Fazla Tuz Tüketimi Kalp ve Damarları Hasta Ediyor

0
155

Fazla Tuz Tüketimi Kalp ve Damarları Hasta Ediyor

”Az tuz, çok sağlık”

Kimyasal formülü NaCl olan sofra tuzu kan akışkanlığını düzenleyen temel unsurdur. Tuz içerisinde bulunan sodyum seviyesine bağlı olarak vücutta farklı hastalıklar oluşabilir. Sodyumun az olması ödeme yol açarken, aşırı düşük yada yüksek sodyum miktarı beyini komaya sokabilir. İster okyanus, ister kaya, ister himalaya tuzu olsun, hepsinin kimyasal formülü aynıdır. Fazla miktarda tuz tüketimi kan basıncını arttıran en önemli tetikleyici mekanizmadır. Fazla tuzun direk damar çeperi üzerinde de zararlı etkisi vardır. Fazla tuz tüketimi kalp üzerindeki yükü arttırır ve kalp yetersizliği gelişimini tetikler.

Günlük önerilen tuz tüketimi 6 gram olup yaklaşık 1 çay kaşığı tuza denk gelir. Bu değerin üzerindeki tuz tüketimi vücuda zarar verir. Hipertansiyon gelişimini hızlandırır, kalp krizi ve felç riskini arttırır, böbrek işlevlerinde bozulmaya yol açar. Son yapılan araştırmalarda, fazladan tuz tüketiminin ömrü ortalama 2 yıl kısalttığını göstermiştir. Günde yaklaşık 15-20 gram arası tuz tüketen Türk toplumunda tuz kısıtlaması ile kalp ve damar hastalığı riskinde azalma sağlanabilir.

Bu noktada sorulacak soru tuzu nasıl kısıtlamalıyız? olmalıdır. Sofraya tuz koymayarak ilk adım atılabilir ama tuzun önemli bir kısmının hazır gıda ve ekmekten alındığı genelde unutulur. Damak tadımız bizi fazla tuz tüketimine zorlar. Aslında bu noktada tuzu ihtiyaçtan ziyade damak tadımız için tüketiriz. Sofraları ve yemekleri tatlandırmak için tuz yerine baharatlar devreye girdiğinde tuz alımı otomatik olarak azalacaktır.

Damak tadı dışında bizi tuz alımına alıştıran diğer unsur ise hazır gıda sektörüdür. Tuz, hem koruyucu hem de tatlandırıcı olarak hazır gıda sektöründe bolca kullanılır. Konserve gıdalar, turşu, salamura edilmiş gıdalar, zeytin, peynir, cips gibi abur cubur gıdalarda bolca tuz bulunur. Bu gıdaları fazladan tüketmek tansiyonu zıplatarak kişiyi hastanelik edebilir. Bu gıdaların az tüketilmesi salamura gıdaların sudan geçirilmesi fazladan tuz tüketimini azaltabilir.

Soframızın vazgeçilmezi olan ekmek ile de hatırı sayılır bir tuz alımı sağlanır. Ekmek tüketen kişilerin yemeklere ek tuz koymaması dengeleyici unsur sağlar ve fazladan tuz alımını azaltır. Tuz kısıtlaması önerilen kalp yetersizliği hastaları, tuzu azaltılmış ekmeği tercih etmelidir.

Son sözümüz de maden suyu sevenlere olsun. Doğal maden suları da ciddi ölçüde tuz içerir. Bu suların fazla tüketilmesi kan basıncını ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Tansiyon, kalp ve damar hastalığı olan kişiler günde birden fazla maden suyu tüketmemelidir.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz