BU SONBAHAR MEYVELERİ KALP SAĞLIĞINI KORUYOR

3
1096

IMG-20150922-WA0000”Alıç, hünnap, kızılcık ve yaban armutu; sonbaharın klasikleri üzüm, nar ve turunçlarla birlikte kalp ve damar sağlığını koruyan başlıca meyvelerdir”

Kalp hastalıkları tüm dünyadaki en önemli sağlı sorunu ve ölümlerin ilk sırada gelen sebebidir. Kalp hastalıklarını önlemek için diyet önemli köşetaşlarından biridir. Akdeniz diyeti tüm dünyada kabul edilmiş diyet şekli olup, diyette alınacak günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi ile kalp damar hastalıklarının azaldığı gösterilmiştir. Meyvelerin çoğunluğu içerdikleri protein, mineral, lif vede özellikle antioksidan etkileriyle damar sertliğini azaltmaktadır. Her meyvenin sahip olduğu besin değeri ve kalp ve damar hastalıklarına olumlu etkisi farklılık gösterir. Meyve tercihi yaparken temel nokta taze mevsim meyvesi tercih edilmesi ve uygun miktarda tüketilmesidir. Sonbahar denilince akla ilk gelen kalp ve damar dostu meyveler üzüm ve nar ve turunçlar olup, bazı meyvelerin önemi net bilinmemekte ve bu nedenle az tüketilmektedir. Sonbaharın gizli kalmış hazinelerini sizin için derledik.

ALIÇ:

Kalp ve damar hastalıklarında ilk sırada tüketilmesi gereken meyvelerden biridir.Tam bir kalp dostu olan alıç meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Kalbi güçlendirici etkisi olan alıç, kalp yetersizliğinde faydalıdır. Kalp ritmini dengeleyen ve kalp damarlarında genişleme yapan bu meyve aynı zamanda kolsterolü düşürür ve tansiyonu dengeler. Kalp krizi gelişme riskini azaltır. Etkilerini içerdiği flavonoitler ve prosiyanitler ile yapan bu meyve sonbahar döneminde taze tüketilebilir. Diğer zamanlarda ise en çok çay şeklinde tüketilmektedir. Alıç çayı hazırlanırken sadece meyvesinden değil, meyve çiçeği ve yaprağındanda faydalanılır. Günlük 2-3 bardak alıç çayı önerilen tüketim miktarıdır. Taze alıç için günlük 1 porsiyon (100 gr) ile kalbimize sıhhat katabiliriz.

HÜNNAP:

Sonbahar meyvesi olan hünnap, güçlü bir doğal antioksidandır. Zengin miktarda vitamin ve mineral deposu olan bu meyve özellikle çin de alternatif tıpın vazgeçilmezleri arasındadır. İnce bir kabuğa sahip olduğundan kolayca çiğ olarak tüketilebilir. Olgunlaşmış olanları oldukça lezzetlidir. Kolesterol içermeyen ama besleyici değeri olan bu meyve kolesterol seviyesini düşürürken, damar sertliğinde azalma yapar. Özellikle kaygı bozuklukları ve depresyona iyi gelen bir meyvedir. Günlük önerilen tüketim miktarı 100 gramdır.

KIZILCIK:

Sonbaharda pazarlarda yerini alan bu meyve neredeyse bütün vitaminleri içerir. C vitamini bol miktarda bulundurur. Mineral açısındanda zengin olan kızılcık, karbonhidrat içeriği düşük olmasına karşın besleyeci değeri yüksektir. Doğal bir antioksidan olan kızılcık, içerdiği flavonoidler ile damar sertliğine karşı savaşır. Ek olarak vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren kızılcığın kaner hastalarında da faydalı etkileri olduğu bildirilmiştir. Ham meyvesi direk tüketilebileceği gibi en sık tüketme yöntemi komposto şeklindedir. Özellikle çiğ meyveden yapılan kızılcık şerbeti kanı sulandırır. Diğer mevsimlerde ise kurutulmuş kızılcık ile şerbet yada çay yapılabilir.

YABAN ARMUTU:

Ahlat olarak da bilinen ve doğada kendiliğinden yetişen bu meyve sonbaharda olgunlaşmış meyve verir. Acımsı bir tadı olduğundan sıklıkla tüketilen bir meyve olmamasına karşın vücuda oldukça faydalıdır. A ve C vitaminleri yanında tanen, magnezyum ve kalsiyum içeren bu meyve antioksidan etkiye sahip olup, kanı sulandırır. Kurutulduğunda besin değerini koruyan bu meyve sıklıkla çay ve komposto olarak tüketilir. Özellikle sindirim sıkıntıları ve ishale iyi gelen bu meyvenin aynı zamanda şeker seviyesini düzenleyici etkisi vardır.

3 YORUMLAR

  1. Hocam merhaba
    aort damar genişliği nin eko da 4.6 olduğu söylendi. alıç bitki çayı içmemiz faydalımıdır.
    Birde bu damar genişliği hamileliği etkileyen bri sorunmudur
    teşekkürler

    • Aort damar genişliği hamilelik için risk teşkil eder ve yakın takip gerektirir. Alıç damar sağlığıu için faydalıdır ancak aort damarındaki genişlemeyi önlemeyecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz