”Balık mevsimi sardalye ile açılıyor. Sardalye kalp krizi riskini azaltırken vücuda ek faydalar da sağlıyor”
Kalp sağlığını korumanın en önemli öğelerinden biri balık tüketmek olduğu aşikar. Hafyanın 2 günü tüketilecek omega 3 deposu balıkların kalp krizi riskini azalttığı gösterilmiştir. Balık sezonunun açıldığı bu zamanlarda balık pazarında ilk yerini ayıran balık sardalye olacak. Ağustos sonu başlayan sardalye mevsimi ne yazıkki kısa sürecek ve 1 ay sonrasında taze sardalye bulmak imkansız hale gelecek. Birçok kişinin burun kıvırdığı sardalye balığı aslında vücuda kalkan olacak türden besin, mineral ve vitamin deposuna sahip. Sardalye oldukça besleyici değere sahip olup, protein ve omega 3 zengini yağ içerir. Omega 3 içeriği en zengin balıklar arasında yer alır. Bunun yanında A,B,D,E,K vitaminlerinin hepsini içerir. 6 çeşit B vitamini içeriği yanında D vitamininden zengindir. Bunların yanında kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, selenyum, fosfor gibi mineraller de içerir.
– Sardalye nin vücuda faydalı etkileri saymakla bitmez!
Yüksek protein içeriği ile vücudu güçlendirir. İçerdiği yağ asitleri, proteinler, kalsiyum ve vitaminlerle özellikle barsak kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Sardalye kemik yapısını güçlendirirken, yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarını azaltır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve cildi gençleştirir.
– Sardalye kalp krizi riskini azaltır 🙂
Sardalye de bulunan zengin omega 3 yağ asitleri ile damar duvarları korunur. Koruyucu kolesterol düzeyi artarken, kandaki yağ seviyesi düşer. Sardalye tüketenlerde kandaki pıhtılaşmaya meyil azalır. Ayrıca insülin direncini düzenleyen sardalye aynı zamanda içerdiği antioksidan etkili selenyum ile damarlardaki iltihabi olayları azaltır. Bütün bu etkiler sonucu kalp ve damar hastalıklarında ve kalp krizi riskinde azalma meydana gelir.
– Sardalye nasıl tüketilir?
Sardalye sezonu kısa olduğundan, taze sardalye bulmak her zaman mümkün olmaz. Taze sardalye ızgara yada fırınlanmış olarak rahatlıkla tüketilebilir. Izgara sardalye ile taze limonlu roka salatası iyi bir ikili oluşturacaktır. Fırınlanmış sardalye tercih edecekler, limon sarımsak ile zencefil ve pul biber gibi baharatlarla yemeği hem daha sağlıklı hemde daha lezzetli yapabilirler. Önerilen 1 porsiyon sardalye miktarı, balığın büyüklüğüne bağlı olarak 3-5 adettir (70-100 gr). Sardalye sezonu kısa olduğundan konserve sardalye tüketimi oldukça yaygındır. Özellikle yeşil salatalara konserve sardalye katarak salataları daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
– Sardalye yerken dikkat edilecek hususlar!
Sardalye yüksek oranda protein içerdiğinden çok miktarda tüketildiğinde ürik asit düzeyini arttırabilir. Gut hastaları dikkatli tüketmelidir. Aşırı sardalye tüketimi vücutta ağır metal birikmesine neden olabilir. Özellikle çocuklarda ve böbrek rahatsızlığı olanlarda aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Sardalye aminoasitlerden zengin olup, çok aşırı tüketim sonrası alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Alerjik yapılı kişiler ve küçük çocuklarda aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
– Hangi balıklar faydalı?
Kalp damarlarına düşman bir balık yok desek yeridir. Her balığın besin ve yağ içeriği değişmekle birlikte vücuda faydalı besin öğerleri taşırlar. Kalp krizi riskini en çok azaltan balıklar genelde soğuk suda yaşayan yağlı balıklar olup, somon balığı başı çeker. Sardalye, ton balığı ve istavrit yüksek düzeyde omega 3 içerir. Sardalye sezonu bitti diye üzülenler istavrit ile balık sezonuna devam edebilirler. Ancak tavada kızartılan balıktan uzak durmak gerekir. Özellikle aynı yağın içinde kızaran balıklar zararlı trans yağa dönüşmüş şekilde sofranıza gelebilir. Izgara, fırın ve buğulama tercih edilen pişirme yöntemleri olmalıdır.