KALP VE DAMAR DÜŞMANI 11 BESİN GRUBU

2
7718
Heart health and bad diet stroke risk concept. Heart shaped of fast junk fatty food

‘’29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında hazırlanan bu yazımızı mutlaka okuyunuz’’

‘’Dengeli ve akılcıl beslenme şekli kalp ve damar sağlımızı koruyacaktır’’

Kalp hastalıkları tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebini oluşturuyor. Sağlıklı bir yaşam şekli ile kalk ve damar hastalıklarında % 50 ye varan düşüşler sağlanabiliyor. Sağlıklı yaşamın temel bileşenleri hareket, ideal kiloya ulaşma, dumansız hava sahası ve sağlıklı beslenmeden geçiyor. Özellikle fast-food kültürünün getirdiği hazır gıda kültürü ile şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarında ciddi artışlar mevcut. Temel olarak şekeri ve tuzu azaltıp, yağ tüketimini doymamış yağlara kaydırmak gerekir. Kalp ve damar sağlığını bozan aşağıdaki besinlerden mümkün oldukça uzak kalmak şart.

-Şekerlemeler ve çikolatalar:

Bir çoğumuzun dur diyemediği rengarenk şekerlemeler damarlarımızı bir bir tahrip ediyor. İnsülin direncini bozan şekerlemeler kan şekerini yükseltir ve fazlalığı yağa dönüşerek vücutta birikir. Şeker kaplı kahvaltılık gevreklerden de uzak durmak gerekir. Şeker dengesini bozan yüksek fruktozlu mısır şurubunun kullanıldığı ürünlerden de uzak durmak gerekir. Şekerleme için en sağlıklı tercih kakao oranı % 70 ve üstündeki bitter çikolata olacaktır.

-Gazoz ve kola grubu içecekler:

Yüksek şeker ihtiva eden aromalı bu içecekler şeker düzenini bozup vücuda ek kalori yükler. Diyet içecek tercihi de sorunu çözmeyecektir. Bu içeceklerde bulunan yapay tatlandırıcılar da sağlıklı tercihler değildir. Bu içeceklere alternatif tüketilen meyve suları ve sebze sularının da şeker ve tuz oranları yüksektir. En sağlıklı içecek her zaman için su olmalıdır.

-Soslar:

Yemekleri tatlandırmak için kullanılan soslar içerdikleri yüksek tuz oranı ile tansiyon değerlerinde zıplamalar yapabilir. Soya sosu, ketçap, makarna sosları, salata sosları, barbekü sosu, uzak doğu yemeklerinde kullanılan soslar hep tuz ve şeker kaynağıdır.

-Fast-food:

Özellikle gençler tarafından tercih edilen kızarmış patates, kızarmış tavuk, cheesburger, pizza grubu gıdalar yüksek oranda tuz ve yağ içerir. Bu gıdalar şişmanlık, damar sertliği ve şeker hastalığı gelişimine yol açan etkenlerin başında gelmektedir. Kızartmalarda gün boyu aynı yağın kullanılması yağın okside olmasına ve trans yağa dönüşmesine neden olacaktır.

-Et ürünleri:

Özellikle işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak gerekir. Sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünlerinde de yüksek oranda tuz, doymuş yağlar ve nitrit mevcuttur. Hazır et bolyon ve et suyu da sağlıksız tercihler olacaktır. Yüksek kolesterol ihtiva eden sakatatlar yerine az yağlı etler tercih edilmelidir. Et tüketiminde günlük tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. 100 gram et günlük hayvansal protein ihtiyacını karşılamaya yetecektir.

-Yağlar:

Damar hastalığının temel odaklarından biri de yağlardır. Özellikle trans yağlar damarlar için oldukça zararlıdır. Kızartmalarda ve fırınlanmış hazır gıdalarda daha çok mevcuttur. Doymamış yağ oranı yüksek zeytinyağı, çörekotu yağı gibi yağlar sağlıklı tercihler olacaktır. Günlük doymuş yağ hakkımızı margarin yerine tereyağından karşılamak daha mantıklı tercih olacaktır. Raflarda gözlediğimiz sıfır-yağ yazan ürünlere de dikkat etmek gerekir. Bu ürünlerde sıklıkla bol miktarda vücutta yağa dönüşecek  şeker mevcuttur.

-Süt ürünleri:

Doymuş yağların en çok alındığı besin peynirdir. Özellikle krem peynir tüketimin de dikkatli olmakta fayda vardır. Yoğurt özellikle içerdiği probiyotikler nedeniyle oldukça faydalıdır. Ancak meyveli ve aromalı yoğurtlar, kremalar, milkshake gibi hazır sütlü içeceklerde ek şeker mevcuttur.

-Beyaz ekmek:

Lif içeriği az ve glisemik indeksi yüksek beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek türlerini tercih etmek gerekir. Evde kendimizin yapacağı ekmekler en sağlıklı tercih olacaktır. Yine de öğünlerde ekmeklere 2 dilim ile sınır koymak kalori yükümüzü hafifletecektir.

-Tatlılar:

Özellikle hamurlu atıştırmalıklar ve tatlılar vücudun şeker düzenini alt-üst etmektedir. Kek, pasta, bisküvi, çörekler, kurabiyeler, şerbetli tatlılar….saymakla bitmeyecek bu çekici tatların hepsinde yüksek oranda şeker ve yağ mevcuttur. Tatlılara dur demek kalp ve damar sağlığı için büyük bir adım olacaktır. Tatlı tercihimiz ev yapımı sütlü tatlılar şeklinde olmalıdır. Ek olarak hazır satılan paket dondurmalar genelde şeker ve kremalardan ibaret olup şeker dengesini bozan gıdalardan biridir. Özellikle cips grubu atıştırmalıklar da içerdikleri yüksek tuz ve yağ oranı ile kalp ve damar sağlığını tehdit etmektedir.

-Konserve gıda ve çorbalar:

Yüksek oranda tuz barındıran bu gıdalar tansiyon düşeylerinde artışlar yapabilir. Ayrıca bu gıdalarda kullanılan yağların büyük kısmı da sağlıksız bitkisel yağ karışımlarından oluşur.

-Pirinç:

İşlenmiş beyaz pirinç glisemik indeksi yüksek bir gıdadır. Hazırlanması sırasında lif ve besleyici besin tabakasını çoğunluğunu kaybeder. Türk mutfak kültürüne daha uygun bulgur tüketiminin tercih edilmesi pirince oranla daha sağlıklıdır.

”Kalp hastaları nasıl beslenmeli” başlıklı programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz

2 YORUMLAR

  1. Son derece önemli ve faydalı bilgiler
    Okumakla kalmamalı yaşamımızda uygulamalıyız
    Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırları desek yalan olmaz
    Ahmet hocamız kaleminize sağlık,
    Teşekkür ederiz

  2. cok mutlu oldun cok acik ve bu guzel anlatimdan dolayi kafama takilan seyler vardi onlarida ogrenmis oldum cok tesekkurler elinize saglik hocam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz