Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

1
635
Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler
Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler Kalp sağlığını korumanın yolu önceden tedbir almaktan geçmektedir. Damar ve Kalp hastalıkları, batı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizdede en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Sağlık için dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, stres, sigara ve alkolden uzak durmak gerekir.

Beslenme

Tansiyonu ve kolesterolü kontrol altına almanın ilk şartı sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamaktır. Bunun için doymuş yağlardan ve tuzdan olabildiğince kaçınmak, meyve, sebze ve lif yönünden zengin besinlere yönelmek gereklidir. Doğru rejimin az miktarda protein içermesi, bu proteini ise balık, kümes hayvanları ve soyadan alınması önerilmektedir. Pratik beslenme önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Meyve, sebze ve salatayı daha çok tüketmeli, beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeği tercih etmeli, kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmeli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmeli, aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmede haftada 2-3 kez yer vermeliyiz.

Tatlı tüketmek istediğinizde ağır hamur tatlıları yerine protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlıları haftada 1-2 gün tercih edebilirsiniz. Kilo fazlanız varsa sofra şekerini kullanmayıp, içeceklerinizi şekersiz veya tatlandırıcı kullanarak tercih etmelisiniz. Et tüketiminde tavuk ve balık ve bunlar pişirilirken fırın yada ızgara tercih edelim.

Sayacağımız besinlerden ise mümkün oldukça uzak durmalısınız: Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, dil v.b) ,kabuklu deniz hayvanları ( karides, midye, kalamar v.b), tam yağlı etler, sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk ve hindi derisi, yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar), yağda kızartma ve kavurmalar, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar, alkollü içkiler, hazır meyve suları, meşrubatlar , tereyağı, kuyruk yağı, içyağı, margarin yağı lezzet verici olarak kullanılan et suyu veya tavuk suyu

Kilo

Yüksek tansiyona yol açan nedenlerin başında fazla kilolar gelmektedir. Fazla kilolu olmak aynı zamanda koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği ve inme içinde risk oluşturmaktadır. Öte yandan kilo kaybı, özellikle karın bölgesinden zayıflandığında kan basıncını hemen düşürerek kalbin boyutlarını küçültmektedir. Tansiyon hafif şekilde yüksekse beslenmede tuzu kesmek, ilaç kullanmadan tansiyonu normale düşürmeye yardımcı olur.

Alkol ve sigara

Günümüzde sigara önlenebilir ölüm sebepleri içinde ilk sırayı almaktadır. Sigaranın içinde 4000’den fazla madde ve en az 40 tanesinin kanser hastalıklarına sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca sigara kullanımı, kalp damarlarının tıkanmasına dolayısıyla kalp krizine sebep olmaktadır.

Sigara tiryakilerinin mutlaka sigarayı bırakması gereklidir. Sigarayı bırakmak kişinin sağlığını ve hayatınıolumlu etkileyecektir. Öncelikle sigaranın sebep olduğu hastalıklardan kişi kendisini korurve daha uzun yaşar. Tad alma duyunuz düzelir ve kişi hayattan daha fazla zevk almaya başlar. Kokuları daha iyi ayırt eder, ağız ve diş sağlığınız daha iyi olur. Bir maddenin kontrolünden çıkmak kişinin kendisine olan güvenini arttırır.

Dolayısıyla fiziksel olarak daha iyi hisseder ve kondisyonu artar. Çevresini ve ailenisini sigara dumanından kurtarır. Sigara içmeyerek öncelikle çocuklar sonrada çevremiz için iyi bir örnek olmalıyız.

Tansiyonu yükselten bir diğer etmen olan alkol, aynı zamanda bazı ilaçlarla etkileşim yaratabilmektedir. Çok fazla kalori içermesine karşın hiçbir besleyici değer taşımayan alkol, organizmaya zarar vermektedir. Sadece kırmızı şarabın kan yağları üzerindeki olumlu katkıları olduğu bilinmektedir ancak bunun limiti 1 veya 2 kadehi geçmemelidir.

Fiziksel egzersiz

Fiziksel egzersiz, damarların esnekliğini artırmaya ve korumaya yardımcı olur. Hareketsiz bir yaşam sürdüren insanların sporculara göre hipertansiyona yakalanma riski yüzde 35 daha fazladır. Ancak yüksek tansiyonu olanların, bir doktora danışmadan evvel egzersize başlamamaları gerektiği önemle belirtiliyor. Araştırmalara göre fiziksel egzersiz, yüksek tansiyonu olanlarda tansiyonu kontrol altına almada yardımcı olmakta ve ilaç gereksinimini azaltmaktadır.

Egzersizin diğer yararları şu şekilde sıralanabilir:

Düzenli spor sonucunda kalbe oksijen sağlayan sistem ve organlar güçlenir; verimleri artar, toplam kolesterol düzeyindeki “iyi” kolesterolün oranı artar, kolesterolün zararı azalır. Stresin yaratabileceği olumsuz etkileri azaltarak, kalbe zarar vermesini engeller.

Kilomuzu kontrol altında tutmamız kolaylaşır.Egzersiz vücudun oksijen gereksinimini artırmakta; böylece, başta kalp ve kan dolaşım olmak üzere oksijen sağlayan sistemler güçlenmekte ve daha verimli çalışmaktadır. Egzersiz yaptıkça kas lifleri ve tabii bu arada kalp kasları da güçlenmekte.

Ayrıca, her spor yapışımızda, kalbimiz daha hızlı atmakta olduğu için güçlenmekte, hatta biraz da büyümektedir. Dolayısıyla, kalbin her atışında, eskisine oranla daha fazla kan pompalanmakta ve kaslara daha çok oksijen ulaşabilmektedir. Egzersiz yaparken kaslarımız, kalbin pompaladığı kandan oksijeni çekerek enerji üretir. Egzersizi düzenli yaptığımız sürece, kaslar içlerinden geçen kandan daha çok oksijen çekme kapasitesi geliştirirler.

Böylece, kalbin hızlı hızlı atarak kaslara yüksek miktarda kan pompalama görevinde bir rahatlama olur. Egzersizi düzenli yapınca, kaslar aynı miktardaki kandan daha çok oksijen çekebildikleri için, kalp üzerindeki yük azalır. Unutulmamalıdırki, fiziksel egsersizin yararlı olanı düzenli şekilde yapılanıdır.

Stres

Stres hipertansiyonu ve koroner kalp hastalığını tetikleyen etkenlerden biridir. Bazı rahatlama teknikleri ve psikoterapi huzursuzluğu ve stresi azaltarak kalp sağlığını korumada yardımcı olmaktadır.

Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma gözatın

Kalp Sağlığı ilgili videolarıma youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Bu yazı ile ilişkili programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

1 Yorum

  1. Gerçekten kalp sağlığı açısından yapılması gerekenler bunlar ama…Günümüz şartlarında ulaşa bildiğimiz doğallık o kadar kısıtlı ki…artık ne kadar yapabiliyorsak yanımıza o kar kalıyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz