SAĞLIKLI VE MUTLU BAYRAMLAR :)

1
57

 

1401477359_et_kavurma_502654742”Kurban bayramını sağlıklı geçirmek için bu önerilere kulak verin”

Kurban bayramın yaklaşmasıyla birlikte evlerde tatlı bir telaş başlamış durumda. Herkesin aklında farklı planlar dönsede, genelleme yapıldığında kurban bayramı ile ilgili 3 ortak nokta ortaya çıkacaktır. Kurban kesmeye hazırlanan kesim, bayramda ziyaret ve tüketim yapacak kesim, tatile çıkacak kesim. Bu 3 grupta dikkat etmediği taktirde bayram süreci hastanede sonlanabilir. Kurban bayramında kalp krizi riski artmaktadır.

Kurban kesim işine kalbinizi kurban vermeyin:

Özellikle kasaplığa soyunan acemi kimselerin bir taraflarını kesip yaralamaları rutin haber konusudur. Acemi kasapları bekleyen diğer tehlike ise kalp krizidir. Kurban kesimi ciddi efor gerektiren bir iştir. Özellikle büyük baş hayvan kesiminde sarfedilecek aşırı efor yada küçükbaş hayvanların bir kişinin sırtına yüklenip taşınması risk grubundakilerde kalp krizi ile sonlanabilir. Kurban döneminin sıcak mevsime doğru kaydığıda göz önüne alınırsa, özellikle sıcak bir günde güneş altında kurban kesimi kalp krizine davetiye çıkarabilir. Kurban bayramında kesimlerin yoğun olduğu ilk 2 günde hastanelere başvuran kalp krizi vakalarında ciddi artış söz konusu olmaktadır. Bu nedenle kurban kesimi ehil ellere bırakılmalıdır.

Kavurma ile bayrama başlamak yüksek tansiyon, çarpıntı ve kalp krizine davetiye çıkarır: Kurban bayramında kalbi bekleyen diğer risk ise yağlı kavurmalardır. Kurban kesiminde yorulan kişiler genelde kendilerini kesmiş oldukları hayvanın kavurması ile ödüllendirirler. Kahvaltıya tuzlu, baharatlı ve yağlı bir kavurma ile başlamak tansiyon değerlerini arttırabilir ve kan akışkanlığını yavaşlatarak pıhtı oluşumuna meyil hazırlayabilir. Özellikle kavurmadan sonra bir de sigara yakılırsa kalp krizi oluşumu için en uygun ortam sağlanmış olur.

Kurban bayramında et yenilmez mi? Et tabi ki yenilecek, ancak kaliteli et tercih edilecek, miktarında aşırıya kaçınılmayacak ve pişirme yöntemi sağlıklı olacak. Et, içerdiği protein, vitamin ve mineraller ile vücut için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Günlük önerilen et miktarı ortalama 80 gr olup, bu miktardaki düzenli tüketimin kalp damar hastalığı ile ilişkisi gösterilmemiştir. Günlük 250 gr üzerinde et tüketen kimselerde risk çok daha fazladır. Aşırı mikratda kırmızı et ve sucuk, salam gibi işlenmiş et tüketen kişilerde kalp hastalıklarına bağlı yaşam süresi kısalmaktadır. Ayrıca bu kişilerde hipertansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ve bazı kanser türlerinde artış olmaktadır. Ayrıca bu kişilerde mide asit oranı artmakta ve ülsere zemin oluşmaktadır. Aşırı et tüketen kimseleri bekleyen diğer tehlike ise ürik asit yüksekliğidir. Ürik asit damar sağlığını bozan, böbreklerde taş oluşumuna zemin hazırlayan ve Gut hastalığını tetikleyen bir metabolizma ürünüdür. Özellikle büyükbaş hayvanlarda taze kurban eti genelde sert ve sindirimi zordur. Etin bir süre bekletilmesi, yada pişirme yöntemi olarak fırın yada buğulama şeklinin tercih edilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır. Kavurma yerine ızgara tercih edilmesi etin besin değerlerini koruyacak daha sağlıklı olacaktır. Eti pişirmeden önce, görünen yağların temizlenmesi ve ek olarak kuyruk yağı kullanılmaması gerekir. Sakatat yüksek miktarda kalori içerdiğinden kalp hastalarının uzak durması gereken bir üründür. Bir porsiyon ızgara biftek, bonfile yada antrikot yanına yeşil salata ve tuzsuz ayran kurban yorgunluğunu fazlasıyla alacaktır. Ayrıca ızgara yerine kiremitte mevsim sebzeleriyle süslenmiş et sotenin hem lezzetine doyulmaz hemde sindirimi rahattır.

Beslenmede ek olarak nelere dikkat edelim?

  • Güne hafif kahvaltı ile başlamanız gün içerisinde tansiyon ve ritmin normal aralıkta seyretmesine katkı sağlar. Et tüketimini öğle ve akşam yemeklerine erteleyin.
  • Biberiye, kişniş, kekik ve nane ile eti tatlandırabiliriz. Bu baharatlar antioksidan etkiye sahip olup damar dostudur.
  • Et yemeklerinin yanına konulan yağsız yeşil salata ile damar sağlığına katkıda bulabilirsiniz. Salatayı tatlandırmak için sumak, limon tozu ve üzüm sirkesi önerilen damar dostu ek besinlerdir.
  • Tatlı ikramı olarak sindirimi kolay ev yapımı şekeri abartılmamış sütlaç iyi bir tercih olacaktır. Azaltılmış şekerin yerine sütlaç kolesterol düşürücü etkisi olan tarçın ile birlikte ikram edilebilir.
  • Tatlı yerine meyve ikramından kaçınmayın. Eylül ayında semt pazarlarında rahatça bulabileceğimiz çekirdekli kırmızı üzüm ikramı ile kalpleri koruma altına alın.
  • İçecek ikramı olarak hava şartlarıda gözöüne alınarak evde hazırlanmış ayran yada taze meyve kompostosu iyi bir tercih olacaktır. Sıcak ikramlardan çay, türk kahvesi ve bitki çayları rahatlıkla tüketilebilir. Ancak sıcak ikramlarda şeker yerine bitter çikolata seçimi damar sağlığı açısından daha faydalı olacaktır.Tatilciler ne yapsın?
  • Tatilcileri bekleyen en büyük tehlike tabiki açık büfe tüketimi ve hareketsizlik olacaktır. Açık büfede midenin sınırı zorlanmamalıdır. Ağır yemekler sonrasında kan koyulaşmakta ve kalp krizi riski artmaktadır. Ayrıca tüketilen çok miktardaki karışık tür gıdalar nedeniyle hem mide bağırsak bozuklukları gelişebilir hem de tansiyon değerlerinde artış olabilir. Bunun yerine vücudunuzu yormayacak olan alakart yemek çeşitleri tercih edilmelidir. Alışılmış öğün çeşitlerinin dışına çok çıkılmamalıdır.
  • Tatil düşünülenin aksine yan gelip yatma yeri olmamalıdır. Tatilde yapılacak günlük 30 dk hızlı tempo yürüyüş ile spor alışkanlığına başlangıç yapılabilir. Yüzmeyi tercih edecek kalp hastaları kıyıya paralel olarak eşit nefes temposuyla yüzmelidir.
  • Sonbaharın değişen hava şartları gözönüne alınarak yolculuğa çıkılmalıdır. Özellikle deniz tatili yapacak kişiler ummadıkları bir soğuk ve yağışlı havayla karşılaşabilirler. Yolculuğa çıkmadan vücudu koruyacak kıyafet temini önemlidir.

Bu yazı ile ilişkili haberi youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz