VAZOVAGAL SENKOP – BAYILMA

10
3289

‘’Galatasaray’lı futbolcu Gomis’in yaşadığı baygınlık sonrası dikkatleri çeken bu hastalık, aslında toplumda oldukça yaygın görünüyor’’

 

Nasıl bir hastalık?

İsmi zor telaffuz edilen bu hastalık oldukça sık görülüyor. Dişçi koltuğunda yada kan verirken gelişen bayılmalar, sıcak kalabalık bir ortam yada üzüntülü bir haber sonrası gelişen baygınlıklar hep vazovagal senkoptan oluşuyor. Vücutta tansiyonu düzenleyen çok hassas bir mekanizma vardır. Bu hastalıkta tansiyon dengesi aniden bozulur. Vücuttaki kan bacaklarda göllenir ve nabız düşer. Tansiyonunda düşmesi ile birlikte baygınlık oluşur.

Tehlikeli bir hastalık mı?

Vazovagal senkop genelde 30 sn içerisinde kendiliğinden düzelen bir durumdur. 1 dakikadan uzun süren baygınlıklarda farklı nedenler araştırılmalıdır. Baygınlık sonrası tam düzelme olur. Ancak bayılma sırasında kişi kafasını çarpabilir yada travma yaşayabilir. Direksiyon başındaki kişilerde kazalara sebep verebilir. Bu nedenle dikkate alınması gereken bir hastalıktır.

Hastalık ben geliyorum der!

Vazovagal senkop öncesi kişide çeşitli bulgulara rastlanır. Halsizlik, mide bulantısı, kafada ağırlık hissi, solukluk, baş dönmesi, esneme ve görmede bulanıklık sıklıkla izlenir. Yani baygınlık ben geliyorum der. Bu şikayetlerden sonra baygınlık gelişir.

Hastalık tekrarlayabilir!

Vazovagal senkop sonrasındaki ilk 15-30 dk lık zaman kritik olup, kişi dinlenmezse baygınlık tekrarlayabilir. Toplumda her 4 kişiden biri yaşamlarında vazovagal senkop ile karşılaşır. Ancak bayılan her 100 kişiden sadece 1 kişide bu durum sıklıkla tekrarlar ve hayat standardını ciddi anlamda bozar.

Hastalığı tetikleyen faktörler nelerdir?

Vücutta oluşacak fiziksel ve psikolojik stres bu hastalığı tetikleyebilir. Aşırı ayakta durma ve yorgunluk, kan verme ve dişçi koltuğu fobileri, sıcak kalabalık ortamda bulunma, panik atak bu durumu tetikleyen başlıca nedenler arasındadır. Ağır yük kaldırma yada tuvalette yapılan ıkınmalarda bu hastalığı tetikleyebilir.  Çocuk ve gençlerde daha çok izlenmekle beraber her yaş grubunda izlenebilir. Tansiyon düşüklüğü olan zayıf kişilerde bayılmaya meyil daha fazladır. Genetik yatkınlıkta olabilir.

Tanı nasıl koyulur?

Bu hastalığa tanı koymak zordur. Öncelikle bayılmaya yol açan ciddi kalp ve nörolojik hastalıklar dışlanır. Bayılmanın ortaya çıkış şekli ve diğer tetkiklerin normal olması bu hastalığın tanısını güçlendirir. Tekrarlayan bayılmalarda eğik masa testi ile tanı konulabilir. Bayılma yaşan kişilerin mutlaka doktora muayene olması gerekir.

Hastalığın tedavisi var mı?

Basit tedbirler ile bayılma önlenebilir. Bayılma öncesi tipik bulguları yaşayan kişilerin sırt üstü yatıp bacaklarını yukarı kaldırması ve seri olarak öksürmesi tansiyon ve ritmi toparlayabilir. Yatmak için uygun ortam yoksa, oturma ya da çömelme ile başın dizler arasına doğru alınması, ayakta kalanlar için bacakların çapraz hale getirilerek kasların seri olarak kasılması tansiyon düşüklüğünü önleyebilir. Bunların dışında tetikleyici faktörlerden kaçınmak önemlidir. Yeterli miktarda su ve tuz tüketimi ile öğünlerin düzenli yenilmesi önem arz eder. Basınçlı varis çoraplarının faydalı olabileceği söylenmektedir. Tekrarlayan  bayılmalar halinde ilaç tedavisi, uç olgularda kalp pili uygulanabilir.

Bu yazı başlığı ile ilgili programı youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

10 YORUMLAR

  1. Selam bun bu bayılmaları çocukluktan beri var bu arada 40 yaşındayım herhangi biryerim acıdığı zaman bayılıyorum bunu nöroloji ye gittim hiç bir şey çıkmadı bu hastalık adını bile burda nette duydum ve yazmak istedim

  2. Merhaba doktor bey 48 yaşındayım, 24 yaşında kalp kapağı ameliyatı geçirdim. Kan sulandırıcı dixosin, beloc kullanıyorum. 14 yıl önce lavabo çıkışı kafamda uğultu ve basınç hissettim ve şuur kaybıyla bayıldım . 14 yılda 5 defa böyle oldu. Tadavi için hangi bölümü önerirsiniz veya tavsiyeleriniz nelerdir ?

  3. Yaşım 48 24 yaşında Kalp kapak ameliyatı oldum 1.ci bayılmam 14 yıl önce oldu lavabodan çıktıktan sonra kafamda sanki ugultu ve basınç hisetip bilinç kaybı oldu ve bayılmışım sonra uyandım bu 14 yılda 5 defa oldu her seferinde lavabodan çıktıktan sonra oluyor hangi doktura gitmem gerekir tedavi için öneriniz var mı

    • ritim holter ile ritim takibi ve ek olarak nöroloji muayenesi öneririm.

    • Ciddi aort stenozu ve kalp ritim düşüklüğünde bayılmalar daha sık izlenir.

    • Merhaba ben 19 yaşındayım makalenizi okudum ve benim merak ettiğim bir sorum var. Ben bir buçuk yıl önce ilk bayılmamı yaşadım önceden hissiyatı hissediyordum ama bayılmamıştım. İlk bayilmamda epilepsi nöbetine benzerdi gaita kaçırma titreme kasma sonucu dişimi kırma meydana geldi ama nöroloji muayene sonucunda basit bi araknoid kist çıktı ikinci bayılmamda aynı belirtiler meydana geldi ve kardiyoloji bölümüne yönlendirdiler eko ve ritim holter sonucumda temiz çıkınca doktorum vazovagal senkop olabileceğini söyledi. Bu senkopba göre bu belirtilerim ağır değilmi bu arada iki bayılmamın arasında 9 ay geçmişti. Bu senkopa yogunlasmalimiyim yoksa altında başka bi rahatsızlık aramalımıyım. Teşekkür ederim.

    • Ön planda nörolojik rahatsızlıklar araştırılmalıdır. Vazovagal senkop genel olarak kısa sürelidir

  4. Slm her bayılma esnasında dil bogaza kacarmi yoksa herkes için geçerli degilmi hangi hastalıklarda görülür.Kalp hastaliginda yada düşük tansiyonda bayılma da da dil bogaza kacarmi kusurum varsa affola.

    • Her bayılmada dilin boğazı tıkaması söz konusu değildir. Uzun süren sara nöbetlerinde risk daha fazladır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz