KALP HASTALARINA ÖMÜR UZATACAK 11 ALTIN ÖNERİ :)

3
617

image_650_365Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebidir. Her üç ölümden biri kalp hastalığına bağlı oluşmaktadır. Kalp ve damar hastalığı tanısı konulan kişiler bu durumu dünyanın sonu olarak görmemelidir. Etkili tedavi ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliği ile normal bir yaşam süresi beklentisini yakalamak mümkündür. Sağlıklı bir yaşam şeklini yakalamak için sıraladığımız öneriler tüm kalp hastaları için yaşam anayasası olmalıdır. Kalp hastalarının ömrünü uzatacak 11 altın öneriyi sizler için hazırladık.


1.Sigara içmemek:

Kalp hastalığı gelişimi için en önemli etkenlerden biridir. Stent takılan hastalarda sigara stent tıkanma riskini ikiye katlar. İçilen her sigara ile bypass ameliyatına bir adım daha yaklaşılır. Sadece sigara değil, puro, pipo, nargile gibi tüm tütün ürünlerinden uzak durmak gerekir.


2. İşlenmiş hazır et ürünlerinden uzak durmak:

Salam,sosis,jambon,sucuk gibi tuz ve katkı madde oranı yüksek gıdaların kalp hastalığı riskini arttırdığı net olarak gösterilmiştir. Et taze olarak tüketilmeli, miktar olarak günlük 100 gramı geçmemelidir. Sakatat ürünleride kalp hastalarının uzak kalması gereken ürünlerdendir.


3. Tuz tüketimini azaltmak:

Özellikle kalp yetersizliği ve yülser tansiyon hastaları tuzdan uzak durmalıdır. Sofraya tuzluk konulmamalı, günlük tüketim bir silme çay kaşığı ile sınırlandırılmalıdır. Kısıtlama bütün tuzlar için geçerlidir. Himalaya, okyanus, kaya, rafine edilmiş tuzların hepsi fazla tüketildiğinde kalp ve damarları olumsuz etkileyecektir.


4. Bitkisel ilaçlardan uzak durmak:

Kalp hastaları alternatif tedavileri uygulamaya meyillidir. Piyasaya ticari amaçlı sunulan içeriği belirsiz bitkisel ilaçlar mevcut ilaçlarla etkileşerek ölüme dahi yol açabilir. Alternatif tıbbi tedavi için sadece hekim önerileri uygulanmalıdır.


5. Halı sahaya gitmemek:

Halı saha alışkanlığı ülkemizde oldukça yaygındır. Yeterli komisyona sahip olmayan bir kişi halı sahadaki ilk deparı nabız ve tansiyonda ani yükselme, kalp krizi yada kalp yetersizliği ile sonuçlanabilir. Halı saha kalp hastaları için spor aktivitesi değildir.


6. Soğuk havada kalmamak:

Yürüyüş tüm kalp hastalarında önerilen bir aktivitedir. Ancak soğuk havada uzun süre kalmak ve soğuk havayı solumak kalp kaynaklı göğüs ağrısı ve nefes darlığına sebep olabilir, kalp krizi tetiklenebilir. Mümkün oldukça soğuk havalarda uzun yürüyüşlerden kaçınılmalı yada uygun kıyafet ile soğuk havaya çıkılmalıdır.


7. Alkol tüketmemek:

Kalori değeri yüksek olan alkol kolesterol dengesini bozar, tansiyon değerlerinde artış yaparak kalp hastalarında genel durumu bozar. Özellikle kalp büyümesi ve kalp yetersizliği hastaları alkolden mutlak uzak durmalıdır. Özel günlerde alkol almak isteyen kalp hastaları bir kadeh kırmızı şaraptan öteye gitmemelidir.


8. Reçete edilen ilaçları aksatmamak:

Kalp hastalarının en dikkat etmesi gereken konulardan biridir. Hastalar genelde çok ilaç kullanmama taraftarıdır ve sıklıkla verilen ilaçlar kendi mantıklarına göre kesilir. Özellikle stent takılan hastaların ilaçları aksatması kalp krizi ve ölümle sonuçlanabilir. Sıklıkla kullanımı ihmal edilen kolesterol ilaçlarında mutlaka kullanılmalıdır. İlaçların bitimi beklemeden reçete yazdırmak muhtemel aksaklıkları önleyecektir.


9. Stresli ortamlara girmemek:

Stres kalp hızı ve tansiyonu arttırır. Vücudu tetikte tutacak hormonları aktive ederek kalp hastalığı riskini arttırır. Kalp krizi ve ritim bozukluklarını rahatlıkla tetikleyebilir. Kalp hastaları kavga, kargaşa, tartışma, trafik gibi ek stres oluşturacak ortamlardan uzak durmalıdır.


10. Yalnız kalmamak:

Boşuna yalnızlık Allah’a mahsus diye söylenmemiş. Yalnız yaşayan kişilerde kalp hastalığının daha fazla geliştiği saptanmıştır. Grup halinde yapıslan sosyal aktiviteler hasta üzerinde olumlu etki oluşturur. Özellikle kalp yetersizliği hastaları hem tedavinin takibi hemde gerektiği hallerde sağlık kuruluşuna ulaşımı sağlama adına aile yada bakımı üstlenecek bir kişi ile yaşamalıdır.

11.Kızartma yememek:

Birçoğumuzun hayır diyemediği kızartmalar aslında kalp ve damar sağlımızın baş düşmalarından biri. Özellikle dış mekanlarda tüm gün aynı yağla yapılan kızartmalar vücuda zararlı trans yağ asitlerini yükleyerek damar sertliği oluşumunu hızlandırır. Kızartma bağımlısı kişiler, daha sağlıklı pişirme yöntemi olan ızgara ile de benzer damak tadını yakalayabilirler.

Not: Bu yazı 18 Ocak 2016 tarihinde haberturk.com da yayınlanmıştır.

http://www.haberturk.com/saglik/haber/1182607-kalp-hastalari-bu-11-seyi-sakin-yapmayin

Bu yazı ile ilişkili programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

3 YORUMLAR

  1. 2013 ta üç damar operasyon geçirdim ldl 150den aşa düşmedi 20 mg ilac içiyorum 2km lik yürüş yaparım su an hemogram glukoz 110 trigliserid 122 ldl 150 crp 0.1 b12 295 hgb 16 plt 144 gibi napmamlazım cerahım hasan karablut murat ökten napmalıyım

    • Kolesterol tedavisinin gözden geçirilmesi şart. Değerler hedef aralıkta gözükmüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz