Yaz Aylarında Kalp Sağlığınızı Koruyacak 10 Altın Öneri

0
533
Yaz Aylarında Kalp Sağlığınızı Koruyacak 10 Altın Öneri
Yaz Aylarında Kalp Sağlığınızı Koruyacak 10 Altın Öneri

Yaz Aylarında Kalp Sağlığınızı Koruyacak 10 Altın Öneri

“Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem, uzayan günler ve tatil planları günlük rutinlerimizin aksamasına yol açar. Yaz aylarını kalp sağlığı açısından iyi geçirmek için sıralayacağımız noktalara dikkat edin!”

Mevsimlerde sırayı şaşırdı ve bu sene soğuk havalardan baharı tam yaşayamadan direk yaz sıcağına merhaba dedik. Bazı bölgelerimizde hissedilen sıcaklık daha yazın başında 40 dereceyi bulacak. Yaz sıcakları sadece kalp hastalarını değil, kalp hastalığı için risk taşıyan sağlıklı kişileri de zorlayacak. Peki yaz dönemini sağlıklı geçirmek için neler yapmalıyız? Kronik hastalığı olsun yada olmasın, yaz aylarını sağlıklı geçirmeniz için 10 tane önemli başlığı sizin için hazırladık.

1. Kalp Sağlığınız için Güneş yorgunu olmayın!

Yaz güneşi altında uzun süre güneşlenme, aktivite yapma, çalışmak vücut enerji seviyenizi sıfırlayabilir. Özellikle terleme ile birlikte olan güneşe maruziyette halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, bulantı hissi güneş ışınlarının yol açtığı güneş yorgunluğu belirtisidir. Öğlen güneşinden kaçınılması, şapka takılması, pamuklu ince ve açık renk kıyafetler güneş yorgunluğunu önleyecektir.

2. D vitamini almak için cildinizi yıpratmayın!

Yaz güneşinin vücuda en büyük yararı D vitamini seviyemizi arttırmasıdır. D vitamini vücut direnci ve hücresel yaşam için oldukça önemli bir vitamindir. Günlük 20 dakika güneşlenmek D vitamini ihtiyacımızı karşılar. Uzun süre güneşlenme cildi yıpratır ve cilt kanseri riskini arttırır.

3. Su tüketimini arttırın!

Yaz döneminde terleme ve nefesle birlikte vücuttan sıvı kaybı daha fazla olur ve vücudun su ihtiyacı artar. Kış döneminde pek aklımıza gelmeyen su içimini arttırmak susuzluğun tetikleyeceği çarpınrı, nefes darlığı, kanda koyulaşma gibi sıkıntıları önleyecektir. Yaz dönemi için günde 10 bardak su ve 1 bardak doğal mineralli su vücut direnci ve sağlığı için önem arz eder.

4. Kalp Sağlığınız için Uyku düzenini bozmayın!

Vücudun kendini tamir zamanı olan uykunun kaliteli olması hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı direk etkiler. Gece uykusu gündüz uykusundan daha verimlidir. Yazın gecelerin kısalması ile birlikte gün doğuşu erken saatlere kayar. Bu durumu dikkate alıp, 7 saat kaliteli bir uyku sağlamak için gece yarısından önce uyku alanına gitmek gerekir.

5. Akşam yemeği saatini geciktirmeyin!

Kış döneminde havanın erken kararması ile erkene alınan akşam yemeği yaz döneminde sıklıkla akşam 21:00 sonrasına kalmaktadır. Erken yenilen akşam yemeği şeker ve tansiyon düzeni ve kaliteli bir uyku için önemlidir. Akşam yemeğini erken saatlerde yiyip 21:00 sonrası yemek yememek sağlığımıza olumlu katkı yapacaktır.

6. Yüzmeyi abartmayın!

Yaz döneminin vazgeçilmez aktivitesi olan yüzme kalp ve damar sağlığı kadar genel vücut sağlığı için de önerilen bir aktivitedir. Özellikle soğuk denizlerde uzun süre yüzmek hipotermi riski yaratabilir. Tansiyon düşüklüğü ve çarpıntıyı tetikleyebilir. Sağlık için yapılacak yüzmede belirli nefes ralıkları ile 30 dakika yüzmek yeterli olacaktır. Kıyıya dik açık denize doğru yüzmek yerine, kıyıya paralel yüzmek özellikle kalp ve damar hastaları için daha güvenli olacaktır.

7. İlaçlara ara vermeyin!

Kronik hastalığı olan kişilerde sıklıkla yaz döneminde seyahatler nedeni ile ilaç tedavisi aksar. Kalp ve damar hastalarında ilaçlara ara verilmesi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaz döneminde sıvı ihtiyacı arttığı için idrar söktürücü kullanan kişilerde hızlı bir şekilde sıvı açığı ve böbrek sorunları oluşabilir. Yaz aylarında idrar söktürücü tedavinin yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

8. Serinlemek için taze meyveli smoothie tercih edin!

Yaz aylarında serinlemek için en çok tercih edilen gıdalar şeker içeriği yüksek paket dondurma ve gazlı içeceklerdir. Kalp ve damar sağlığı üzerine olumsuz etki gösterecek bu gıdalar yerine doğal gıdaları tercih edin. Taze mevsim meyveleri ile donatılmış buzlu kefirli smoothie içeceği yaz sıcağı için serinletici bir alternatif olacaktır.

9. Kalp Sağlığınız için Tütün ve fazla alkole dur deyin!

Yaz ayları ile birlikte açık alanlar sosyalleşmenin adresi haline gelir. Maalesef birlikte geçirilen keyifli zamanlara fazladan alkol tüketimi ve tütün ürünleri olumsuz bir etki yapmaktadır. Sigara ve alkol tüketimi sosyalleşmek tanımı içinde olmamalıdır. Özellikle sıcak havalarda fazla tütün ve alkol tüketimi ritim bozukluğu ve kalp krizi riskini arttıracaktır.

10. Yaz ayları kilo alma dönemi olmamalıdır!

Yaz dönemi ile değişen beslenme düzeni ve tatil dönemleri sıklıkla kilo alımına sebep olur. Fazla kilolar şekerden tansiyon ve kalp hastalığına kadar birçok hastalıkta tetikleyici faktördür. Yaz ayına başlarken kilomuzu not alalım. Haftalık kilo takibi yapıp, açık büfe tatillerden uzak duralım. Sabah geç kahvaltı yapanlar için öğlen ve akşam yemeğini birleştirmek akıllıca olacaktır.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz