29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ NE ANLAMA GELİYOR?

0
1081

Kalp hastalıklarına dikkat çekmek için Eylül 2000 yılından beri ‘’Dünya Kalp Günü’’ farklı etkinliklerle kutlanmaya başlanmıştır. Önceleri Eylül ayının son haftası olarak seçilen bu özel gün, son dönemde 29 Eylül tarihine sabitlenmiştir.

29 Eylül tarihi, haber bültenlerinde sadece 2-3 dakikalık haber olarak yer alsa da, kalp hastalıklarına farkındalık oluşturmak için iyi bir fırsattır. Sağlıklı yaşama dair yapılan aktiviteler ile her sene 29 Eylül’de kalp hastalıklarına dikkat çekilmektedir. Seçilen gün tek olsa da, kalp hastalıklarına karşı dikkat ve farkındalık yılın her gününe, her anına yansımalı aslında..
Kalp ve damar hastalıkları açık ara tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebidir. Dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon kişi, Türkiye’de ise 160 bin kişi kalp ve damar hastalıklarından yaşamını yitirmektedir. Bu sayılar her sene ne yazık ki artış göstermektedir. Oysa ki kalp hastalıkları önlenebilir!

‘’29 Eylül Dünya Kalp Günü, bizlere sağlıklı yaşam yolunda yürüyerek kalp ve damar hastalıklarından ölümün %50 nin üzerinde azaltılabileceğini hatırlatmalıdır’’
Sağlıklı yaşam yolunda yürümek için neler yapmalıyım?

Hareket edin: Haftada 5 gün günlük 30 dakikalık orta tempo egzersiz ile kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Hızlı tempo yürüyüş, bisiklet ve yüzme ilk planda önerilen aktiviteler. Bahçe ya da ev işleri uğraşmak dahi egzersiz yerine geçiyor. Hiç spor yapamıyorsanız bile adım atmaya çabalayın. Önerilen günlük 10 bin atıma ulaşamazsanız bile 5000 adım altında kalmayın.
Şişmanlık ile mücadele edin: Fazla kilolar, insülin direncini arttırarak, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına meyili güçlendirir, kolesterol dengesini bozarak damar sağlığını tehdit eder. İdeal kiloya ulaşmak için kısa vadeli ölümcül diyet seçeneklerini bir kenara bırakmak gerekir. Hedef uzun sürede sürdürülebilir bir hayat tarzı ile kilo vermek olmalıdır. Aylık 2-3 kg vermek ideal kiloya ulaşmada mantıklı bir hedeftir.
Sigara ve tütünden uzaklaşın: Sigara kalp ve damar hastalığı gelişmesi ve hastalığın hızlı seyrinde ciddi bir risk faktörüdür. Sigara içme süresi ve miktarı direk damar hastalığı gelişimi ile ilişkili olup, pasif içicilerde dahi risk artmıştır. Nargile dahil bütün tütün ürünlerinin kalp sağlığını tehdit ettiği unutulmamalıdır.
Sağlıklı beslenin: Zeytinyağı ve yeşilliklerin hakim olduğu, balık ve ılımlı miktarda et ile desteklenen Akdeniz diyeti bütün dünyada kabul görmüş kalp dostu beslenme şeklidir. Bir Akdeniz ülkesi olarak bu sağlıklı beslenme şeklini benimseyip, önderlik etmemiz gerekir.
Günlük 2 litre su tüketin: Hayat kaynağı suya önem verme zamanı geldi. Bütün gazlı ve katkı maddeli içecekleri rafa kaldırmayıp çöpe boşaltıyoruz ve su içiyoruz. Su kan basıncı, ritim ve damar sağlığını etkileyen temel içecektir. Su dışında taze siyah çay, bitki çayları, ev yapımı ayran ve meyve suyu tüketebiliriz.
Sofradan tuzu kaldırın: Dünya üzerinde en çok tuz tüketen ülkelerden biri durumundayız. Fazla tuz yüksek tansiyon ve kalp yetersizliğinin temel tetikçilerinden biridir. Günlük alınan gıdalar içerisinde de tuz olduğu düşünülürse, sofraya tuz koymamak sağlıklı tercih olacaktır.
Stresle mücadele edin: Stres kalp ve damar sağlığını tehdit eden, kalp krizini tetikleyen temel etkenlerden bir tanesi. İster işyeri stresi olsun, isterse aile, sınav, duygusal stresler olsun, yoğun stres kalp krizi riskini arttırmaktadır. Stresle mücadele etmek zor geliyorsa, stresten kaçmakta fayda getirecektir.
Uykuyu düzene sokun: Kaliteli uyuyan kişilerde kalp ve damar hastalıklarında azalma izlenmiş. Düzensiz uyku, vücudun dinlenmesine izin vermeyerek, kan basıncında artış, ritimde dalgalanmalara yol açar. Stres hormonlarının seviyesinin artmasıyla damar sağlığında bozulma izlenir. Günde 7 saat derin ve kaliteli uyku ile kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Gülümseyin: Evhamlı, tez canlı ve stresli kişiliklerin kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Depresyon, sosyal izolasyon ve yalnız yaşam, sağlıklı yaşam süresini kısaltan faktörlerdendir. Hayata gülümsemek, hayatla barışık olmak, sosyal ortamlara karışmak kalp sağlığınızı olumlu etkileyecektir.

29 Eylül Dünya Kalp Günü’ne özel programımızı youtube kanalımız olan ”Dr Ahmet Karabulut” dan izleyebilirsiniz…

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=mZr5vsEb0L8[/embedyt]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz