TUZU AZALTMAK İÇİN KALP DOSTU BAHARATLARA YÖNELİN!

0
389

Cooking Plant Urban Spice Giveaway”9-15 mart tuza dikkat haftasında, sofranızdaki tuzu azaltarak damarlarınızı korumaya başlayabilirsiniz”

Kalp damar hastalıkları tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebi. Yapılan araştırmalar sağlıklı yaşam tarzı değişikliği ile kalp damar hastalıklarından ölüm riskinin % 70 lere varan oranda azaltılabileceğini göstermiş. Alınacak önlemlerden biride tuz kısıtlaması. Tuz kullanımı konusunda dünyada önde gelen ülkelerden biriyiz. Sofradan tuzu ihmal etmiyoruz. Dünya sağlık örgütünün önerdiği günlük 6 gram tuzun yaklaşık 2-3 katını tüketiyoruz. Oysaki tuz tüketimi hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları ile direk bağlantılı. Yapılan araltırmalar günlük 1 gram tuz kısıtlamanın kalp krizi riskini % 3, felç riskini ise % 5 azalttığını göstemiştir. Günlük tuz tüketiminin yarıya indirilmesi hipertansiyon kontrolünde temel stratejilerden biri olup, kan basıncında 10 mmhg lık ek düşme sağlar. Peki tuzu nasıl kısıtlayacağız? Tuzu kullanmadaki temel amaçlardan biri yemekleri tatlandırmak olduğundan kullanılacak baharatlar ile tuz miktarı rahat şekilde azaltılabilir. Kullanılabilecek kalp dostu baharatları sizin için sıraladık.

  • Kırmızı maya pirinci: Fermente pirinç de denilen bu ek besin ile yemeklerinize renk ve tat katabilirisiniz. Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezi olan bu besinin ülkemizdede popülaritesi gittikçe artmaktadır. Kolesterol dengesini düzenleyerek kalp damar hastalığı riskini azaltır.
  • Biberiye: özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilir. Vücutta mevcut iltihabi reaksiyonlarının etkisini azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunur. Doğal antioksidan etkisi vardır.
  • Safran: Özellikle pilavları renklendirip tatlandırabilirisiniz. Safranın antioksidan özelliği olup, damar yapısını korur. Vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltır. Kolesterol düşürücü etkiside mevcuttur.
  • Zencefil: Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerinde rahatlıkla kullanılabilir. Vücudun direncini arttıran bu besinin antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi vardır. Damar duvarları üzerinde olumlu etki yaparak tansiyonun kontrolünü kolaylaştırır.
  • Zerde: Zencefilin özlliklerini taşıyan zerde ile özellikle pilavları renklendirip tatlandırabilirsiniz. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu baharat davar dıvarlarını koruyarak yüksek tansiyon kontrolüne yardımcı olur.
  • Kekik: Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekikte antioksidan ve iltihap azaltıcı etki ile damar sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Ek olarak kolesterol düşürücü etkiside vardır.
  • Kişniş: Et yemeklerini tatlandırabileceğiniz bu baharatın faydaları saymakla bitmez. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin dışında kan kolesterol seviyelirini düşürür ve hipertansiyon kontrolüne katkı sağlar.
  • Kimyon: Kuru baklagiller ile yapılan yemeklerin vazgeçilmezidir. İltihabi reaksiyonu azaltır. Şekeri düşürür, kan basıncını düzenler ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
  • Sumak: Salata ve sebze yemeklerinde kullanacağınız bu baharat ile şeker seviyesi düşer ve damarlar şekerin zararlı etkilerinden korunmuş olur.
  • Nane: Hem et, hemde sebze yemeklerini tatlandırır. Antioksidan etki ile damarları korur. Stres giderici ve vücuda rahatlık verici etkisi vardır. Kalp ritmini ve kan basıncının düzenlenmesinde faydalıdır.
  • Karabiber: Çorbaların vazgeçilmezi olan karabiberdede antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca yağ hücrelerinin yıkımını arttırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Tarçın: Kolesterol düşürücü ve şeker düşürücü etkisi vardır. Günlük 1 çay kaşığı kullanılması kalp damar sağlığını korur. Ülkemizde daha çok tatlı yapımızda kullanılsada uzak doğu mutfağına ilgi duyanların yemeklerde vazgeçemeyeceği bir baharattır.
  • Sarımsak tozu: İyi bilinen bir antioksidan olan kuru sarımsak ile yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz. Kan basıncının kontrolünde de faydası vardır.
  • Limon tozu: Yemeklerinizi ayrı bir tat katacağınız limon tozu antioksidan etki ile damar yapısını korur. Tansiyon düşürücü etkisi de vardır.

Bu yazı ile ilişkili haberi youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz