AZ SU İÇENLERDE KALP KRİZİ DAHA SIK!

0
768

su”Günde 2 bardak ve altında su içenlerde kalp krizi riski % 50 artıyor!”

Susuz yaşam düşünülebilir mi ? Dünyada yaşamın sürdürülebilmesi için olmazsa olmazlardan olan su asırlardır süregelen insanlar arasındaki savaşların ve anlaşmazlıkların hep temelinde olmuştur. Suyun yerini tutabilecek hiç bir sıvı bulunamamıştır. Buna rağmen suya gerekli özen gösterilmemiş ve temiz su kaynaklarının sayısı hızlıca azalmaya yüz tutmuştur. Suyun öneminin daha rahat anlatılması için 22 Mart Dünya su günü olarak kutlanmakta ve temiz su kaynaklarının önemine vurgu yapılmaktadır. Yeryüzünde yaşamın devamını sağlana su vücudumuz için de vazgeçilmez bir sıvıdır. Öyleki; erkek vücudunun % 60 ı ve kadın vücunun % 50-55 i sudan oluşmaktadır. Kabaca ortalama 70 kg olan bir kişide 42 litre su bulunur.

Suyun vücutta genel dağılımı:

Bir çok hayati organda bulunan su miktarı % 70 in üzerindedir. Beyinde % 75, kalpte % 79, akciğerlerde % 79 ve böbreklerde % 83 oranda su bulunur. Kasların bile % 76 sı sudur. En az su miktari ise % 10 ile yağ dokusu ve % 22 ile kemikte bulunur. Yani kilolu ve yağlı olan kişilerde vücuttaki su oranı azalır.

Vücutta su döngüsü nasıl olur:

İçilen su 5 dakika gibi kısa bir sürede barsaklardan emilerek kana karışır. Su dışında kalan tün sıvıların barsakta emilim oranı daha düşük, emilim süresi daha uzundur. İçilen su vücut sıvısına katıldıktan sonra vücut içerisinde dokular arasında dolaşıp durur ve çoğunluğu böbreklerden dışarı atılır. Vücut içindeki suyun % 99 u 50 gün içerisinde yenilenir.

Su vücut için neden önemli?

Su vücudu ayakta tutan kanın % 83 ünü oluşturur. Kan bütün organların beslenmesini sağlarken, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Vücudun ayakta kalmasını sağlayacak etkin tansiyon değeri için vücutta yeterli kanın ve suyun bulunması şarttır.

Az su içenlerde kalp krizi daha sık!

Vücut için hayati öneme ait suyu az içenlerde kalp krizi riskinin arttığı gösterilmiştir. Amerikada yapılan bir araştırmada günde 5 bardağın üzerinde su içen kişilerin kalp krizi geçirme riski günde 2 bardak ve altında su tüketen kişiler oranla % 50 daha düşük bulunmuştur. Bardak büyüklükleri yaklaşık 240 ml olarak belirlenmiştir. Üstelik yapılan araştırmalarda su yerine konulan diğer içeceklerin kalp krizi riskini su gibi düşürmediği gösterilmiştir.Yani günde ortalama 1.5 litre su içerek kalp krizi riskinizi azaltabilirsiniz. Temel mekanizma, susuz kalan vücutta kanın koyulaşması, pıhtıya eğilimin artmasıdır.

Suyu nasıl içelim?

İdeali su içiminin gün içerisine dağıtılmasıdır. Uyanır uyanmaz içilecek 2 bardak su organlarımızı harekete geçirecektir. Yemeklerden yarım saat önce içilecek 1 bardak su sindirimi kolaylaştıracaktır. Banyodan önce alınacak 1 bardak su tansiyon değerini düzenleyecektir. Uyumadan önce içilecek 1 bardak su kalp krizi ve felç riskini azaltacaktır. Günlük önerilen su miktarı ortalama olarak 2 litre olup günlük 8 su bardağına denk gelmektedir.

water-heart-water-18861203-465-384Az su içmek kalp ve damarları nasıl etkiler?

  • Kan koyulaşır, kalp krizi riski artar.
  • Kanın koyulaşmasına ve tansiyon dengesizliğine bağlı felç riski artar.
  • Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir.
  • Az su içme vücutta doşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir.
  • Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
  • Az su içen yaşlılarda böbrek yetersizliği sık izlenir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz