BÜYÜKŞEHİR GÜRÜLTÜSÜ KALPLERİ TEHDİT EDİYOR

0
227

”29 Eylül Dünya Kalp Günü için hazırladığımız özel haber”

Kalp ve damar hastalıkları bütün dünyada en önde gelen ölüm sebebi olmaya devam ediyor. Öyle ki her 40 saniyede 1 kişi kalp ve damar hastalıklarından kaybediliyor. Bu hastalığın gelişiminde büyükşehir yaşantısının rolü olduğu sürekli söyleniyor. Şehir yaşantısının getirdiği sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve stres kalp krizi gelişiminde temel faktörlerin başında geliyor.

Sıklıkla gözden kaçan bir diğer etken ise gürültü kirliliği. Yanlış duymadınız, gürültü kirliliği kalp krizi sayısında artışa yol açıyor. Şehirde yaşanan gürültü kirliliğinin % 80 i yollardan gelen trafik gürültüsü oluşturuyor. Buna raylı sistem ve havaalanı gürültüsü de eklendiğinde şehir gürültüsünün çoğunluğunun ulaşım ve trafik kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Gürültü kirliliğinin kalbe olan zararlı etkisi çeşitli araştırmalar ile gösterilmiş. Son olarak dünyanın en gürültülü şehirlerinden birisi olan Madrid teki araştırmada trafik gürültüsünün kısa dönemde bile kalbi etkileyebileceği gösterilmiş. Ölçüm yapılan bölgelerin yarıdan fazlasında gürültü düzeyleri, dünya sağlık örgütü verilerinin üzerinde saptanırken bu bölgelerde kalp krizi sayılarının daha fazla olduğu gözlenmiş. Kalp krizi gelişiminin % 3 ünde trafik gürültüsü ana etken olarak gözlemlendiği araştırmada; yaşlılarda riskin daha fazla olduğu gözlenmiş. Gürültüdeki her 1 dBA birimlik artış kalp damar hastalıklarından ölüm oranını % 3.8 arttırırken, 65 yaş üstü kişilerde kalp krizi riski 3 kat daha fazla saptanmış. Gürültü kirliliği ve trafik konusunda Madrid ile yarış halindeki İstanbul da riskin ne kadar büyük olduğu apaçık bir gerçek. Trafik gürültüsüne stresin de eşlik etmesi, ani bir sinir boşalması kalp krizi riskini belirgin olarak arttıracaktır.

Trafik gürültüsünün kalp krizini tetiklemesinde temel mekanizma vücudun uyarıcı sistemi olan sempatik sistemin harekete geçmesiyle açıklanıyor. Gürültünün bu sistemi tetiklemesi sonrasında vücutta adrenalin ve kortizol seviyesinde artış olur. Bu hormonların etkisi ile gelişen damarlardaki büzüşme, tansiyon yükselmesi, kanın koyulaşması ve pıhtı oluşumuna eğilim kalp krizi yada felç ile sonlanabilir.

Gürültü kirliliğinden kaçmak mümkün mü? Bu soruya bir kesim imkansız cevabı verebilir. Ancak alınacak basit tedbirler ile kalbimizi gürültü kirliliğinden koruyabiliriz. En önemli nokta elbette yaşam alanımızı iyi seçmemiz olacaktır. Özellikle emekli kişilerin şehir gürültüsünden uzaklaşıp yavaş şehirlerde yaşamını sürdürmesi en mantıklı seçenektir. Bunun dışında oturulacak evin emlakçıların dikte ettiğinin tam aksine, havaalanı, demir yolu, otoyol ve ana caddeden uzak olması vücudun maruz kalacağı gürültü oranını azaltacaktır. Yaşam yerini değiştiremeyenler için ise gürültü izolasyonu yapan kulaklık kullanımı en mantıklı seçim olacaktır. Yaşantımızın vazgeçilmezi olan cep telefonlarına bu özel kulaklıklar ile bağlanmak kalp sağlığımıza fayda sağlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz