‘’Probiyotiklerden zengin gıda tüketimi barsak mikrobiyotamıza olumlu etki yaparak genel sağlığımızı güçlendirir ve hastalıklardan korur. Kefir probiyotikten zengin, sağlıklı bir gıdadır.’’
Gözle görülemeyecek kadar küçük canlıların vücudumuza olumlu katkı sağladığı anlaşıldıktan sonra fermente gıdalara olan ilgi belirgin olarak artmıştır. Kıvamı yoğurt ve ayran arasında olan kefir son dönemin en popüler içeceklerinden biri olmuştur. İçerdiği yoğun probiyotiklerin yanında besin yapıtaşları açısından da zengin olan kefir vücudumuza sağlık katmaktadır. Yoğurtla karşılaştırıldığında probiyotik oranı belirgin olarak yüksektir. Bir bardak (175 ml) kefirde yaklaşık 100 kalori mevcut olup, besleyici özelliğe sahiptir. Yağ oranı belirgin olarak düşük (3-6 gr) olan bu besin; sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, B2 ve B12 vitamini açısından zengindir. Az miktarda A, C ve D vitamini de içerir. Ayrıca potasyum, bakır ve çinko da içermektedir. Kefirin vücut sağlığına başlıca katkıları şu şekildedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kefirde bulunan probiyotiklerin çeşitli mikropları etkisiz hale getirme özelliği vardır. Bu hastalıklara karşı direnci arttırır ve çabuk iyileşmeyi sağlar.
- Detoks kaynağıdır. Kefir içerdiği yararlı maddeler ile hücrelerimizi tehdit eden zararlı maddelere karşı vücudu dirençli kılarak DNA yenilenmesini olumlu etkiler. Vücudu çabuk yaşlanmaya karşı korur.
- Düzenli kefir tüketimi ile kanser sıklığı azalır. Özellikle meme kanseri gelişiminin daha az olduğu gözlenmiştir.
- Kalsiyum açısından zengin olan kefir, kemik yapısını güçlendirir ve kadınlarda erken dönemde gelişen kemik erimesi sıklığını azaltır.
- Kefir tüketimi ile barsak hareketleri ve sindirim kolaylaşır. Hazımsızlık azalır. Tembel barsak ve iltihabi barsak hastalığında iyileşme gözlenir.
- Kefirdeki faydalı canlılar süt şekeri olan laktozu parçalayarak, içecekteki düzeyini azaltırlar. Özellikle süt şekeri intoleransı olan kişiler kefiri daha rahat tüketebilirler.
- Kefir içenlerde alerjik yapıda düzelme ve astım sıklığında azalma gözlenmiştir.
- Yağ içeriği düşük olan kefirin kolesterol dengesini olumlu etkilediği gösterilmiştir.
- Kefirin iltihap baskılayıcı etkisi, kolesterol düşürücü etkisi ve antioksidan etkilerinin bir araya gelmesi ile kalp ve damarlarda gelişen damar sertliği sıklığında azalma olur ve kalp krizi riskinde azalma izlenir.
Hazırlaması son derece kolay olan kefire ek taze mevsim meyveleri eklenerek besleyici değeri daha da arttırılabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında önerilen günlük tüketim mikrarı yarım litre civarındadır (500-600 ml)
Kefirli smoothieler ile başta kalp ve damar sağlığınız olmak üzere tüm vücut sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.
Kefirli smoothie tarifi:
2 bardak kefire, yarım avokado ve 1 orta büyüklükte muz, 1 bardak buz kattıktan sonra; mevsimine göre birer porsiyon (1 küçük kase) nar, çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, kiraz, vişne katıp sağlıklı bir içecek yapabilirsiniz.. İçeceğim biraz daha sağlıklı olsun diyorsanız 1 yemek kaşığı yulaf ve 1 tatlı kaşığı chia tohumu ekleyebilir, bardağınızı ceviz parçacıkları ile süsleyebilirsiniz. Ek tat isteyenler 2 yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzüm ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirler. Tatlı krizine tutulanlar smoothie bardağını bitter çikolata parçacıkları ile süsleyebilirler…Afiyet olsun…
Kalp sağlığı ile ilgili altın kuralları anlattığımız programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.