MÜZİK HEM RUHUN HEMDE KALBİN GIDASI :)

0
744

music-heartHayatında müzik dinlemeyenimiz var mı? Tabiki de yok. İnsanları dertlerden ve sıkıntıdan uzaklaştıran kimi zaman mutlu eden bazen hüzünlendiren müzik, bir tedavi şekli olarakda sağlıkta kendine yer edinmiş durumda. Müzk dinlemenin sağlığa etkisi konusunda çok sayıda bilimsel çalışma yapılmış. Bu çalışmalardan çıkan ana sonuç müzik dinlemenin insanda kaygıyı azalttığı, eğrı eşiğini yükselttiği yönünde. Öyleki özellikle ameliyat sonrasında düzenli müzik dinleyen hastalarda ağrı kesici ihtiyacının azaldığı gösterilmiş.

Ruhun gıdası olarak nitelendirilen müziğin kalp sağlığı üzerinde de çok sayıda faydası gösterilmiş durumda. Özellikle yüksek tansiyonu mevcut kişilerde hem büyük hemde küçük tansiyonu azalttığı gösterilmiş. Kan basıncı üzerindeki bu etki vücuttaki kaygının azalması ve tetikleyici sistemlerin baskılanması yoluyla olduğu düşünülüyor. Ayrıca müzik dinlemenin vücuttaki tetikleyici sempatik sistem etkisini azaltarak kalp hızını düşürdüğü gösterilmiş. Ayrıca kalp hastalığı gelişiminin ön gördürücü bulgularından olan kalp hızı değişkenliğinde de düzelme yapmış müzik. Bu etkiler özellikle kalp krizi geçiren kişilerde daha belirgin olarak saptanmış. Başka bir deyimle, ”düzenli müzik dinlemek kalp krizi geçiren kişilerin iyileşme sürecini hızlandırıp yeni kalp krizi geçirme riskini de azaltıyor”

Peki her müzik türü, kalp sağlığında aynı etkiyi yapıyor mu?

bachBatı ülkelerinde yapılan araştırmalarda dinlendirici klasik müziklerin ritim ve sesin ön planda olduğu metal yada tekno müziklerden daha faydalı olduğu gösterilmiş. Öyleki ünlü besteci Bach ın eserleri kalp dostu olarak nitelendirilmeye başlanmış. Ülkemizde ise ney dinletilerinin kalp sağlığı üzerinde olumlu etki bıraktığı dile getirilmiştir. Ancak müzik seçimi konusunda kişisel tercihler önem arzetmektedir. Kişinin tercih ettiği müzik türünü dinlemesi kalp sağlığını daha olumlu olarak etkileyecektir. Yinede vücudu hareketlendirecek yada kaygıyı arttıracak, tekno-metal müzik ve arabesk ten uzak kalınması kalp sağlığı açısından mantıklı görünmektedir.

Günde ne kadar müzik dinleyelim?

Yapılan bilimsel çalışmalarda 5 dk ile 1 saat arasında süreler kullanılmıştır. Ancak kısa süreli müzik dinlememnin kalp üzerindeki olumlu etkileri net gösteremediği gözlenmiştir. Bu nedenle ortalama günlük 30 dk müzik dinlemek kalp sağlığına olumlu etki göstermeye yetecektir.

Müziği ne zaman dinlemek lazım?

Hastanedeki hastalar için özellikle operasyon öncesi ve operasyon sonrası erken dönemde yada serumla ilaç alınması sırasında müzik dinletisi önerilmektedir. Hastane dışında, özellikle vücuttaki stres düzeyinin artacağı toplu taşıma ile yolculuklarda, yemek sırası ve sonrası, spor sırasında ve sonrasında müzik dinletisi tercih edilebilir. Ağır spor yapan kişilerde istirahat sırasında müzik dinlemenin kalp hızında daha çabuk bir düşme yaptığı gözlenmiştir.

Sonuç olarak, müzik ruhun olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Günde 30 dk dinlendirici vasıfta müzik dinlemek, vücudu sakinleştirecek, tansiyon ve nabızı düşürerek kalp sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.

Not: Bu yazı 23.12.2015 tarihinde mynet.com da yayınlanmıştır.

http://www.mynet.com/haber/saglik/muzik-kalbin-de-gidasi-2236954-1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz