Magnezyum Takviyesi Nasıl Kullanılmalı?

0
34852
Magnezyum Takviyesi
Magnezyum Takviyesi

Magnezyum Takviyesi Nasıl Kullanılmalı?

“Sağlıklı yaşamın mucize elementi Magnezyum”

Bu yazımızda sağlıklı yaşamın mucize elementi Magnezyum ve Magnezyum takviyesi nasıl kullanılmalı gibi konuları detaylıca inceleyelim.

Magnezyum (kısa adıyla Mg) vücutta en çok bulunan dördüncü mineral. Vücut içerisinde 300 den fazla metabolik işlevde görev alması nedeniyle mucize elementtir. Yeterli düzeyde Mg alınması vücut sağlığımıza bildiklerimizden daha fazla olumlu katkılar sağlar.

Magnezyum Takviyesi Faydaları

Magnezyum, kan basıncı ve şeker dengesi, kasların kasılmasında ve sinir iletiminde önemli tol oynar. Eksikliği bir çok hastalık ile ilişkilidir. Kalp ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Ritim bozukluğu ve kalp yetersizliği bulgularında azalma yapar. Zihin ve hafıza Mg ile güç bulur. Uykunun kalitesi artar. D vitamini emilimini arttırır. Hamilelik süresince genel sağlığı destekler. Magnezyum kas ve kemik yapısını güçlendirir. Kas ağrılarını ve krampları azaltır.

Magnezyum eksikliğinde ne olur?

Eksikliğinde şeker hastalığı riski artar, kan basıncı dengesi bozulmakta, kalp krizi, ritim bozukluğu ve kalp yetersizliği riski artmakta. Magnezyum eksikliği hafıza bozuklukları, depresyon, migren ve beyin sisi ile ilişkilidir. Magnezyum eksikliğinde kas yorgunluğu ve kas krampları daha sık ortaya çıkar. Mg eksikliği uyku düzensizliği ile ilişkilidir.

Doğal Yoldan Magnezyum Nasıl Alınmalı?

Magnezyum bir çok gıda içerisinde bulunmakta. Yüksek miktarda doğal yoldan Mg almak isteyenler kabak çekirdeği, badem, avokado ve yeşil yapraklı sebze tüketmelidir. Badem dışındaki kuruyemişlerde de belirli düzeyde Mg mevcuttur. Yer fıstığı ve kaju da yüksek derecede Mg vardır. Kakao oranı yüksek bitter çikolata üzerinde de Mg mecut. Chia tohumu MG açısından zengindir. Kuru baklagillerde de belirli miktarda Mg vardır. Tam tahıllı ekmek ve muz da Mg içerir. Balıklarda da belirli oranda Mg mevcuttur.

Günlük Magnezyum ihtiyacı ne kadardır?

Erkeklerde günlük 400 mg, kadınlarda günlük 320 mg elementel Mg ihtiyacı vardır. Besinler ile yeterli Mg alamayan kişilerin MG takviyesi alması faydalı olacaktır.

Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır?

Genel yorgunluk hali, baş ağrısı, depresyon, çarpıntı, kas krampları, kabızlık Mg eksikliği belirtisi olabilir. Basit bir kan tetkiki ile Mg düzeyi görülmekte.

Magnezyum takviyesi nasıl alınmalı?

Vücudunuzda Mg eksikliği olduğunu düşünüyorsanız öncelikle muayene olmakta fayda vardır. Yüksek doz Mg takviyesi kas ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Mg takviyesi hekim önerisi ile alınmalıdır. Magnezyum saf olarak alınamadığı için, takviye magnezyumlarda genellikle farklı moleküller kullanılarak bileşikler oluşturulur. Bu birleşimlerin yapısı vücutta magnezyumun yapacağı etkileri değiştirir. Bazı Mg bileşikleri kas sağlığı için ön planda iken, başkası kalp sağlığı, bir diğeri beyin ve bağırsak sağlığı için ön plana çıkabilir. Bu nedenle Mg takviyesi tercihi doğru şekilde yapılmalıdır.

Kalp ve damar sağlığı için hangi Magnezyum Takviyesi ?

Mg kalp sağlığını güçlendirir, kan basıncını düşürür. Kolesterol dengesini iyi yönde dengeler. Mg ile, kalp yetersizliği bulguları azalır. Ritim bozukluğu, kalp krizi ve inme riski azalır. Kalp sağlığı için tercih edilen Mg takviyeleri Mg Taurat, Mg Glisinat, Mg Oratat ve Mg Sitrat. Bu moleküller enerji yolaklarında görev alarak kalp ve damar sağlığını güçlendirir.

Şeker hastalığı için hangi Magnezyum?

Optimal magnezyum düzeyi kan şekeri regülasyonu için önemlidir. Mg takviyesi Mg taurate ve Mg glisinat tercih edebilirsiniz. Bu moleküller hem enerji oluşumunda görev alır, hem de vücuttaki iltihabi olaylar ile savaşır.

Beyin sağlığı için hangi Magnezyum?

Magnezyumun sakinleştirici etkisi vardır. Uyku kalitesini arttırır. Depresyon, anksiyete ve demans riskini azaltır. Migren ataklarına iyi gelir. Sakinleştirici etki nedeniyle akşam saatlerinde alınması daha faydalı olacaktır. Beyin sağlığı için magnezyum takviyesi Mg threonat, Mg glisinat ve Mg sitrat tercih edebilirsiniz.

Kas sağlığı için hangi Magnezyum?

Mg kas metabolizmasını güçlendirir. Kas ağrısı, kas krampları, huzursuz bacak sendromu için faydalıdır. Kronik yorgunluk ve fibromiyalji tedavisinde kullanabilirsiniz. Spordan 1 saat önce alındığında kas sağlığını destekler. Kas sağlığı için Mg takviyesi, Mg malat, Mg Orotat ve Mg sitrat tercih edebilirsiniz.

Bağırsak sağlığı için hangi Magnezyum?

Magnezyumun doğal laksatif etkisi yani ishal yapıcı etkisi vardır. Kabızlık için oldukça faydalıdır. Mg mide yanmasını da azaltır, antiasit etkisi gösterir. Laksatif etki için emilimi az olan Mg bileşikleri tercih edilmelidir. Bağırsak sağlığı için Mg takviyesi Mg Oksit ve Mg Hidroksit tercih edebilirsiniz.

Lokal Magnezyum kullanımı mümkün mü?

Emilimi düşük olan Mg tuzları lokal olarak krem ya da tuz şeklinde kullanılmaktadır. Kas ağrıları ve yorgunluğu gidermek için Epsom tuzu olarak adlandırılan Mg Sülfat banyolarda kullanalabilirsiniz. Mg Klorid de krem şeklinde kullanabilirsiniz. Mg aynı zamnda diş beyazlatıcı olarak da kullanılmaktadır.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz