KALBİN GRİBİNE DİKKAT!

0
3518

”Grip kalbi tutarak kalp krizi ile aynı bulgulara yol açabilir”

Havaların soğumasıyla birlikte grip yeniden kapımıza dayandı. Boğaz ağrısı, halsizlik, öksürük gibi şikayetlerle başlayan grip çoğunlukla1 hafta içerisinde düzelse de; kimi zaman vücutta yayılarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gribin yayılım gösterdiği organların başında akciğer ve kalp geliyor. Akciğeri tutan grip tedavisi zor zatüryelere yol açarken; kalbe yerleşen grip virüsü ciddi kalp yetersizliklerine zemin hazırlayabiliyor.

Her grip kalbi tutar mı?

Grip virüsünün tipine göre kalp tutulumu değişkenlik gösterir.  Sık izlenen grip türlerinde kalp tutulumu az gözlenirken, daha Coxsackie gibi nadir virüs tipleri kalbi oldukça sever. Kalpte tutulan temel bölge kalp zarı olup, daha az sıklıkta kalp kasları da grip virüsünden etkilenir.

Kalp gribi nasıl bulgu verir?

Boğaz ağrısı, halsizlik, kırıklık gibi genel grip belirtileri zamanla yerini göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığına bırakır. Kalbe bağlı bu bulgular genelde boğaz şikayetlerinden sonraki 10 gün içerisinde ortaya çıkar. Boğaz şikayetleri hafif atlatılsa dahi, takipte kalp tutulumu gelişebilir. Grip sıklıkla kalp zarına yerleşir ve zardan sıvı üretimini arttırarak kalp çevresinde sıvı birikmesine yol açar. Daha nadir durumlarda kalp kası da olaya katılır ve kalp yetersizliği gelişebilir. Erişkinlerde gözlenen kalp büyümesi ve kalp yetersizliğinin sebeplerinden biri de tekrarlayan ve kalbi tutan grip hastalığıdır.

Kalp gribine nasıl tanı konulur?

Kalp tutan grip vakalarında şikayetler genel seyrettiğinden şüpheci yaklaşımla tanı daha rahat konulabilir. Boğazı tutan grip sonrası gelişen batıcı göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı durumlarında kalp muayenesinden geçmek faydalı olacaktır. Kalp gribine bağlı göğüs ağrılarında ağrının şiddeti genellikle soluk alma ve sırt üstü yatmada artış gösterir. Kalp kasına yayılan grip durumlarında şiddetli nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve akciğerde sıvı toplanması saptanabilir. EKG, eko,  kan ve akciğer tetkikleri ile kesin tanı konulabilir.

Kalp gribi nasıl tedavi edilir?

Çoğu grip vakasında olduğu gibi destekleyici tedavi şarttır. Özellikle kalp zarından sıvı salınımı mevcutsa iltihap baskılayıcı ilaç tedavisi verilir. İnfluenza gibi bazı virüs tiplerinde spesifik ilaç tedavisi mevcuttur. Kalp kasına yayılım varsa ritim düzenleyici ve kan sulandırıcı ilaçlar verilebilir. Kalp yetersizliği gelişen nadir durumlarda hastalar yoğun bakımda tedavi edilmelidir. Ancak temel tedavi yine de istirahat ve vücudun direncini arttıracak besinler olacaktır.

Kalp gribi tekrarlar mı?

Grip sonrası kalp tutulumu yaşayan kişilerin bu duruma tekrar yakalanma riski daha yüksektir. Kişilerin yaklaşık % 15-30 unda hastalık tekrarlar. Tekrarlayan kalp gribi atakları kalp zarında kalınlaşma ve kalp kasında incelmeye yol açarak ileriki dönemlerde kalp yetersizliği gelişimine zemin hazırlar. Grip aşısının kalp gribini gelişimini önlemedeki rolü belli değildir. Kalbi tutan nadir virüs çeşitlerinin çoğu standart grip aşılarında mevcut değildir. Bu nadir virüsler için aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Kalp gribi için kimler risk altında?

Etkilenen grubun çoğunluğunu 20-50 yaş arası erkekler oluşturur ve seyahat sonrası grip şikayetinin gelişmiş olması tipiktir. Ayrıca vücut direnci düşük, romatizmal ya da kanser hastalığına sahip kişilerde grip virüsünün kalbi etkileme şansı daha yüksektir.

Kalp gribine yönelik yaptığımız program ve haberleri youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz