SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN BU ÖNERİLERE KULAK VERİN :)

0
99

256731”Bayramda tüketime ve mideye yüklenen kişileri bekleyen tehlikeler; çarpıntı ve ritim bozukluğu, tansiyon yükselmesi, kalp krizi, felç, şeker krizi, kolesterol yüksekliği, kilo alımı ve barsak bozukluklarıdır”

Ramazan ayının son günlerinde bayram hazırlığı telaşı başladı. Kimi yapacağı bayram ziyaretlerini planlarken, kimiside tatil için geri sayımda bekliyor. Bu sene bayram tatilinin uzun olması, tatil için yapılan promosyonlar tatilci sayısını belirgin arttıracak. İster bayram ziyareti olsun, isterse tatil; bayramda temelde odaklanılan nokta ise aşırı tüketim. Ramazan ayında dinlenen mideler bir anda çeşit çeşit yiyeceklerin ve özellikle tatlı ve çikolataların hücumuna uğrayacak. Oruç sonrası mideye yapılacak aşırı yüklenme başta mide rahatsızlıkları olmak üzere ciddi sağlık sorunlarını için risk teşkil ediyor. Özellikle açık büfe tatilciler her şey dahil konsepti ile günde 6-7 ana öğün tüketebiliyor. Tatili ve bayramı sağlıklı kılacak önerileri sizler için sıraladık.

  • Bayram mideyi tıkabasa doldurmak anlamına gelmemelidir. Bayram, oruç öncesindeki beslenme planına geçiş sürecidir ve beslenme yöntemi akılcı olmalıdır.

  • Güne iyi bir kahvaltıyla başlamak gün içerisinde oluşabilecek aşırı tüketimin önüne geçecektir. Kahvaltıda et ürünü ve tatlı yenilmemelidir. Yeşil zeytin, az tuzlu peynir, yumurta, pekmez-bal, domates, salatalık, roka vb yeşilliklerden oluşan geleneksel bir kahvaltı tabağı ve 2-3 dilim tahıllı ekmek gün boyu vücudu tok ve zinde tutacaktır.

  • Mevsim sıcaklığıda göz önüne alınarak tüketilecek sıvılar su, ev yapımı ayran ve limonata ile vişne kompostosu olmalıdır. Günde alınacak sıvı miktarı 2 litrenin altında olmamalıdır.

  • Tatlılar ana öğünlerin yerini tutmamalı, ara öğün olarak tüketilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ikram olarak sütlü tatlılar edilmelidir. Sütlü tatlıların tarçın ile ikram edilmesi mideyi rahatlatacaktır. Hamur tatlısı tüketimi günlük 1 porsiyon ile sınırlandırılmalıdır. Dondurma ve soğuk meyve salatası ikram edilecek mevsime uygun tatlılar olacaktır.

  • Ramazan ayında geç saatde yenilen yemekler akşamın erken saatlerine kaydırılmalıdır. Akşamüstü 7-8 arası akşam yemeği için en ideal saatdir. Bu saatde alınacak gıdanın sindirimi uyku saatine kadar daha rahat olacaktır. Geç saatde acıkanlar, sahur saatinde aç uyananlar, tahıl ekmeğine yapılmış peynirli tost, taze domates,salatalık, yoğurt veya meyve ile ara öğün yapabilir.

  • Bayram ziyaretlerinde her ikrama evet denmemelidir. İkramlar doyumluk değil, tadımlık olmalıdır. Tatlı tüketilecekse, şeker ve çikolata hakkı sonraya ertelenmeli, çikolata olarak bitter çeşidi tercih edilmelidir.

  • Bayram ziyaretleri sabah yada akşam üstü yapılmalı, öğle sıcaklarında mümkün olduça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarı çıkıldığında mutlaka yanımıza su alalım.

  • Açık büfe tatilciler harcadıkları parayı 6-7 ana öğün tüketerek karşılamaya çalışmasın. Tatilin temel amacı huzur ve dinlenmek olmalıdır. Ana öğünlerde tek ana yemek ve tek tatlı çeşidi tercih edilmelidir.

  • Tatilciler özellikle öğle yemeği sonrası hemen güneşe çıkmamalı, kendini denize atmamalı, 1-2 saat istirahat etmelidir.

  • Sabah yada akşam serinliğinde yapılacak 30 dk hızlı tempo yürüyüş endorfin oranını arttıracak ve şeker tüketme isteğimizi azaltacaktır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz