EYLÜL AYI İLE KALBİMİZE TAZELİK KATALIM

0
317

1”Eylül ayı; balığın, üzümün ve cevizin en tazesinin tezgahlarda yerini aldığı zamandır. Taze balık, üzüm ve ceviz tüketerek kalp ve damar sağlığınızı koruma altına almak elinizde”

Kalp hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir numaralı ölüm sebebi. İnsanların üçte biri damar rahatsızlıklarının neden olduğu kalp krizi ve felç ten kaybediliyor. Oysaki sağlıklı bir yaşam tarzı ile kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürmek mümkün. Kalp hastalıklarına dikkat çeken aktiviteler genelde Eylül ayında zirve yapar. Dünya kalp günü Eylül ayı içerisinde 29 Eylül’de kutlanmakta ve kalp hastalıklarının önlenebileceği tekrar tekrar vurgulanmaktadır. Kalp hastalıklarını önlemede beslenmenin yeri tartışılmazdır. Eylül ayına özel kalbimize sağlık katacak üç beslenme önerisini sizinle paylaşmak istedik.

2

  •  Haftada 2 gün balık ile kalpler koruma altında : 1 Eylül’de balıkçılar ”vira bismillah” diyerek balık sezonunu açarlar. Balığın kalp ve damar dostu herkesçe kabul edilir. Bu olumlu etkiyi sadece vücuda faydalı omega-3 içeriği ile yapmaz. Balık aynı zamanda protein, vitamin ve mineral deposudur. Balıklar A,B,D,E,K vitaminlerinin hepsini içerir. 6 çeşit B vitamini içeriği yanında D vitamininden zengindir. Bunların yanında kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, selenyum, fosfor gibi mineraller de içerir. Haftada 2 gün balık tüketmek vücudun hayvansal omega-3 ihtiyacını karşılayacaktır. Nerdeyse her balığın kalp ve damar sağlığına olumlu etkisi vardır. Pahalı balıklar daha besleyici ve sağlıklıdır inanışı doğru değildir. Omega-3 açısından en zengin mevsim balıkları sardalye ve istavrittir. Bunun yanında özellikle kuzey denizlerinden getirilen somon balıklarıda omega-3 deposudur. Balık tüketirken yağda kızarmış balığın faydalı etkilerinin azaldığı akılda tutulmalıdır.

3

    • Günde 1 porsiyon üzüm ile kalpler koruma altında: Eylül ayı bağbozumu zamanıdır. En kaliteli üzümler Eylül ayında piyasaya sürülür. Üzümün kalp ve damar sağlığına olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Üzüm içerdiği polifenol ve flavonoid denilen yapı taşlarıyla sağlık üzerine olumlu etkisini gösterir. Güçlü bir antioksidan olan üzüm ile vücuttaki iltihabi reaksiyon baskılanır. Kanser gelişimini de azalttığı gösterilen üzüm damar duvarlarını zararlı maddelerden korumak yanında, kanı sulandırır, kötü kolesterolü azaltıp koruyucu kolesterolü arttırır. Ayrıca kalp hastalığı riskini arttıran homosistein maddesinide azalttığı gösterilmiştir. Tansiyon değerlerinde de düşüş yapan üzümün kalp krizi ve kalp yetersizliği gelişimini azalttığı gösterilmiştir. Üzümün etkilerinin çoğunluğu üzüm çekirdeği ve kabuğunda olduğundan üzüm suyu yerine üzümü taze tüketmek daha mantıklı olacaktır. Çekirdekli kırmızı yada siyah üzümle kalp damar sağlığına maksimal derecede olumlu katkı yapabilirsiniz. Üzüm ara öğün olarak tüketilmelidir.

4

    • Günde 7 adet ceviz ile kalpler koruma altında: Eylül ayı taze cevizin piyasaya sürüldüğü aydır. Ceviz bitkisel omega-3 deposudur. Ceviz tüketimi ile kötü kolesterol azalırken, iyi kolesterolda artış saptanır. Ceviz güçlü bir antioksidan olup, bu etkisini içerdiği tannin, polifenol ve E vitamini ile gösterir. Antioksidan etki ile vücuttaki iltihabi cevap baskılanır ve damar sertliği gelişimi azalır. Ceviz aynı zamanda damar koruyucu etki gösteren esansiyel aminoasit arginin kaynağıdır. Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve lif içeriği zengin sodyumdan fakir ceviz tansiyon değerlerinde de düşme sağlar. Ayrıca cevizin kan sulandırıcı ve pıhtı azaltıcı etkiside vardır. Bütün bu etkiler bir araya gelerek kalp krizi riskinde azalma sağlar. Avuç avuç çok miktarda ceviz tüketmek kalp sağlığını fazladan korumayacaktır. Günde 7 adet ceviz tüketiminin kalp sağlığının korumak için yeterli olduğu gösterilmiştir. Taze cevizin zarı acımtırak bir tat verdiğinden sıklıkla soyulur. Cevizin antioksidan etkisinin kaynağı polifenollerin büyük kısmı bu zarda bulunur. Ceviz tüketimi için en uygun zaman kahvaltı ve ara öğünlerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz