Tansiyon Hangi Koldan Ölçülmeli?
”Doğru şekilde tansiyon ölçümü hipertansiyon tanısını için çok önemlidir”
Hipertansiyon dünyada en önde gelen kronik hastalık olup baştan ayağa bütün vücudu etkiler. Genel toplumda görülme oranı %30 iken, 50 yaş üzerindeki her iki kişiden biri hipertansiyon hastasıdır.
Hipertansiyon tanısı ölçüm ile konulur
Yani tansiyon ölçümü yapmıyorsanız hipertansiyon varlığı rahatlıkla gözden kaçabilir. Yaklaşık her 3 kişiden biri hipertansiyon hastalığından habersiz yüksek kan basıncı ile hayata devam etmektedir.
Yüksek kan basıncı inme, kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği ve aort genişlemesinin en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Doğru tansiyon ölçümü ile hipertansiyon tanısı konularak tedaviye başlanabilir.
İlk ölçümde tansiyon her iki koldan ölçülmelidir
Kalbe yakın diye sol kol tercihi doğru değildir. Kollar arasında 20 mmHg ya varan basınç farkları olabilir. Bu durum genelde damar direnci ile ilgilidir.
Ancak 20 mmHg üzeri kollarda tansiyon farkı, tansiyonun düşük olduğu kolda damar tıkanığlığı düşündürmelidir. Bu nedenler ilk ölçümler her iki koldan yapılmalı, ve takip ölçümlerinde yüksek ölçülen koldan ölçümlere devam edilmelidir.
Dün ölçüm alınan koldan takip yapılması hipertansiyon hastalığının atlanmasına yol açar. Tansiyon ölçümü istirahat halinde ve oturur pozisyonda yapılmalı, ölçüm öncesi sigara, alkol, yemek ve uyarıcı ilaç alımı olmamalıdır.
İlk ölçümlerde iki koldan ölçüm tercih edilmeli ve ölçümler 5 dakika ara ile tekrarlanmalıdır. Ritim bozukluğu olan kişilerde iki ölçüm arası çok fark varsa, üçüncü ölçüm yapılabilir.
Tansiyon ölçümlerinde otomatik makinalar sıklıkla kullanılmakta olup, koldan ölçüm yapanlar ön planda tercih edilmelidir. Bu cihazlar ölçüm sırasında sys kısaltmalı büyük tansiyon, dia kısaltmalı küçük tansiyon ve hr veya r kısaltmalı nabız sayısını gösterir.
İstirahat ölçümlerinde büyük tansiyonunun 130 mmHg, küçük tansiyonun 85 mmHg ve nabız değerinin 80/dk altında olması normal olarak kabul edilir. Hem büyük tansiyon hem de küçük tansiyonun yüksek olması dikkate alınmalıdır.
Küçük tansiyon kalbi daha çok etkiler söylentisini dikkate almamak gerekir. Yapılan araştırmaların çoğunluğunda büyük tansiyon ön planda dikkate alınmıştır. Hem büyük, hem de küçük tansiyon yüksekliği tedavi edilmelidir. Tekrarlayan ölçümlerde yüksek değerler saptanıyorsa değerlerin bir hekim ile paylaşılması hipertansiyon tanısı için önemli bir adım olacaktır.
Kontrolsüz yüksek tansiyon en başta beyin, gözler, kalp, damarlar ve böbrekte hasarlar oluşturur. Erken dönemde hasra oluşmadan hipertansiyonun yakalanması düzenli tansiyon ölçümü ile mümkündür. Herhangi bir hastalığı olmayanlar yılda 2-3 kere, hipertansiyon hastaları ise hafta 2-3 kez tansiyon ölçümü yaptırmalıdır.
Tabi bu ölçümlerin doğru şekilde yapılması bizi hipertansiyonun zararlı etkilerinden koruyacaktır.
Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın
Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.