AORT Kapak Değişimi (TAVI) Anjiyo Yöntemi ile Kimlere Uygulanır?

0
11
aort kapak değişimi
aort kapak değişimi

Aort kapak değişimi klasik olarak uzun süredir açık kalp cerrahisi şekilde uygulanmaktadır.

“65 yaş üzeri aort kapak daralması hastalarında tedavi şekli olarak Aort Kapak Değişimi (TAVI, Transcatheter Aortic Valve Implantation) işlemi uygulanabilir”

Aort kapak, kalp ile vücut arasında kapı görevi görür. Kapak açıldığında kalp kanı vücut içerisine pompalar. Kapak kapandığında ise vücuda pompalanan kanın kalbe geri dönmesi önlenmekte ve kalp akciğerden gelen temiz kanı alarak bir sonraki pompa fazına hazırlanmakta. Aort kapağın kireçlenip daralması, kapağın görevini yerine getirmesine engel olur. Kalp pompa görevini rahat bir şekilde yapamaz. Hastalık ilerledikçe kalpte büyüme, aort damarında genişleme, ritim bozuklukları, kalp yetersizliği ve baygınlık atakları görülmekte. Aort kapak darlığı tedavi edilmediğinde yaşam süresi kısalır ve belli bir süre sonra ölüm ile sonuçlanır.

Aort kapak hastalığı genel olarak yaşlılarda gözlenmekte. Doğuştan iki yapraklı (biküspid) aort kapağı olan veya romatizmal hastalık geçiren gençlerde de aort kapak darlığı gözlenebilmekte. Aort kapak darlığının ciddiyeti ekokardiyografi denilen kalp ultrasonu ile anlaşılmakta. İlerlemiş aort kapak darlığının tek tedavisi ise kapak değişimidir. İlaç tedavisi ile hastalıkta düzelme ya da gerileme görülmemekte.

Aort kapak değişimi klasik olarak uzun süredir açık kalp cerrahisi şekilde uygulanmaktadır. Biyoteknolojideki ilerlemeler anjiyografi yöntemi ile kapak değişimine olanak vermiş ve ilk anjiyografik kapak değişimi 2002 yılında Alan Cribier tarafından yapılmıştır. İşlemdeki başarı sonrası anjiyografik kapak değişimi (TAVI) üzerinde yoğun çalışmalar yapılmış ve geliştirilen yeni teknolojik biyolojik kapaklar ile çok sayıda TAVI işlemi başarı ile gerçekleşti.

İlk planda ameliyat riski yüksek olan hastalarda TAVI işlemi uygulanmış ve iyi sonuçlar alındı. Orta risk hastalarda yapılan takip çalışmalar da iyi sonuç verince TAVI işlemi özellikle 75 yaş üzeri hastalarda standart tedavi haline gelmiştir. Biyolojik kapak yapılarında bozulma riski daha fazla olduğu için genç hastalarda metalik kapak ile operasyon halen ilk sıra tedavi şeklidir.

AORT Kapak Değişimi (TAVI) işlemi kimlere uygulanır?

Ameliyat riski yüksek olan yaşlı hastalarda ilk sırada TAVI tercih edilmekte. Ameliyat riskini gösteren STS, Euroscore gibi skorlama tabloları mevcuttur. Buna göre 75 yaş üzeri orta ve yüksek risk hastalar ile 65-75 yaş arası yüksek risk hastalarda anjiyografi ile aort kapak değişimi ilk sırada tercih edilmekte. 65 yaş altı genç hastalarda ise ameliyatı engelleyen yüksek risk varlığında TAVI işlemi tercih edilmekte.

TAVI işleminde risk var mı?

İşlem riskleri temel olarak açık ameliyata oranla daha düşüktür. Kasık bölgesinde kanama, pil ihtiyacı gerektirecek ritim düşüklüğü ve beyine emboli karşılaşılacak en temel riskleri oluşturmakta.

TAVI yapılmış hastaya işlem tekrardan yapılabilir mi?

TAVI işleminde biyolojik kapak kullanıldığından, kapak içerisine yeni bir kapak koyma şansı mevcuttur. Bu sadece TAVI işlemi yapılan hastalar için değil, cerrahi ile biyolojik kapak takılan ve kapak yapısı bozulan hastalar içinde geçerlidir.

TAVI Kapak Değişimi sonrası günlük yaşama dönüş

TAVI işleminin en avantajlı yanı günlük yaşama çabuk dönüştür. Komplikasyon gözlenmeyen TAVI hastaları genelde 24-48 saat içerisinde taburcu edilmekte ve günlük yaşantılarına dönüş 1 hafta içerisinde gerçekleşmekte.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz