KALP VE DAMAR HASTALARI HAMAM VE KAPLICAYA GİREBİLİR Mİ?

0
24575

‘’Uzun süre hamam, sauna ve kaplıca gibi sıcak ve nemli ortamda kalan ve peşinden direk soğuk şok havuzlarına giren kişilerde arzu edilmeyen kalp ve damar problemleri gelişebilir’’

Hamam ve sauna insanların temizlenmek ve stresten arınmak için sıklıkla tercih ettikleri bir yöntemdir. Hamam tedavisi ile ciltte yenilenme oluşurken, kaslarda gevşeme ve kas ağrılarında azalma, vücuttaki genel stres seviyesinde azalma ve zihinsel dinginlik oluşur. Hamam sonrası uyku kalitesinde artış izlenir. Hamam ve sauna kan damarlarında genişleme yaparak tansiyon değerlerinde düşüş sağlar. Bununla birlikte hamam ve sauna ile kalp hızı ve solunum sayısında artış, vücut sıcaklığında artış meydana gelir. Terleme ile birlikte vücudun sıvı ihtiyacında artış olur.

Sauna ile hamamın faydalı etkileri dışında özellikle kalp hastalarında istenmeyen sonuçlar oluşturabilir. Düzenli sauna yapan kişilerde kalp yetersizliğinde klinik düzelme ve damar sertliği riskinde azalma olduğuna yönelik araştırmalar olsa da hamam ve saunada gerçekleşen ölümler genellikle kalp kaynaklıdır. Sauna ve hamam genelde peş peşe uygulandığından risk ikiye katlanır. Bu durum özellikle kalp hastalığına sahip kişilerde ve alkol tüketenlerde ek risk artışına yol açabilir.

Hamamda artmış sıcaklık ve nem oranı kalp hastalarını zorlayabilir. Bu durum yaşlılarda ve özellikle sauna hamam sırasında alkol tüketenlerde daha belirgindir. Bu kişilerde tansiyon düşüklüğü, ritim bozuklukları ve baygınlık oluşabilir. Hamam ortamının yeterli seviyede havalandırılması, mekanın geniş olması ve hamam ritüelleri sırasında bol su tüketilmesi hamamda oluşabilecek sağlık sorunlarını engelleyecektir. Sauna sonrası hemen hamama geçilmemesi, sigara-alkol tüketiminin  engellenmesi de sağlıklı hamam için şarttır. Kalp hastaları ve risk altında olan kişilerin sauna hamam seanslarını 20-30 dakika ile sınırlamaları da riski azaltacaktır. Hamam öncesi göğüs ağrısı, nefes darlığı yada çarpıntı şikayeti olan kişilerin hamam seansını ertelemeleri ve muayene olmaları faydalı olacaktır.

Kimler hamam ve saunaya girmemeli:

  • Ciddi kalp yetersizliği olan kişiler
  • Ciddi ritim bozukluğu olan kişiler
  • Son 1 ay içerisinde kalp krizi geçirenler
  • Ciddi aort kapak darlığı olanlar
  • Alkol bağımlıları
  • Ateşli hastalık geçirenler
  • Açıklanamayan baygınlık atağı olanlar

Ülkemizde sıklıkla tercih edilen kaplıcanın kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkileri de hamama benzerlik gösterir. Özellikle müzmin romatizmal ağrılar için tercih edilen kaplıca suyu damar sağlığı üzerinde olumlu etki yaparak tansiyon değerlerinde düşüş yapar. Kan dolaşımını güçlendirir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 39 derece üzerindeki sıcak su havuzları ve soğuk şok havuzlarıdır. Sıcak havuzda uzun süre kalanlarda tansiyon düşmesi, çarpıntı ve ritim bozuklukları gözlenebilir. Havuz ortamı nemli ve havasız ise risk artar. Ancak geniş ve ferah, sıcaklık derecesi çok yüksek olmayan kaplıca havuzları vücut sağlığı üzerine olumlu etki yapacaktır. Ayrıca gürültüden uzak, doğa içerisinde yer alan kaplıcaların vücuttaki stres yükünde ciddi azalma sağlayacağı su götürmez bir gerçektir.

Kalp hastalıklarından korunma başlıklı programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz