KALBİN NİTELİKLİ KANSERİ: KALP YETERSİZLİĞİ

0
351

indir

Kalp yetersizliği, kalbin kasılma gücünün ve buna bağlı olarak vücuda kan pompalama işlevinin bozulması olarak tanımlanabilir. Kalp yetersizliği sıklıkla kalıcı olduğundan ve ilerleyici seyir gösterdiğinden kalbin kanseri olarak nitelendirilmiştir.

Tüm Avrupa ülkelerinde bu tehlikeli hastalığa farkındalık kazandırmak için Mayıs ayında kalp yetersizliği farkındalık günleri düzenlenmiş ve 2014 yılında da 9-11 Mayıs tarihleri kalp yetersizliği ile ilgi etkinliklerin düzenlendiği tarih olmuştur. Bu yazıda kalp yetersizliği ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını bulacaksınız.

Kalp yetersizliği önemli bir sağlık sorunu olup, görülme yüzdesi toplumun yaşlanmasına bağlı olarak her sene artmaktadır. Özellikle kış dönemlerinde hastaneler kalp yetersizliği hastaları ile dolmakta ve hastalar yatabilmek için sıra beklemektedir. Yatan hastaların da tedavisi genelde uzun sürdüğünden ve sıklıkla tekrar yatış gerektiğinden hastalar uzun süreli hastane yaşamına mecbur kalmaktadır.

Hangi yaş grubu risk altında?

Temel olarak kalp yetersizliği yaşlı hastalığıdır. Gençlerde gözlenen kalp yetersizliği daha çok genetik hastalıklar yada nadir görülen kalbin enfeksiyon ve kas hastalıklarına bağlı gelişmektedir.Toplumdaki genel görülme oranı % 2-3 lerde olmasına karşın, 70 yaş üstünde bu oran % 10 nun üstüne çıkmaktadır. 40 yaş sonrası ömür boyu kalp yetersizliği gelişme riski % 20 civarındadır ve kalp yetersizliği hastalarının yarıdan fazlası 60 yaş üstündedir. Yaşlılarda gözlenen kalp yetersizliğin en sık sebebi kalp damar tıkanıklığı sonrası oluşan kalp krizleridir.

Temel belirtiler nelerdir?

Nefes darlığı ve çabuk yorulma temel belirtiler olup, çarpıntı, göğüs ağrısı, bacaklarda şişme, öksürük, iştahsızlık yakınmalarıda sık gözlenir. Hastalar genelde halsizlik ve birkinlikten yakınırlar ve uyku düzenleri sıklıkla bozulmuştur.

Kalp yetersizliğini tetikleyen hastalıklar nelerdir?

‘’Etkin tedavi edilmemiş kalp krizleri kalp yetersizliğinin en sık sebebini oluşturur’’

Kalp damar hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, hipertansiyon ve şeker hastalığı kalp yetersizliğine zemin hazırlayan başlıca hastalıklarıdır. Son dönem akciğer hastalıkları,son dönem böbrek yetersizliğinde de kalp yetersizliği izlenebilmektedir. Kalp kası hastalıkları, kalp zarı hastalıkları, kalbi tutan enfeksiyonlar ve doğumsal kalp hastalıkları yetersizliğe sebep olan nadir hastalıklardır.

Kalp yetersizliğinde korunmak mümkün mü?

‘’Kalp yetersizliği görülme sıklığı primer koruma yöntemleriyle belirgin olarak azaltılabilir’’

Kalp yetersizliğinde zemin hazırlayan hastalıkların etkin tedavisi ve özellikle kalp damar hastalıklarının önceden tespiti ile kalp krizi gelişmeden yapılacak etkin tedavi ile kalp yetersizliği gelişimi engellenebilir. Ayrıcı erken evredeki kalp yetersizliği hastalarında şikayet sıklıkla gelişmediğinden tanı gecikebilmektedir. Erken tanı sonrası uygulanacak etkin tedavi biçimi ile kalp yetersizliğinin ilerlemesi yavaşlatılabilir ve hastalar uzun süreli hastane yatışına gerek kalmadan yaşamlarını sürdürebilirler.

Kalp yetersizliği tedavisi nasıl yapılır?

Kalp yetersizliğinin temel tedavisi altta yatan hastalığın tedavisi ile birlikte yaşam şekli değişikliği olarak adlandırılan, tuz kısıtlaması, akdeniz diyeti, ideal kiloya ulaşmak ve düzenli egzersizdir. Bunların yanında hastaların içinde bulundukları hastalık evresine göre ilaç tedavisi uygulanır. İleri evrelerde uygun hastalara kalp pili uygulaması yapılmaktadır. Yatan hastalara ise damar yolundan verilen ilaçların ağırlıkta olduğu agresif tedavi uygulanmaktadır.

Kalp yetersizliği ölümcülmüdür?

Kalp yetersizliği sıklıkla yaşam boyu devam eden ilerleyici bir hastalıktır. Yaşam beklentisi çoğu kanser hastalarından daha kısa olup, 5- yıllık yaşam oranı % 50 civarındadır. Hastaneye yatış gerektiren son dönem hastaların ise yarısı bir yıl içinde kaybedilmektedir.

Sonuç olarak; kalp yetersizliği ölümcül bir hastalık olup, kalp yetersizliği ile mücadele için toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekmektedir. Temel hedefler, kalp yetersizliğinin gelişimini engellemek, gelişmişse ilerlemesini yavaşlatmak ve ileri olgularda yaşam kalitesini yükselterek yaşam süresini uzatmaktır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz