” KIRIK KALP HASTALIĞI ” HASTANELİK EDİYOR!

0
328

bandaged-broken-heart-picture”Aşırı üzüntü, stres ya da fiziksel travmanın tetiklediği kırık kalp hastalığı, etkin tedavi uygulanmadığı durumlarda ölümle dahi sonlanabilir”

Kalp kırmak toplumdaki temel sıkıntılardan bir tanesi olmuştur. Öyle ki, çoğu şarkı ve türkü, film ve dizilerin ana teması hep kalp kırmak üzerine kurulmuştur. Küçük kırgınlıklar sıklıkla çabuk atlatılsa da, ciddi kalp kırıklıkları kişiyi direk hastanelik edebilir. Kırık kalp hastalığı sıklığı gittikçe artmaktadır.

Kırık kalp hastalığının varlığı 1980 li yıllarda tartışılmaya başlansa da, ilk tanım 1991 yılında Japonya’da yapılmış olup, ismine de tako-tsubo hastalığı konmuştur. Tako-tsubo terim olarak ahtapot avında kullanılan çömlek şeklinde kapan olup, hastalıkta kalp bu şekli aldığından bu garip isim verilmiştir. Uzun süre batı toplumunda bu hastalık tanımı kabul görmemiş ve asya kıtasına özgü bir hastalık olduğu düşünülmüştür. 2005 yılında İngiltere’nin önde gelen bir dergisinde bu hastalıktan bahsedilmiş ve batı toplumuda bu hastalığı kabullenmiştir. Batı toplumunda hastalık ‘broken heart syndrome’ olarak bilinmektedir.

takotsubo-cardiomyopathy-octopus2-620x400Kırık kalp hastalığı kimlerde görülür?

Hastaların çoğunluğu Asya ve Kafkas ırkından olup, batı toplumunda daha nadir görünür. Özellikle menapoza girmiş kadınlar ciddi risk altındadır. Kaygı bozukluğu, evhamlı yapı, depresif kişilik bu hastalığı oluşumuna zemin hazırlayan faktörlerdendir.

Kırık kalp hastalığı nasıl oluşur?

Aşırı üzüntü, stres, korku, heyecan, tartışma bu hastalığı tetikleyebilir. Bunun yanında hastaneye yatış, kavga, trafik kazası, hamilelik gibi fiziksel etkenlerde hastalığı tetikleyebilir. Esrar kullanımı hastalığın oluşma riskini ikiye katlar. 50 yaş altında fiziksel etkenler daha ön plandadır. İlginç olarak, uçlarda yaşanan aşırı mutluluk ve sevinç de nadir olarak bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Hastalığın tetiklenmesiyle bir anda kalbin fonksiyonlarında % 60-70 lik bir kayıp olur ve kalp yetersizliği gelişir.

Kırık kalp hastalığı tanısı nasıl konulur?

Bu hastalığa tanı koymak oldukça zordur. İlk planda hastaların kalp krizi geçirdiği düşünülür. Yapılan eko ve anjiyografi tetkikleri sonrası kırık kalp hastalığı-kalp krizi ayrımı yapılır. Kalp krizinden farklı olarak, kırık kalp hastalığında damar tıkanması yoktur ve kalpte tipik kasılma bozukluğu gözlenir.

Kırık kalp hastalığı ölüme yol açar mı?

Bu hastalık kalbin dengesini alt-üst eder. Kalp yetersizliği nedeniyle solunum yetersizliği gelişebilir ve hastalar solunum cihazına bağlanabilir. Yine ölümcül ritim bozuklukları gözlenebilir ve elektroşok verilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanabilir.

Kırık kalp hastalığı iyileşir mi?

Kırık kalp hastalığı destek tedavisi ile düzelen bir hastalıktır. Hastane yatış süreci genelde 5-7 gün sürer. Hastane sürecinde yüksek dozlarda damardan ilaç tedavisi sıklıkla gerekir. Taburculuk sonrası hastalara ilaç tedavisi verilir. Hastaların çoğunluğu 6 ay içerisinde eski sağlıklı günlerine döner. Ancak bu hastalığın tekrarlayabileceği unutulmamalıdır.

Özet olarak, kırık kalp hastalığı ciddi bir durum olup, etkili tedavi uygulanmadığında ciddi sonuçlara yol açabilir. En etkili tedavi ise kalp kırıklığının önlenmesi olacaktır. Atalarımız boş yere söylememiş ”kırmak kolay, yapmak zor” diye.

Bu yazı ile ilişkili yaptığımız programı vimeo kanalımızdan izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz