RAMAZAN AYI HAREKET, EGZERSİZ VE SPOR YAPMAYA ENGEL DEĞİLDİR!

2
273

‘’Sağlıklı yaşam şeklinin en temel unsuru olan düzenli hareket, egzersiz ve spora oruç ile birlikte sıklıkla ara verilmektedir. Oysaki oruç tutmak egzersiz yapmaya engel teşkil etmez’’

Yüksek tansiyondan şeker hastalığına, damar hastalıklarından kansere kadar birçok müzmin hastalığın temelinde tembellik ve hareketsizlik vardır. Bütün bu hastalıklardan uzak kalmanın yolu da düzenli egzersiz ve spordan geçiyor. Günlere bölünmüş olarak haftalık asgari 150 dk düzenli egzersiz yapmak vücudumuzu bir çok hastalığa karşı korurken bu sürenin arttırılması görülecek fayda miktarını da katlayacaktır. Elbette en önemli noktalardan biri düzenli egzersizin süreklilik göstermesi ve hayat tarzı olarak benimsenmesidir. Egzersiz programlarında alınacak fayda genelde ikinci aydan itibaren görülür. Ortalama nabız ve tansiyon değerlerinde düşme ve vücut direncinde artış izlenir. İlk ay ise genelde yatırım ayı olup, vücudun egzersize alışma evresini oluşturur. Egzersiz programına ara verilmesi vücut kondisyonunda hızlı bir gerileme yapar ve egzersize tekrar başlandığında kişi tekrar bir alışma evresini yaşamak zorunda kalır. Ramazan ayı sıklıkla egzersiz ve spora ara verildiği dönemdir. Ramazan sonrası bayram ve tatil dönemi de hesaba katıldığında yaklaşık 2 aylık egzersizden kopma dönemi oluşur. Bu süre hem vücudumuzu tembelliğin getirdiği risklerle karşı karşıya bırakırken hem de egzersize tekrar başlama motivasyonunu kırar. Bu nedenle düzenli hareket yaşam tarzı olarak benimsenmeli ve Ramazan ayında da sürdürülmelidir.

Ramazan ayında egzersiz olur mu?

Egzersiz hayatın her evresinde yapılabilir. Ramazan ayıda egzersize engel olmayıp, özellikle akşam saatlerinde gözlenecek vücuttaki yorgunluğu ve halsizliği vücudun metabolizmasını hızlandırarak önleyecektir. Ayrıca düzenli egzersiz iftarda alınan besinlerin de daha etkin sindirilmesine katkıda bulunacaktır. En önemli noktalardan biri egzersizin düzenli beslenme ile birleştirilmesidir. Çok ağır bir iftar yemeği sonrası ağır egzersiz faydadan çok zarar getirebilir. Ayrıca egzersizle vücudun sıvı ihtiyacı artacağından mutlaka su içilmelidir.

Ramazan ayında hangi egzersizleri yapalım?

Rutin egzersiz düzeninin sürdürülmesi tercih edilmelidir. Hafif-orta tempolu egzersizlere aynen devam edilebilir. Yüksek tempolu egzersiz yapanlar ise tempolarını ve egzersiz sürelerini düşürmeli, yada önerilen en uygun saatte egzersizlerini yapmalıdır. Yavaş-orta- hızlı tempolu  kısaca her türlü yürüyüşler, hafif tempo koşular, bisiklet, yüzme ilk tercih edilecek egzersizlerdir. Bunun yanında badminton, tenis, basketbol voleybol da tercih edilebilir. Ağırlık sporu özellikle gün içerisinde önerilmemektedir. Ağırlık sporu gün içerisinde kortizol seviyesini arttırarak kas yıkımını arttırabilir ve açlığı tetikleyebilir.

Hangi saatte hangi egzersiz?

İnanılanın aksine egzersiz için en uygun zaman iftardan önceki 1 saattir. Güneşin etkisini kaybettiği bu serin dönemde yapılacak 20-30 dk yürüme ile vücudumuzu harekete geçirerek iftar öncesi yorgunluğu ve baş ağrısından kurtulabiliriz. Yine bu dönemde yapılacak egzersiz ile metabolizmamız hızlanacak, iftar yemeklerinin daha hızlı sindirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca egzersizin getireceği susama hissi ile önerilen iftara 1-2 bardak su ile başlamamız daha mümkün olacaktır. Egzersizi iftardan sonraya bırakacaksanız en az 2 saat beklemeniz faydalı olacaktır. Teravih zamanı ve sonrası egzersiz için uygun bir dönem olup, hafif ve hızlı tempo egzersizler bu süreye sığdırılabilir. Makine ve ağırlık egzersizleri için en uygun dönem ise sahur öncesidir. Bu dönemde iftarda alınan gıdalar sindirilip kana karışmış ve vücutta enerji seviyesini yükseltmiş olacaktır. Bu enerjiyi ağırlık ve tempolu sporlar için rahatlıkla kullanıp sahur için vücudumuzu hazır edebiliriz. Oruçlu geçirilen gün içerisinde ise egzersiz önerilmemektedir.

Egzersiz ne zaman yapılmamalı?

İftar öncesi aşırı susuzluk yaşayanlar tansiyon değerlerinde düşüklük olanlar egzersizi iftar sonrasına bırakmalıdır. Ramazan öncesi düzenli egzersiz yapmayan kişiler iftar yemeğini fazla kaçırmışsa egzersiz yapmamalıdır. Zira ağır iftar sonrası oluşacak tansiyon yüksekliği ve kandaki koyulaşmaya bide sporun yükü eklendiğinde kişi kendisini hastanede bulabilir. Bu nedenle iftar sonrası spor yapacakların iftarı ölçülü açmaları ve çay-tatlı faslını spordan sonraya bırakmaları mantıklı olacaktır. Spor sırasında gelişecek güçsüzlük, baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı şikayetleri spora ara vermeyi gerektirir. Ramazan öncesi hiçbir egzersiz yapmayan kişilerin bu ayda spora başlamaları ise mantıklı değildir. Bu kişilerin Ramazan ayında yürüyüş yapmayı tercih etmesi ve Ramazan sonrasında spor programına başlaması önerilir.

Ramazan ayı ve spor temalı haberi youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz

2 YORUMLAR

  1. Sevgili ahmet karabulut hocam 2018 yılında ablasyon oldum ablasyon dan önce 200 lere çıkan nabzın normale döndü fakat şimdilerede nabzım karın bölge de atıyor ve bazen kalp atışlarını hissediyor ve vücudumu sarstığını ve nabız bazen 104 lere çıkıyor ne yapmalıyım yol gösterirseniz sevinirim teşekürler.

    • Zayıf kişilerde nabız karında hissedilebilir. Aralıklı ekstrasistol de benzer bulgulara yol açar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz