Amerikan Kalp Birliğinden 10 Önemli Beslenme Önerisi ”Sağlıklı beslenme tarzı ile hastalıklara karşı direnç oluşturun!”
Sağlıklı yaşam yolunda yürümek, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak bizi hastalıklara karşı dirençli hale getirecek ve daha kaliteli ve uzun ömür yaşamamıza olanak sağlayacaktır. Beslenme tarzımız sağlıklı yaşamın en önemli başlıklarından birini oluşturur. Doğru ve dengeli beslenme önerisi yazımız en başta şişmanlık olmak üzere bizi birçok hastalıktan koruyacaktır. Bu yazıda Amerikan Kalp Birliği’nin sağlıklı yaşam için açıkladığı 10 önemli beslenme önerisi ni sizlerle paylaşacağız.
- Yaktığınız kadar tüketin! Aldığımız her gıdada değişen oranlarda kalori mevcuttur. Bu kalori vücut fonksiyonlarımız için hücreler tarafından kullanılır. Fazladan kalori almak demek, vücudun bu enerjiyi çoğunlukla yağ olarak depolaması anlamına gelir. Yaktığımız kalori kadar tüketim yaparsak kilomuz sabit kalacak ve kronik hastalıklara karşı dirençli hale geleceğiz. Günlük kalori ihtiyacı, yaş, cinsiyet, vücut kitlesi ve günlük aktiviteye göre değişim gösterir. Yani haftanın her günü egzersiz yapan bir kişi, hiç egzersiz yapmayan bir kişiye göre daha fazla gıda tüketebilir.
- Sebze ve meyve tüketimini arttırın! Sebzeler mutfağın sağlık bakanıdır. Kalori oranı düşük, lif oranı yüksektir. Mevsim sebzelerini günde 3-4 porsiyon olarak tüketmek faydalı olacaktır. Meyve tüketimi de genel vücut sağlığı için faydalıdır. Bol miktarda antioksidan, vitamin ve lif içeren meyvelerde şeker oranı da dikkate alınarak günde 2-3 porsiyon tüketilebilir.
- Tam tahıl tüketimi arttırılmalı, rafine edilmiş tahıllardan uzaklaşmalı! Tahıllar içerik olarak dengeli besinler olup, mutfakta sıklıkla tercih edilmelidir. Önemli nokta ise rafine edilmiş tahıllardan uzaklaşmaktır. Rafine edilmiş tahıla en öneli örnek beyaz un ve beyaz pirinçtir. Rafine edilmiş tahıllarda lif ve mineral içeriği daha düşük, nişasta içeriği daha yüksektir.
- Bitkisel protein tüketimini arttırın! Proteinden zengin beslenme denilince akıllara direk et tüketimi gelir. Oysa ki bitkisel gıdalarda da önemli ölçüde protein mevcuttur. Kuru bakliyat ve kuruyemişlerde protein yanında lif ve mineraller de mevcuttur. Et tüketiminde işlenmemiş taze et tüketimi tercih edilmelidir.
- Bitkisel yağlar tüketin! Yağ tüketimi beslenme dengesi için önemlidir. Palmiye yağı, Hindistan cevizi yağı gibi tropikal yağların tüketimi azaltılmalı ve doymamış yağ asidi yüksek zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. Hayvansal yağ tüketimi de azaltılmalı, hidrojenize edilmiş yada işlem görmüş yağlardan uzak kalınmalıdır. Hedef beslenmede sıfır trans yağ tüketimidir.
- Ultra işlem görmüş hazır gıdalardan uzaklaşın! Hazır gıdaları göze ve damağa hoş göstermek için bir çok yöntem kullanılır. Boyadan, tatlandırıcı ve koruyucu maddelere kadar birçok kimyasal ürünlere teker teker eklenir. Ürünün içeriğine baktığınızda ismini duymadığınız bir çok terim ile karşılaşırsınız. Bu şekilde ultra işlem görmüş hazır gıdalar bir çok kronik hastalığa davetiye çıkarmaktadır. İşlem görmemiş, yada çok az işlem görmüş taze gıda tüketimine önem verilmelidir.
- Şekerli içecek ve yiyecekleri kısıtlayın! Hazır şekerli gıdalar ve özellikle şeker şurubu ile hazırlanan şekerli içecekler şişmanlık, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları riskini arttırmaktadır. Hazır şekerli gıdalar çoğunlukla ultra işlem görmüş yiyeceklerdir ve sağlıklı yaşam için diyete konulmamalıdır.
- Tuzu kısıtlayın! Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon gelişiminin en sık sebeplerinden birisidir. Tuzun koruyucu etkisi de olduğundan birçok hazır gıdada yer almaktadır. Günlük tuz tüketimi 1 tatlı kaşığını (6 gr) geçmemeli; yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği hastalarında hedef 1 çay kaşığı olmalıdır.
- Alkolü kısıtlayın! Alkol tüketimi karaciğer yetersizliği dışında bir çok hastalık ile direk ilişkilidir. Alkol kullanmıyorsanız hiç başlamayın! Alkol kullanıyorsanız tüketimi günlük 1 kadehle sınırlayın.
- Sağlıklı diyet şeklini bir alışkanlık haline getirin ve her koşulda uygulayın. 1-2 ay sağlıklı diyet yapayım sonrasında duruma bakarız düşüncesine kapılmamak gerekir. Hedef mutfağımızın sürekli sağlıklı yiyecekler ile dolu olması ve özellikle hazır sağlıksız beslenme şekli ve fast-food tüketiminden uzaklaşmak olmalıdır.
Sizde beslenme önerisi ile ilgili aklınıza takılanları yorum kısmından yazabilirsiniz.
Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın
Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.