HİPERTANSİYONDA 10 ALTIN KURAL

0
746

sphygmomanometer-with-blood-pressure-bulb-1024x678

”Yaşam şekli değişikliği hipertansiyonda temel tedavi şeklidir”

Hipertansiyon yani yüksek kan basıncı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın ve en önemli sağlık sorunlarından biri. Türkiye’de 50 yaş üzerindeki her 2 kişiden biri yüksek tansiyon hastası. Nadiren belirti verdiği için pekçok kişi de bu hastalığından habersiz yaşıyor. Ancak bu sinsi hastalık kontrol altına alınmadığında kalpten böbreğe, beyinden göze birçok organda geri dönüşü olmayan hasara yol açabiliyor. Oysa hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme riski yarı yarıya, kalp krizi riski de dörtte bir azalabiliyor. Hipertansiyon hastaları bazı alışkanlıklarını değiştirerek tedaviye katkıda bulunmaları hastalığın kontrol altına alınmasını kolaylaştıracaktır. Yaşam şekli değişikliği olarak adlandırılan bu önerileri uyan yeni başlangıçlı hipertansiyon hastalarında ilaçsız takip bile söz konusu olabilir. Hipertansiyonda dikkat edilmesi gereken 10 altın kuralı sizler için sıraladık.

 

1. Tuzu kısıtlayın

Fazla tuz tüketimi sağlık açısından son derece zararlı. Böbrekten kansere, hipertansiyondan kardiyovasküler hastalıklara pek çok rahatsızlığa neden olabiliyor. Hipertansiyonun en temel tedavi şekillerinden biri, tuz tüketimini kısıtlamak. Tuz alımını 3 gram (1 silme çay kaşığı) ile sınırlayan kişilerde kan basıncı 5-10 mmHg aralığında düşüyor. Böylece ilaç kullanmadan özellikle büyük tansiyonda düşüş sağlanmış oluyor.

2. Fazla kilolarınızdan kurtulun

Aşırı kilo hipertansiyon için çok önemli bir risk faktörü. Alınan her kilo ile hem kan basıncı değerlerinde hem de insülin direncinde artış oluyor. Hipertansiyon hastalığının daha erken yaşta ortaya çıkmasındaki ana etkenlerden biri hızlı alınan kilolar. Şişman kişilerde her 1 kg kilo verimi ise kan basıncını 1 mmHg düşürdüğünden fazla kilolardan kurtulmak hastalığa karşı büyük fayda sağlıyor.

3. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının

Sağlıklı ve dengeli beslenme hipertansiyon hastaları için son derece önemli. Özellikle ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalı. Ağır yemek sonrasında kan basıncında bir miktar artış oluyor. Özellikle sindirim bozukluğu yaşayan hastalarda mide ve bağırsak gerilmesinin de getireceği ek stres ile kan basıncında ani ve tehlikeli zıplamalar yaşanabiliyor.

4. Düzenli egzersiz şart

Hipertansiyon hastalarının rutin alışkanlıkları arasına düzenli yürüyüşü katmaları şart. Her gün düzenli yarım saatlik yürüyüş metabolizmanın hızlanması, kalp ritminin düzenlenmesi ve vücut damarındaki artmış direncin düzene girmesi açısından fayda sağlıyor. Hergün yapılacak 20-30 dakika kardiyo-fitness grubu egzersizler ile de 2. ay sonunda kan basıncında 5-10 mmHg arası düşme izlenebiliyor

5. Sigara ve alkolden kaçının

Siz siz olun sigara ve alkol alışkanlığınız var ise, bir kez daha düşünün. Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut “Sigara ve alkol hipertansiyon hastalarında ani yüksek ataklara yol açabilirken, kolesterol seviyesini de yükseltiyor. Sigara ve alkolün terk edilmesi ile kan basıncında 2-5 mmHg arası düşme gözlenebiliyor yani sigara alkolden uzak durmak kalp damar sağlığına katkı yanında kan basıncına da ayar çekiyor” diyor.

6. Gevşeme terapileri yapın

Düzenli gevşeme terapileri hipertansiyonda fayda sağlıyor. Haftanın 2-3 günü yapılacak yoga-pilates gibi gevşeme terapileri, müzik dinletileri ile kan basıncında 2-5 mmHg arası düşme sağlanıyor.

7. Kan basıncınızı ölçüp kaydedin

Kan basıncını düzenli ölçüp kaydetmek tedavi planlaması açısından oldukça önemli. Evde yapılan ölçümler hastanedekilere kıyasla daha düşük ve tedavi planlaması açısından daha değerli. Ortalama ölçüm değerleri ilaç başlama açısından da yol gösterici.

8. İlaçlarınızı düzenli kullanın

Hipertansiyon hastalarının yaptığı en büyük yanlışlardan biri, çeşitli gerekçelerle ilaç kullanımını ihmal etmeleri. Hatta tansiyonun normal seyrettiği günlerde ‘nasılsa tansiyonum iyi’ denilerek ilaç kullanılmıyor. Ancak bu hata ölümcül sonuçlara bile yol açabiliyor. O nedenle tansiyonunuz kontrol altında olsa da, hekiminizin bilgisi olmadan hiçbir şekilde ilacınızı kesmemeniz aksine düzenli almanız gerekiyor.

9. Düzenli ve kaliteli uyku

Tansiyon değerlerinde sık oynamalar tarif eden kişilerin çoğunluğunda uyku bozuklukları olduğu saptanmış. Her gece 7 saat kaliteli uyku gündüz tansiyon değerlerinin ayarlanmasında önemli fayda sağlıyor. Uyku ile birlikte metabolizma yavaşlıyor, kan basıncı düşüyor ve vücut zindelik kazanıyor. Bu kazanç sonraki gün içerisinde de vücuda olumlu etki ediyor.

10. Stresi yönetmek

Stres önemli bir hipertansiyon nedeni. Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut “Özellikle iş yerinde stres yaşayan kişilerin kan basınçları evlere oranla 10-15 mmHg yüksek saptanmıştır. İş yeri stresi yaşayan kişilerde kalıcı hipertansiyon gelişimi daha sık izlenmektedir” diyerek, stresi yönetme becerisinin büyük önem taşıdığını söylüyor.

Bu yazı ile ilişkili haberi youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz