KALP HASTALARI İÇİN UÇAK SEYAHATİ REHBERİ

4
3539

” Normal koşullarda yapılan uçak ile seyahat kalp krizi riskini arttırmaz”

Uçak ile yolculuk hızlı, rahat ve güvenli seyahat şeklidir. Ancak özellikle uzun süreli yolculuklar kalp hastaları için hep stres kaynağı olmuştur. Öyle ki uçak içinde gelişecek fenalaşma ihtimali ve müdahale ihtimalinin kısıtlı olması temel korku kaynağıdır. Uçak yolculuğu kalp krizi riskini arttırmamakla birlikte kalp hastalarına vede risk altındaki kişilere ek yükler getirir. Yolculuk öncesi havaalanı transferi zorlukları, check-in ve pasaport kuyrukları, taşınan bavullar, rötarlar kişiler üzerinde hep stres oluşturur. Ayrıca uçağın kalkışı ve ani yükselişi ile hava boşluklarındaki ani irtifa düşüşleri yolcular üzerinde ek stres oluşturacaktır. Uçak ile seyahat korkusu da ayrı bir risk teşkil eder.

Uçak içinde yolculuk yaklaşık 1500-2000 metre yükseğe seyahat ile eşdeğer koşullara sahiptir. Yolcuların nabız sayısında artış ve düşük neme bağlı hava yollarında kuruma gelişebilir. Özellikle bacaklarda oluşabilecek pıhtı riskini azaltmak için bol sıvı alınmalı ve aralıklı ayağa kalkıp yürünmelidir. Bacak toplar damarlarında yetersizlik olan kişiler varis çorabı kullanmalıdır. Kalp hastaları ilaçlarını yanında taşımalı ve her zamanki saatinde ilacı kullanmalıdır. Heyecan ve korkuya bağlı tansiyon değerlerinde ani yükselişler olan kişilerin yanlarına tansiyon cihazlarını almaları faydalı olacaktır.

Kimler uçak yolculuğu yapmamalı:

  • Yeni kalp krizi geçiren hastalar 1 hafta boyunca
  • Stent takılan hastalar 5 gün boyunca
  • By-pass olan hastalar 2 hafta boyunca uçak yolculuğu yapmamalıdır.
  • Ayrıca kontrolsüz kalp yetersizliği olan, kontrol edilmemiş yüksek tansiyon ve ritim bozukluğu olanlar, bacak damarlarında pıhtı tespit edilenler tedavi oluncaya kadar uçak yolculuğu yapmamalıdır.
  • Yolculuk öncesi göğüs ağrısı yaşayan kişilerin muayene olduktan sonra seyahat etmesi önerilir.
  • Kalp pili taşıyan hastalar uçak yolculuğu rahatlıkla yapabilir. Ancak seyahat öncesi manyetik kontrol noktalarından geçerken dikkatli olmaları önerilir. Bu kişiler kalp pili kimliklerini yanında taşımalı ve manyetik kapıdan geçmemek için görevlilere göstermeleri gerekmektedir.

Uçakta bulunması gereken tıbbi cihazlar:

Çoğumuz seyahat sırasında ”yolcularımızdan doktor olanların kendisini tanıtması rica olunur” anonsunu duymuşuzdur. Ancak her uçuş sırasında uçakta doktor yolcu bulmak mümkün değildir. Bu nedenle uçak personeli tıbbi cihazların kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Uçaklarda bulunan ilk yardım kutularında acil müdahale için gerekli techizat ve ilaçlar mevcuttur. Uçakta kalp krizine bağlı ölümlerin en sık sebebi ritim bozuklukları olup, bu ritim bozukluğunu tanıyıp normale çeviren ”otomatik eksternal defibrillatör” cihazı bulunmalıdır. Bu cihaz yanında mobil oksijen tüpü ve maskesi nefes darlığı yaşayan kişiler için gereklidir. Kalp krizi geçiren hastalara ilk verilecek tedavi olan aspirin ilk yardım kutusunda bulunmalıdır. Aspirin dışında tansiyonu yüksek hastalar için dilaltı ve stresli ve panik atak yaşayan kişiler için sakinleştirici ilaçlar bulunmalıdır. Bunların yanında doktor gözetiminde kalbi durmuş hastalar için kullanılacak adrenalin ve benzeri ilaçlar da ilk yardım kutusunda hazır bulunmalıdır. Uçak personelinden ilk yardım sertifikası olan kalp masajı eğitimi almış birisinin bulunması büyük kalp krizlerine müdahalede kolaylık sağlayacaktır.

Uçakta göğüs ağrısı gelişen kişiler ne yapmalı?

Uçak yolculuğunda gelişen göğüs ağrısının şekli öncelikle sorgulanmalıdır. Ağrının hareketle yada nefes alıp verme ile değişmesi ilk planda kas ağrısı düşündürür. Açlığın tetiklediği göğüs ağrıları sıklıkla yemek ile düzelir. Ancak şiddeti artan ve göğüs içerisinden gelen ağrılar dikkate alınmalı ve uçak personelinden yardım talep edilmelidir. Özellikle ağrıya çarpıntı, nefes darlığı, bulantı kusma, baygınlık halinin eşlik etmesi muhtemel bir kalp krizi habercisi olabilir. Bu haldeki bir yolcuya maske ile oksijen takılmalı, yarım tablet aspirin verilmeli, tansiyon ve nabız değerlerine bakılmalıdır. Yolcu defibrillatör cihazına bağlanarak monitörize edilebilir. Benzer şikayetlerin daha önce olup olmadığı, yolcuda panik atak yada mide rahatsızlığı olup olmadığı da sorgulanmalıdır. Uçakta doktor varsa, yolcuyu muayene etmeli ve monitörden ritmi değerlendirmelidir. Şikayetlerin artması en yakın yere iniş için gereklilik oluşturacaktır.

Kırık kalp hastalığı uçakta da yakalayabilir !

Uçakta oluşacak aşırı stres, kaygı ve korku kırık kalp hastalığını tetikleyebilir. Daha çok menapoz dönemindeki kadınlarda gözlenen kırık kalp hastalığı; ani gelişen göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı ile kendini gösterir ve bazı kişilerde baygınlığa yol açabilir. Ritim bozukluğuna bağlı baygınlık gelişen kişilere etkin müdahale yapılmaması ölüm ile sonuçlanabilir. Kırık kalp hastalığını düşündüren şikayetleri yaşayan yolcu derhal en yakın sağlık merkezine transfer edilmelidir.

4 YORUMLAR

  1. Merhaba eşimin annesi 76 yaşında. Geçen yıl kalp kapağı değişim ameliyatı geçirdi. Şuan iyi sadece ekstra bir panik atak hastalığı var. Bir buçuk saatlik bir uçak yolculuğu yapması gerekiyor. Öneriniz nedir?

  2. Merhaba ben henüz bir muayene olmadım fakat kalp ritmim bazen rahatsız edecek şekilde hızlanabiliyor. Uçak biletimi aldık ama ben bir ritim bozukluğum olabileceğinden korkuyorum. Çünkü bu durumu sıklıkla yaşamaya başladım. Bu şekilde uçağa binebilir miyim?

    • Uçak korkusu çarpıntı ataklarını arttırabilir. Muayene olmanız sizi rahatlatacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz