Yaz Sıcaklarında Spor ve Egzersiz Nasıl Yapılmalı?

0
88
Yaz Sıcaklarında Spor ve Egzersiz Nasıl Yapılmalı?
Yaz Sıcaklarında Spor ve Egzersiz Nasıl Yapılmalı?

Yaz Sıcaklarında Spor ve Egzersiz Nasıl Yapılmalı?

“Yaz Sıcaklarında Spor ve Egzersiz Nasıl Yapılmalı? Yaz sıcakları, spor ve egzersize ara vermek için bir bahane olmamalıdır. Mantıklı bir egzersiz programı ile yaz döneminde vücut, sağlıklı ve fit bir şekilde tutulabilir”

Hareket, düzenli egzersiz ve spor sağlıklı yaşam kaideleri içerisinde en önde başlıklardan birisidir. Düzenli spor yapmak hem beden sağlığını hem de ruh sağlığını olumlu olarak etkiler. Kalp krizi, ritim bozukluğu, felç, hipertansiyon gelişme riski azalır. Düzenli spor ilaçlardan daha güçlü bir antidepresan etkiye sahiptir. Dikkat ederseniz hep ‘’düzenli’’ kelimesini sporun başına ekledik. Evet, egzersiz ve spor düzenli yapıldığında vücuda katkı sağlar. Düzensiz ve bilinçsiz spor vücuda sağlık katmak yerine, ters etki ile zarar verebilir.

Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ve nem miktarı spor yapmayı zorlaştırır. Spor alışkanlığına ara vermemek için yaz aylarında güneş, ısı ve nem faktörlerini göz önüne alarak spor yapmak gerekir. Spor ile birlikte vücutta ısı oluşur ve vücut sıcaklığı artar. Sıcak güneş altında yapılan spor ile vücut sıcaklığındaki artış daha hızlı olur ve güneş yorgunluğu kısa sürede gelişebilir. Aşırı ter ve nefes ile fazla miktarda sıvı ve mineral kaybı vücudu halsiz ve bitkin düşürebilir. Bu nedenle yaz aylarında spor ve egzersiz için serin saatler tercih edilmeli, güneş ışınlarının dik olduğu gündüz saatleri tercih edilmemelidir. Sağlık için yapılan egzersiz ve spor 1 saati aşmamalıdır. Düzenli yürüyüş, bisiklet gibi aktivitelere serinlik veren su sporları eklenebilir. Profesyonel sporcular ise yaz aylarında yüksek rakımlı serin yerleri antrenman mekanı olarak tercih edebilir.

Yaz sıcaklarında akılcıl ve güvenli spor ve egzersiz için aşağıda anlatacağımız noktalara önem verilmelidir.

  • Sıcak yaz ikliminin uzun sürdüğü bölgelerde vücudun iklime alışmasını sağlamak için yaz başında günlük 30 dk lık egzersiz ile başlanıp hergün 5-10 dk ekleme ile günlük 1 saatlik egzersiz sürecine varılabilir. 1 saat boyunca egzersiz ile artan vücut ısısı sıcak iklime daha çabuk uyumu sağlar. Bunun yanında aralıklı yapılacak sıcak banyolar da sıcak iklime alışmayı hızlandıracaktır. Tabii ki, sıcak iklime çabuk uyum aktiviteleri daha çok sporcular için önerilmekte olup, sağlık için egzersiz yapacak kişilerin uyum için acele etmelerine gerek yoktur.
  • Spor ve egzersiz için sabah yada akşam serinliği tercih edilmelidir. Sabah 09:00 öncesi yapılacak egzersiz ile güneşten olumsuz etkilenme oranı azalır ve güne daha dinç bir başlangıç sağlanmış olur.
  • Egzersiz yaparken yaz aylarında maksimal performans hedefi konulmamalı, orta tempoda düzenli bir egzersiz programı tercih edilmelidir. Sınırları zorlamak yaz iklimi ile birlikte vücudu zayıf düşürebilir. Bu da düzenli egzersiz programının aksamasına yol açar.
  • Egzersiz için serin rotalar seçilmelidir. Su kenarları, kanyonlar, yayla serinliğinde tercih edilecek rotalar egzersiz performansını arttırır.
  • Yaz aylarında vücudun su ihtiyacı artar. Egzersiz ile birlikte su ihtiyacı maksimum dereceye çıkar. Dehidrasyon denilen aşırı su kaybını önlemek için mutlaka su takviyesi yapılmalıdır. Susamayı beklemeden egzersizden 20 dk önce su içilmeye başlanmalı ve her 10 dk arada su takviyesi yapılmalıdır.
  • Isı oluşturan güneş ışınları koyu renkli elbiselerde daha yavaş hareket eder. Bu da vücudun daha fazla ısıya maruz kalmasına yol açar. Güneş ışınlarının hızlı hareket ettiği ve ısıyı daha az alan açık renk giysiler tercih edilmeli, kafa bölgesi şapka ile korunmalıdır.
  • Pamuklu elbiseler daha az alerjik olmasına karşın, spor ile oluşan ter sonrası pamuklu kıyafetlerde sürtünme ile ciltte tahriş oluşabilir. Bu nedenle cildin havalanmasını sağlayan ve daha az terleten özel sporcu kıyafetleri egzersiz sırasında tercih edilebilir. Güneşten korunmak için güneş koruyucu kremler ve tahriş önleyici vazelin yada nemlendirici jeller spor öncesi kullanılabilir.
  • Sıcak havalarda rutinde yapılan egzersizlere alternatifler aranabilir. Hafif esintili bir ortamda yürüyüş yerine bisiklet tercih edilmesi kişide daha konforlu bir egzersiz ortamı sağlayabilir. Yaz döneminde imkanı olanlar mutlaka yüzme sporunu günlük egzersiz programına katmalıdır.
  • Güneş altında yapılan sporlarda güneş yorgunluğuna dikkat etmek gerekir. Çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, bitkinlik hali güneş yorgunluğu belirtisidir. Bu durumlarda hızlıca vücudu soğutmak gerekir. Kafa, el ve ayaklar ısı değişimine daha hassas olup, bu bölgelere öncelikle soğuk uygulanması vücudun daha çabuk güneşin etkisinden çıkmasını sağlar.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz