Yoğun kafein alımı çarpıntıyı tetikleyebilir. Ritim bozukluğu olan kişilerin yoğun kahve tüketiminden uzak kalmasını öneriyoruz.

Düzenli kahve tüketimi beyin ve bilişsel fonksiyonları olumlu etkilemektedir. Düzenli kahve tüketimi ile depresyon sıklığında azalma, demans ve Alzheimer hastalığı riskinde azalma olabileceğine dair yayınlar mevcuttur.

Çayın aksine, kahvenin kalp damarları ve kalp krizi riski üzerindeki etkisi daha çok nötr kabul edilmektedir. Günlük 5 fincanın üzerinde telveli kahve tüketimi kolesterol dengesini olumsuz etkileyebilir, çarpıntı ve kan basıncında artış yapabilir. Bu nedenle kalbimiz için günlük kahve tüketimi 2 fincanla sınırlandırılabilir.

Filtre kahve tüketimi ile kalp üzerinde oluşabilecek olumsuz etkiler azalır ancak bu durum beyin üzerindeki olumlu etkilerin de gerilemesine yol açabilir. Bu nedenle kahveyi aşırıya kaçmadan düzenli tüketmek beyin sağlığımıza olumlu katkı sağlayacaktır. Aynen çayda olduğu gibi kahveyi de şekersiz ve yanına abur cubur koymadan tüketmek önemlidir.

Kahve yanına konulacak yoğun kakao içerikli bitter çikolata kalp sağlığımıza olumlu katkı yapacaktır.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz