KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN BİLMENİZ GEREKEN 10 NOKTA

2
896

”Kalp sağlığı haftası için özel olarak hazırladığımız yazıyı mutlaka okuyun!”

Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebidir. Alınan tedbirlere karşın kalp hastalıklarının sayısı her gün artmaktadır. Kalp hastalıkları bütün dünyada pandeminin sürekli hali olarak tanımlanan endemiye dönüşmüştür. Peki kalp hastalıklarından uzak kalmak için neler yapmalıyız? Kalp ve damar hastalıkları için bildiklerimizi tazeleyelim.

Kalp hastalıkları ailesel geçiş gösterir! Kalp hastalıklarının bazı ailelerde daha çok gözlenmesinin sebebi ailesel yatkınlıktır. Özellikle birinci derece akrabalarda 50 yaş öncesi gözlenen kalp krizleri ailesel yatkınlığı gösterir. Annede 65 yaş, babada 55 yaş öncesi ortaya çıkan kalp hastalıkları çocuklar için genetik risk teşkil eder.

Kalp hastalıkları genç yaşlarda da gözlenir! Kalp ve damar hastalıkları genel olarak yaşlı hastalığı olarak tanımlanmıştır. 40 yaşın altındaki kişilerde kalp hastalığı olmaz görüşü hakimdir. Oysaki gerçekler bu durumun tersini göstermektedir. Otuzlu yaşlarda kalp krizleri sıklıkla gözlenmekte ve gençlerde kalp krizine bağlı ölümcül ritim bozuklukları daha sık izlenmektedir. 30 yaş altında da kalp krizleri görülebilmektedir.

Kalp hastalıkları her iki cinsiyeti de etkiler! Kalp hastalıkları sanılanın aksine sadece erkekleri etkilemez. Kadınlarda da en sık ölüm sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır. Sağlıklı yaşayan menopoz öncesi kadınlarda ise risk erkeklere oranla daha düşüktür.

Sigara ve tütün kalp hastalıklarını daha erken yaşlarda ortaya çıkarır! Sigara ve tütün tüketimi kalp ve damar hastalığı için ciddi bir risk faktörüdür. Sigara içenlerde kalp damarlarında tıkanma daha hızlı olur, stentli hastalarda tıkanma riski katlanır. Sigara içenlerde felç riski daha yüksektir.

Kronik hastalıklar kalp ve damar hastalığını daha erken yaşlarda ortaya çıkarır! Hipertansiyon, şeker hastalığı ve kolesterol üçlüsü kal hastalıkları ile direk ilişki içindedir. Tansiyonu kontrol altında olan, kan şeker ve kolesterol dengesi iyi sağlanan kişilerde kalp krizi riski azalır.

Kalp hastalıkları gizli seyir gösterebilir! Kalp hastalıklarının üçte biri gizli seyir gösterir ve ilk bulgu kalp krizi olabilir. Bu nedenle ailesel yatkınlığı olan, sağlıksız bir şekilde yaşayan ve kronik hastalığı olan kişilerin gizli kalp açısından muayene ve tetkik edilmeleri faydalı olacaktır.

Covid-19 sonrası kalp hastalıkları daha sık gözlenmeye başlandı! Covid-19 pandemisi dünyada tüm dengeleri değiştirdi. Covid-19 direk damarlara etki ederek pıhtı oluşumunu arttırır. Covid aşıları sonrası da benzer bulgular gözlenmiştir. Covid enfeksiyonu geçiren kişilerde sonraki 1 yıl içerisinde kalp krizi riski daha yüksektir. Aşı olan kişilerde özellikle erken dönemde miyokardit gibi kalp ile ilgili yan etkiler daha sık gözlenmiştir.

Kalp ve damar hastalığı olanlara ömür boyu kan sulandırıcı tedavi önerilir! Kan sulandırıcı tedavi damar sertliği olan, kalp krizi yada felç geçiren herkese ömür boyu önerilir. Kan sulandırıcı tedavinin faydaları kalp hastalığı olmayan kişilerinde kan sulandırıcı almasına yol açmıştır. 40 yaşon üzerine gelen aspirin kullansın sözü şehir efsanesine dönüşmüştür. Bilimsel veriler ise biraz farklıdır. Kalp hastalığı olmayan kişilerde koruma amaçlı verilen aspirin uzun vadede kanama riskini arttırmış ve kalp hastalığı için belirgin ek fayda sağlamamıştır. Bu nedenle kalp ve damar hastalığı olamayan orta yaş ve ileri yaşlı kişilere koruma amaçlı kan sulandırıcı tedavi önermiyoruz.

Kalp hastalığını önlemede sağlıklı yaşam tarzı ilaçlardan daha etkilidir! Kalp hastalıkları kronik yani uzun süreli hastalıklardır. Bu nedenle ana hedef hastalığın önlenmesi olmalıdır. İlaç tedavisi hastalık tanısı konan kişilere uygulanmaktadır. Hastalığın önlenmesi sağlıklı yaşam tarzı ile mümkündür. Düzenli egzersiz, ideal kilo, Akdeniz tipi beslenme, tütün ve alkolden uzaklaşma, kaliteli uyku, stres yükünü azaltmak ile kalp hastalıkları gelişme riskinde belirgin azalma sağlanabilir.

Bitkisel tedavi kalp hastalığını durdurup yok etmez! Vegan beslenen kişilerde kalp hastalıkları daha az gözlenmektedir. İlaç tedavisi almak istemeyen kalp hastalarında bitkisel takviye gıdalara talep mevcuttur. Ancak vegan tipi beslenme ile bitkisel tedavi aynı değildir. Vegan tipi beslenme ile kalp hastalığı daha olumlu seyir gösterirken, modern ilaç tedavisi yerine sadece bitkisel ilaçlar almak kalp hastalığının ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle kalp hastalığı olan kişilerde diyet, ilaç tedavisi ve takviye gıda desteği bir bütünlük içerisinde yapılmalıdır.

Hap bilgiler:

-Uzak durulması gereken besinler: Sakatat ve işlenmiş et ürünleri, beyaz unlu mamüller, hazır şekerlemeler, şekerli ve gazlı içecekler, nanoteknolojik hazır gıdalar, kızartmalar…

– Alınması gerekenler: Taze yağlı deniz balıkları, bolca sebze, yeterli miktarda meyve, ceviz, bolca zeytin ve yeterli miktarda zeytinyağı

– Kalp sağlığı için yeterli miktarda güneş vitamini olan D vitamini ve B9 olarak bilinen folik asit alınmalıdır.

– Toplumda doğru bilinen yanlışlar: Alkol damarları açar—Fazla miktarda alkol tüketimi kalp krizi ve felç riskini arttırır. Elektronik sigara zararsızdır—Her türlü tütün ürünü zararlıdır. Bolca yumurta yiyebilirim—Günlük yumurta tüketimi 1 adet haşlanmış şekilde olmalıdır. Hastalığım düzeldi tedaviyi sonlandırabilirim–Kalp ve damar hastalıkları ortaya çıktığında, yaşam boyu devam eder. Bu nedenle hastalığın ilerlemesini engellemek için sağlıklı yaşam tarzı ve ilaç tedavisine devam edilmelidir.

– Covid-19 enfeksiyonu gizli seyreden kalp hastalıklarını açığa çıkarabilir. Kalp hastalığı için ailesel riski olanlar, sağlıksız yaşayanlar, kronik hastalıkları olan kişiler covid-19 enfeksiyonu yada aşısı sonrası takip altında olmalıdır.

2 YORUMLAR

  1. Merhaba hocam test sonucumu yorumlayabilir misiniz lütfen
    Yaş 35 by 1/55 kilo 58
    Glukoz açlık 85
    Total kolesterol 193
    Hdl kolestrol 66
    Ldl kolesterol 88
    Trigliserid 195

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz