KALP İÇİN YAPILACAK İLK TETKİK: EKG – ELEKTRO KARDİYOGRAFİ

0
833

‘’EKG, kalp hastalıkları için bir çok ipucu verir, bir nevi kalbin kimlik kartı gibidir. Kalp muayenesinde ilk yapılacak tetkik EKG dir. Birçok önemli kalp hastalığı için ipucu veren EKG nin normal olması ise kalp hastalıklarını tamamiyle dışlamaz. Bu yazıda EKG nin ne işe yaradığı anlatılmıştır.’’

Kalp her atımda çevresine elektriksel sinyaller yayar. EKG cihazı bu sinyalleri bir araya getirip yazıya döker. Tabi yazıya döküş şekli harflerden ve kelimelerden oluşmaz. EKG nin okunması uzmanlık gerektiren bir durumdur.

EKG ilk planda kalbin ritmi hakkında bilgi verir. Dakikada kaç kez attığı, atımların düzenli olup olmadığı, ritim bozukluğu olup olmadığı EKG ye bakılarak söylenebilir. Hayatı tehtiti eden ritim bozuklukları EKG de saptanabilir. Yine doğuştan gelen ve ciddi ritim bozuklukları ile giden bazı hastalıklar EKG ile bulgu verebilir. Ancak EKG deki bulguların çekim anını yansıttığı unutulmamalıdır.

EKG dünyadaki bir numaralı ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarının tanısında da ilk başvurulan tetkiktir. Acil tedavi gerektiren büyük kalp krizleri EKG de genelde bulgu verir ve acil tedaviye bu bulgulara bakılarak karar verilir. Daha küçük çaplı krizler, yada damar darlıkları da EKG de bulgu verebilir. Eforlu EKG yöntemi ile kalbin üzerindeki yükü arttırarak kalp damarlarında darlık olup olmadığı anlaşılabilir. Daha önceki dönemlerde geçirilen kalp krizleri de EKG ye bakılarak anlaşılabilir.

EKG kalp büyümesi hakkında da bilgi verir. Hem kalp kasının kalınlaşması, hem de kalp boşluklarındaki büyümeler EKG de bulgu verebilir. Kalp büyümesinin sık nedenlerinden olan yüksek tansiyon varlığında EKG mutlaka çekilmelidir.

EKG vücuttaki mineral dengesizliği hakkında da bilgi verebilir. Özellikle potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin kanda aşırı derecede yükselmesi yada düşmesi EKG de sıklıkla bulgu verir.

EKG ile tanı konulan hastalıklardan biride akciğere pıhtı atması olarak tanımlanan pulmoner embolidir. Ciddi pıhtı atımlarında EKG bulgusu sıklıkla gözlenir.

Genellikle enfeksiyonlar sonrası gözlenen kalp zarı iltihabı ve kalbin çevresinde sıvı toplanması da EKG de bulgu verebilir.

Özellikle sporcularda EKG çekimi çok önemlidir. Ciddi kalp büyümeleri  EKG ile anlaşılabilir.

Görüldüğü gibi EKG kalbin bizlere yolladığı bir çok sinyali kağıda dökebilmektedir. Önemli olan kağıda dalgalar şeklinde dökülen  bu sinyallerin doğru şekilde algılanmasıdır. EKG nin normal olması hastalık olmayacağı anlamına gelmez ancak bozuk bir EKG ile ciddi hastalıklara tanı konulabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz