KURBAN BAYRAMINDA KALBİMİZE DOST ÖNERİLER

0
465

kurban-bayrami-kurbanlik-koc-resimli-kutlama

” Kurban bayramında güne tuzlu, baharatlı ve yağlı kavurma  ile başlamayın”

Bayramlar denilince ilk akla gelen olay aşırı tüketim olmakta ve bu tüketimde tatlılar başı çekmektedir. Ancak kurban bayramında et tüketimi tatlı tüketimi ile yarışacak şekilde artış gösterir. Ayrıca kurban kesim işlemleri de risk altındaki kalp hastalarında hayatı tehtit edecek klinikdurumlara yol açabilir. Kurban bayramında kalp hastaları ve kalp hastalığı için risk faktörü taşıyan kişilerin dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için sıraladık.

Kurban kesimi kalp krizi ile sonlanabilir:

Kurban kesimi ehil ellere bırakılmadığında ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Özellikle kasaplığa soyunan acemi kimselerin bir taraflarını kesip yaralamaları rutin haber konusudur. Acemi kasapları bekleyen diğer tehlike ise kalp krizidir. Kurban kesimi ciddi efor gerektiren bir iştir. Özellikle büyük baş hayvan kesiminde sarfedilecek aşırı efor yada küçükbaş hayvanların bir kişinin sırtına yüklenip taşınması risk grubundakilerde kalp krizi ile sonlanabilir. Kurban bayramında kesimlerin yoğun olduğu ilk 2 günde hastanelere başvuran kalp krizi vakalarında ciddi artış söz konusu olmaktadır.

Kavurma ile bayrama başlamayın: Kesimden sağ çıkan kişileri bekleyen diğer risk ise yağlı kavurmalardır. Kurban kesiminde yorulan kişiler genelde kendilerini kesmiş oldukları hayvanın kavurması ile ödüllendirirler. Kahvaltıya tuzlu, baharatlı ve yağlı bir kavurma ile başlamak tansiyon değerlerini arttırabilir ve kan akışkanlığını yavaşlatarak pıhtı oluşumuna meyil hazırlayabilir. Özellikle kavurmadan sonra bir de sigara yakılırsa kalp krizi oluşumu için en uygun ortam sağlanmış olur.

Kurbanda et yemeden durulur mu?

Kurbanda efor sarfeden kişiler hiç et yemeyecekmiyiz diye sorular sorması kaçınılmazdır. Et, içerdiği protein, vitamin ve mineraller ile vücut için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Günlük önerilen et miktarı 60-70 gr olup, bu miktardaki düzenli tüketimin kalp damar hastalığı ile ilişkisi gösterilmemiştir. Günlük 250 gr üzerinde et tüketen kimselerde risk çok daha fazladır. Aşırı mikratda kırmızı et ve sucuk, salam gibi işlenmiş et tüketen kişilerde kalp hastalıklarına bağlı yaşam süresi kısalmaktadır. Ayrıca bu kişilerde hipertansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ve bazı kanser türlerinde artış olmaktadır. Ayrıca bu kişilerde mide asit oranı artmakta ve ülsere zemin oluşmaktadır. Aşırı et tüketen kimseleri bekleyen diğer tehlike ise ürik asit yüksekliğidir. Ürik asit damar sağlığını bozan, böbreklerde taş oluşumuna zemin hazırlayan ve Gut hastalığını tetikleyen bir metabolizma ürünüdür.

Kurban bayramında ne yiyelim?

Özellikle büyükbaş hayvanlarda taze kurban eti genelde sert ve sindirimi zordur. Etin bir süre bekletilmesi, yada pişirme yöntemi olarak fırın yada buğulama şeklinin tercih edilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır. Kavurma yerine ızgara tercih edilmesi etin besin değerlerini koruyacak daha sağlıklı olacaktır. Eti pişirmeden önce, görünen yağların temizlenmesi ve ek olarak kuyruk yağı kullanılmaması gerekir. Sakatat yüksek miktarda kalori içerdiğinden kalp hastalarının uzak durması gereken bir üründür. Bir porsiyon ızgara biftek, bonfile yada külbastı yanına yeşil salata ve tuzsuz ayran kurban yorgunluğunu fazlasıyla alacaktır. Ayrıca ızgara yerine kiremitte mevsim sebzeleriyle süslenmiş et sotenin hem lezzetine doyulmaz hemde sindirimi rahattır.

Bayramın değişmezi tatlı tüketimine sınır koymak şart!

Aşırı tatlı tüketimi, hazımsızlık çarpıntı ve ritim bozuklukları, tansiyon yüksekliği ve şeker yükselmesi ile sonuçlanabilir. Günlük hamurlu tatlı tüketimi 1 porsiyon ile sınırlandırılmalı ve ziyaretlerde sütlü tatlı veya meyve tüketimine öncelik verilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz